Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag maar raak: Meer Gelukkig Dan Niet

op 24 augustus 2019 door

Meer Gelukkig Dan Niet is het debuut van de welbekende YA-auteur Adam Silvera, wat al in 2015 verscheen als More Happy Than Not. Inmiddels is het boek vertaald en kunnen we allemaal genieten van zijn contemporary (met een sci-fi twist) debuut. Merel, Brechtje, Fien en Iris vertellen stellen elkaar vragen over het boek en vertellen jullie wat ze ervan vonden!

Over het boek

De zestienjarige Aaron heeft het moeilijk. Na een familiedrama is hij vergeten hoe het voelt om gelukkig te zijn. Tot hij Thomas ontmoet. Eindelijk durft hij te vertellen over zijn verleden en te dromen over zijn toekomst. Maar daarbij leert Aaron ook dingen over zichzelf die zijn leven ingewikkeld maken, en die nieuwe pijn met zich meebrengen. Hij vestigt zijn hoop op een revolutionaire ingreep die zijn geheugen kan resetten. Maar tegelijk is hij bang om te vergeten wie hij werkelijk is…

Merel aan Iris

Als jij ervoor kon kiezen om een bepaalde periode of een bepaalde gedachte uit je geheugen te kunnen wissen, zou je dat dan doen?

Nee, ik denk het niet. Ik vind het een vreemd en misschien zelfs wel eng idee om een bepaalde gedachte of periode niet meer te kunnen herinneren. Misschien ben ik daarvoor ook gewoon te veel een control freak, maar ik hou liever mijn geheugen zoals die is. 

Iris aan Fien

Ben je ervan overtuigd dat jouw gedachtes en jouw geheugen een deel zijn van jouw identiteit? Zou jij een ander persoon geweest zijn als jij bepaalde gedachtes niet meer had? Zou je daar blij mee zijn of juist niet?

Ik denk dat onze gedachten en wie we zijn gevormd worden door een combinatie van verschillende factoren zoals omgeving, opvoeding en persoonlijkheid. Voor mij betekent dit ook dat ons geheugen een onlosmakelijk deel uitmaakt van onze identiteit. Als ik in een andere omgeving was opgegroeid, dan ben ik er zeker van dat ik een heel ander persoon zou zijn dan ik nu ben met geheel andere gedachten. Of ik daar blij mee zou zijn of niet weet ik niet, misschien was ik wel een betere versie van mezelf of een slechtere, wie zal het zeggen. Ik ben blij met de persoon die ik nu ben, dus ik zou heel gelukkig zijn als alles blijft zoals het was. 

Fien aan Brechtje

In welke mate denk je dat de problemen waarmee Aaron worstelt realistisch zijn voor andere jongeren?

Heel realistisch! Er komen zo veel verschillende thema's naar voren, van zelfaceptatie en homofobie tot vriendschappen en vertrouwen. Ik denk dat Aarons problemen vooral voor LGBTQ-jongeren of jongeren die twijfelen over hun seksualiteit erg herkenbaar, en daarom realistisch zijn. Ook omdat het onderwerpen zijn die in onze maatschappij naar voren komen. Waarom Aaron worstelt en hoe zijn problemen zijn ontstaan komen in laagjes langzaam aan het licht, en hoe Adam Silvera uiteindelijk een onverwachte twist aan Aarons background story geeft vind ik heel goed gedaan. Het heeft mij ook zeker aan het denken gezet over hoe ik met Aarons worstelingen om zou gaan.

Brechtje aan Merel

Wat is volgens jou de belangrijkste boodschap die Adam Silvera met Meer Gelukkig Dan Niet wil overbrengen? 

Ik denk dat hij meerdere boodschappen heeft willen verwerken in het boek, maar de belangrijkste is denk ik dat je herinneringen en gedachten voor een groot deel zijn wie je bent, maar dat je een ware aard hebt die je niet kunt weghalen. Ook zit er een goede LGBTQ+ boodschap in.

Aanrader of niet?

Merel: Wat was dit een prachtig boek! Ik heb genoten van elke pagina. Silvera's schrijfstijl is pakkend, makkelijk en fijn, alsof je daadwerkelijk in het hoofd van Aaron zit, wat niet makkelijk is. Het voelde alsof Aaron echt was en ik hem kende, tot zijn verdriet en onzekerheden toe. Het hele 'Leteo' aspect geeft het verhaal het scifi-randje waar ik aan gewend ben bij Silvera. Absoluut een aanrader!

Iris: Ik ben het met Merel eens. Het was een heel mooi boek en net zoals in They Both Die at the End een ander boek van Silvera, was ik weer verliefd op de schrijfstijl ook al las ik hem dit keer in het Nederrlands. De personages waren goed ontwikkeld op een manier waardoor de lezer zich kon inleven in het personage en daarom ben ik heel enthousiast over dit boek. Kortom, zeker weten een aanrader!

Fien: Om heel eerlijk te zijn, kon Meer gelukkig dan niet mij niet bekoren. Ik heb al een paar boeken van Adam Silvera gelezen en die vond ik echt geweldig, ik verwachtte van dit boek ongeveer hetzelfde en dat was het helemaal niet. De schrijfstijl was het sterkste aspect van het verhaal waardoor het boek erg vlot las, maar het plot was spijtig genoeg niet mijn ding. 

Brechtje: Ik moet eerlijk zeggen dat ik Meer gelukkig dan niet niet het beste boek van Adam Silvera vind, vooral omdat ik echt moeite heb moeten doen om in het verhaal te komen. Maar het einde van het boek heeft mij wel echt omver geblazen! En hoe meer ik over het boek nadenk, hoe meer bepaalde background stories en gebeurtenissen mij eigenlijk wel heel erg bijblijven. Daarom vind ik dit boek toch een aanrader! 

Heb jij 'Meer Gelukkig Dan Niet' gelezen, of ben je dat nog van plan?



Reacties op: Vraag maar raak: Meer Gelukkig Dan Niet

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Adam Silvera

Adam Silvera

Adam Silvera is een Amerikaanse auteur, die eerder als boekverkoper werkte. Hij ...