Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag maar raak: Hof van zilveren vlammen

op 16 maart 2021 door

Bij veel YA-lezers was 16 februari 2021 groot omcirkeld in de agenda. Hof van zilveren vlammen, het langverwachte vierde deel in de Hof van doorns en rozen-serie, kwam eindelijk uit. Social media kleurde langzaam grijs met orangje en de eerste recensies verschenen al snel. Zijn wij wederom geraakt door de magie van Sarah J. Maas? Laten we het elkaar vragen. 

Dit artikel is geschreven door: Maartje, Laurie, Nicole en Kimberly

Over het boek

Nesta Archeron is trots, snel boos en niet zo vergevingsgezind. Sinds ze tegen haar wil Hoge Fae is geworden heeft ze moeite om haar plaats in het vreemde en dodelijke Nachthof. Maar erger dan dat is dat ze de verschrikkingen van de oorlog met Hybern niet kan vergeten.

De enige persoon die haar woede meer dan wie dan ook aanwakkert is Cassian. Maar dat is niet het enige wat hij in haar aanwakkert. Het vuur tussen hen valt niet te ontkennen en al helemaal niet als ze opeens gedwongen op elkaar aangewezen zijn.

Als de dreiging van oorlog opnieuw haar schaduw over het land werpt, zullen Nesta en Cassian de strijd met zichzelf en hun vijanden aan moeten gaan als ze de fragiele vrede willen bewaren. Maar het ultieme gevaar is hun zoektocht naar acceptatie – en genezing – in elkaars armen.

Nicole vraagt aan Laurie: 

Nesta was over het algemeen niet het populairste personage. Wat vond jij van haar en is die mening gedurende het verhaal veranderd? 

In het begin was Nesta nog even onuitstaanbaar als in de eerdere boeken, zo niet nog onuitstaanbaarder. Ze was tegendraads, koppig en weigerde alle hulp die ze aangeboden kreeg. Het werd al snel duidelijk dat ze flink last heeft van PTSS en haar oorlogstrauma's niet kan verwerken. Het verhaal draait hier grotendeels om en om haar weg naar herstel. Naarmate het herstel wordt ingezet verandert Nesta en wordt ze een steeds leuker personage. Ze is absoluut een interessant personage met een complex karakter en complexe problematiek.

Laurie vraagt aan Kimberly:

In Hof van zilveren vlammen zijn twee hoofdthema's te onderscheiden: posttraumatische stress en feminisme. Hoe vind je dat Maas deze thema's heeft verwerkt en bij elkaar heeft gebracht?

Feminisme is inderdaad heel sterk aanwezig in dit boek. Vooral Nesta, maar ook alle andere sterke vrouwen die meedoen met de trainingen. Alle vrouwen die zoveel mee hebben gemaakt en er alleen maar sterker uit zijn gekomen. Wat dat betreft vond ik feminisme heel sterk neergezet en ik denk ook voor heel veel mensen herkenbaar. PTSS was daarin ook zeker de verbindende factor. Alle vrouwen hebben iets meegemaakt wat ze pijn heeft gedaan, wat ze klein heeft gehouden. Maar ze komen hier sterker uit. Dit thema is wat mij betreft iets lastiger. Er zijn zoveel mensen die last hebben van PTSS en hier niet zo makkelijk bovenop komen. Het kan daarom voor sommige lezers een zwaar onderwerp zijn, maar ik denk wel dat Maas het mooi heeft neergezet en een aantal opmerkingen heeft gemaakt die hopelijk mensen kunnen helpen.

Kimberly vraagt aan Maartje:

Dit boek is geschreven vanuit een heel ander oogpunt dan de eerdere boeken. Hoe heb je dit ervaren? Heb je het oogpunt vanuit Feyre en Rhys gemist in dit boek?

Ik heb het niet gemist. Natuurlijk had ik al gehoord dat het boek zou draaien om Nesta en Cassian, dus ik was ook voorbereid op minder Feyre en Rhys. En eerlijk gezegd is dat denk ik ook goed. Zij zijn drie (of vier als je de novelle meerekent) boeken heel belangrijk geweest en hebben hun plek gevonden, het was dus wel tijd voor andere hoofdpersonages. Daarnaast vond ik Nesta altijd een heel interessant personage. Juist haar boosheid en geslotenheid maakte mij geïnteresseerd in haar. En Cassian is natuurlijk gewoon een cinnamon roll. Tot slot: Feyre en Rhys waren zeker niet afwezig in dit boek, dus alles is goed. 

