Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag maar raak: Gewist

op 17 april 2019 door

Vier enthousiaste lezers begonnen vol interesse en spanning aan Gewist van auteur Teri Terry. Hoewel het boek in 2013 al is uitgebracht in het Engels, heeft nieuwe uitgeverij Imagine Books het nu vertaald voor Nederlandse lezers. En als bonus komt Teri ook nog eens naar Nederland voor YALFest. Des te meer redenen om dit boek te lezen dus! In 'Vraag Maar Raak' stellen Clubleden elkaar vragen over het boek, om te ontdekken wat zij er nu eigenlijk van vonden. Ben je benieuwd naar Gewist en wat de YA Club van dit intrigerende boek vond? Lees dan snel verder!

Over het boek

Kyla heeft geen verleden meer. Haar persoonlijkheid is uitgevlakt, haar herinneringen zijn voor altijd verloren. Ze is Gewist. Volgens de regering was ze een terrorist en verdiet ze een tweede kans - zolang ze zich aan de regels houdt. Maar door Kyla's hoofd galmen echo's van vroeger. Ze wordt voorgelogen, niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?

Natasha aan Elke

Met welk personage kon jij je het beste identificeren en waarom?

Om eerlijk te zijn vond ik het ontzettend moeilijk om me überhaupt met iemand te identificeren. Ik snapte Kyla enigszins wel, want ze probeerde achter de waarheid te komen - over hoe ze gewist is geworden - maar vervolgens blijft ze in de ban van haar Levo en wil ze het systeem eigenlijk niet ontsnappen. Dat vond ik dan weer erg tegenvallen van haar. Toch zou ik dan zeggen dat ik me het meest kon identificeren met Kyla, omdat ik er ook alles aan zou doen om me weer oké te voelen én zou willen weten wat er precies met me gebeurd was voordat ik werd 'gewist'. Ze is vastberaden, onzeker, zoekend... daar kan ik me in haar situatie wel in vinden. Toch vond ik haar erg wispelturig en soms ook wel naïef, maar dan bedenk ik me weer dat ze maar zestien is. 

Elke aan Maartje

Wat vind je van het idee van een samenleving waarin je 'gewist' wordt als een soort tweede - of soms zelfs derde of vierde - kans op een schone lei?

Aan het begin van het verhaal klonk het eigenlijk wel als een mooi principe. Je hoeft geen mensen op te sluiten en de kans op recidivisme is minimaal. Maar gaandeweg het boek werden de haken en ogen toch steeds groter. Ik denk dat 'de mens' dit soort verantwoordelijkheden niet aan kan. Als je zoveel macht hebt over een ander persoon, is er altijd wel iemand die die macht gebruikt voor andere dingen dan het goede.

Maartje aan Fien

Denk je dat er een boodschap in dit boek zit? Zo ja, welke boodschap is dit dan? En wat zijn je gedachten hierover?

Tijdens het lezen is me niet meteen een boodschap opgevallen. Maar door je vraag ben ik er wel over beginnen nadenken, Maartje. Iedereen die moeilijke vragen begint te stellen over hoe het land bestuurd wordt, over mensen die verdwijnen of over de Hoeders die iedereen en alles in de gaten houden, worden uit de maatschappij geplukt en niemand ziet ze ooit nog terug. Dus ja, bij nader inzien denk ik wel dat Teri Terry een boodschap heeft willen meegeven met Gewist. Ze geeft aan hoe belangrijk vrije meningsuiting is in een samenleving en wat er zou gebeuren wanneer die afgenomen wordt. Ik ben het eens met de auteur dat vrije meningsuiting heel erg belangrijk is, net zoals alle mensenrechten. Hoewel die in onze westerse wereld heel vanzelfsprekend lijken, is dat niet overal ter wereld het geval en ik vind het heel erg belangrijk om dat in gedachten te houden. Desondanks ben ik het niet eens met de manier waarop ART in het boek een verandering probeert teweeg te brengen, ik hoop dat Kyla haar steentje kan bijdragen en hun manieren kan veranderen.

Fien aan Natasha

Gewist is een boek van 2013. Merkte je tijdens het lezen dat het al een wat 'ouder' boek is? Aan welke elementen merkte je dit wel/niet? 

Wat grappig, dit is mij dus helemaal niet opgevallen! Ik vond juist dat Teri Terry op een grote actuele gebeurtenis in ging: het feit dat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. Blijkbaar heeft ze voorspellende gaven gehad. Omdat het verhaal zich in de toekomst afspeelt, merkte ik verder niet dat het een boek van 2013 is. Het verhaal zou ook eerder of later dan 2013 geschreven kunnen zijn, omdat we nu veel te maken hebben met terroristische aanslagen. Wat ik ook opvallend vond is hoe iedereen omgaat met het verlies van een bekende of een klasgenoot door het Wissen. Het gebeurt wel vaker dat iemand verdwijnt in het boek, dus de volgende dag gaat iedereen weer verder met leven. Het lijkt wel alsof wij nu ook zo omgaan met aanslagen; we staan er steeds minder lang bij stil.

Aanrader of niet?

Natasha: Ik vind dit boek een echte aanrader. Het is een dystopisch verhaal waarin je niemand kunt vertrouwen, zelf je eigen geest niet. Hoewel het traag op gang komt en je voornamelijk de gedachten en dromen van Kyla leest, belooft de cliffhanger een actievol vervolg. Het boek krijgt van mij een 7,5. 

Elke: Ik twijfel of ik dit boek een aanrader vind. Qua ideeën was het ontzettend origineel, maar toch vond ik dat er ook een hoop cliché's inzaten en ergerde ik me enorm aan de personages. Ik vind het sowieso denk ik niet interessant genoeg om verder te gaan met de rest van de serie, want ik merkte echt dat ik me best ergerde aan dingetjes die zo standaard zijn (het meisje is 'speciaal', de clichéromance die niet echt aanvoelde, enzovoorts...). Ik geef het een 6,5, maar vind het persoonlijk geen aanrader. Het is zo'n boek van dertien in een dystopisch dozijn.

Fien: Voor ik het boek las, deed Gewist me denken aan The Darkest Minds en Een wereld zonder hemel, een heerlijke dystopie dus. Ik moet toegeven dat het niet helemaal aan mijn verwachtingen heeft voldaan, maar ik heb wel heel erg genoten van het boek en ben zeker benieuwd naar de vervolgen. Vandaar krijgt Gewist een 7 van mij en als je de kans hebt om het boek op te pakken, zou ik het zeker aanraden.

Maartje: Ik ben enthousiast over het boek. Ik ben dol op dystopische verhalen en het idee achter deze wereld vind ik heel interessant. Het verhaal komt langzaam op gang, maar ik hou wel van een 'slowburn' verhaal. Er is tijd genoeg om de wereld en de personages goed neer te zetten. Ik heb echt veel zin in het vervolg. Van mij krijgt het boek een 7,5.



Reacties op: Vraag maar raak: Gewist

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Teri Terry

Teri Terry

Teri Terry heeft in Frankrijk, Canada, Australië en Engeland gewoond en heeft da...