Maartje vraagt aan Nicole:

Dit boek was het eerste boek in de serie dat echt als NA is aangeduid en naar mijn mening was dit duidelijk te merken aan de schrijfstijl van Maas. Hoe heb jij de overgang van YA naar NA ervaren? 

Qua schrijfstijl vond ik het erg overeenkomen met de eerdere serie, maar qua gebeurtenissen en personages kwalificeerde dit boek zich wel echt als een adult fantasy. NA vond ik persoonlijk niet zo passen bij dit boek, voor mij voelt het meer als een adult fantasy. Nesta en Cassian werden echt als volwassenen beschreven met de daarbij behorende gedachten, emoties en gedragingen. Wat ook erg aanwezig was in dit boek, waren zeer expliciete erotische scenes. Die waren er ook al in de eerdere serie, maar ik vond ze hier wat meer op de voorgrond komen. Persoonlijk vond ik dat trouwens helemaal niet erg. Ik heb de Hof van Doorns en rozen-serie ook nooit echt als een typische YA gezien, vanwege de volwassen onderwerpen en expliciete scenes, maar toch zat er een duidelijk verschil tussen de twee series. 

Eindoordeel

Nicole: 'De Hof van doorns en rozen-serie, evenals de Glazen troon-serie, staan bij mij met stip op nummer 1 van favoriete boeken ooit. Voordat ik Hof van zilveren vlammen had gelezen, wist ik al dat dit boek niet minder dan 5 sterren zou krijgen. Na het lezen van het verhaal van Nesta en Cassian heb ik ook hen, net als Feyre en Rhysand, in mijn hart gesloten en voelde het als een zwaar afscheid toen ik het boek uit had. Dit boek verdient zoveel meer dan 5 sterren.'

Kimberly: 'Wat was het heerlijk om na zo'n lange tijd weer terug te kunnen gaan naar deze wereld. Nesta was absoluut niet mijn favoriete personage in de serie. Meestal riep ze alleen maar een soort van haat bij me op. En dat was in het begin van dit boek ook nog steeds. Maar naarmate het boek vordert krijg je steeds meer inzicht in haar achterliggende gedachtes. Nesta is nog steeds niet mijn favoriete personage, maar ik ben zeker wel anders naar haar gaan kijken. En dat is een heel sterke kwaliteit van een schrijfster om dat voor elkaar te krijgen. Ik heb genoten van dit boek en heb het dan ook 4,5 sterren gegeven.'

Maartje: 'Ik hield op een bepaalde manier al van Nesta en voor mij is dit boek dus ook echt de manier om te laten zien dat ze niet vanuit slechtheid deed wat ze deed. Heel veel van haar innerlijke strijd kon ik me heel goed voorstellen en ik voelde me daardoor erg verbonden met haar. Dit was denk ik het eerste boek van de serie waarbij ik ook direct aan het begin van het verhaal betrokken was. Ik heb me alleen wat geërgerd aan de manier waarop de seksscènes geschreven waren. Die waren voor mij te aggressief. En dat terwijl Cassian eigenlijk zo lief en zorgzaam is. Ik geef het boek 4 sterren.'

Laurie: 'Ik heb dit boek eigenlijk net zo ervaren als Nicole. Hof van doorns en rozen is één van mijn favoriete series en ook ik wist dat het goed zou komen met Hof van zilveren vlammen. Ik kon ook al weten dat dit boek weer 5 sterren zou krijgen, nog voor ik het binnen had. Die dag begon ik direct met lezen en ik denk dat ik nu al het boek van het jaar te pakken heb. Alles klopte: van de personages tot de thematiek tot de gebeurtenissen, het past allemaal heel mooi in elkaar.'

Wij beoordelen Hof van zilveren vlammen van Sarah J. Maas met 4,6 sterren.

Wie is jouw favoriete personage uit de gehele Hof van doorns en rozen serie?



Reacties op: Vraag maar raak: Hof van zilveren vlammen

Meer informatie

Gerelateerd