Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YA Crime Event: Een praatje met Margje Woodrow

op 12 oktober 2016 door

Het is oktober en het YA crime event dat Hebban organiseert komt steeds dichter bij! Het vetste evenement van het jaar voor YA thrillerlezers. 23 oktober is het zover en daarom mogen wij van We Love YA de auteurs die deze dag aanwezig zullen zijn eens goed aan jullie voorstellen. Vandaag is dat Margje Woodrow.

Door: Femke en Iris

41 jaar geleden is Margje geboren in Uden. Ze is opgegroeid in een groot gezin. Ze studeerde VWO op het Kruisheren Kollege en was met van alles bezig behalve huiswerk en leren. Na het VWO overwoog ze hoefsmid te worden. Hier was ze echter te klein voor en niet sterk genoeg. Daarna overwoog ze het beroep veearts, maar hier was haar cijferlijst niet goed genoeg voor. Uiteindelijk besloot ze dat het journalistiek zou worden maar voor deze opleiding werd ze jammer genoeg tot drie keer aan toe uitgeloot. Na deze teleurstelling besloot ze docent te worden en ze is nu nog steeds docent van groep 8. In 2013 verscheen Margjes eerste boek getiteld ‘Examendeal’ en daarop volgden nog meer spannende boeken, namelijk Geraakt en Kater. Wij hadden het geluk haar wat vragen te stellen.

1. Hoe zou je het vinden als jouw boek verfilmd zou worden? Welk boek zou dit zijn en wie zouden de hoofdpersonen vertolken als jij dit zou mogen zeggen?

Waanzinnig, natuurlijk! Daar droom ik van! Ik zou er een moord voor plegen! Maar stel… stel dat… Dan kies ik voor de verfilming van Kater en voor mijn nog te verschijnen jeugdthriller Verwoest. (februari 2017) Wie ik er echt in wil hebben (en dan schrijf ik er gewoon een advocaat in) is: Gabriel Macht. Hij speelt zijn rol als Harvey Specter in de serie Suits briljant… ik wil natuurlijk naast hem op de rode loper verschijnen tijdens de première. In Kater heb ik een songtekst (The racing rats) van de band Editors gebruikt. Nou, ik zie het wel zitten om zanger Tom Smith óók een rol te geven. (Die rode loper, hè?) De makers van Stuk TV krijgen zeker een rol. Ik keek met mijn klas vaak naar hun filmpjes en ze hebben me op een idee gebracht voor mijn vierde jeugdthriller Verwoest. Dylan Haegens zou ik trouwens vragen om over de film(s) en mijn boeken te vloggen. En/of het mij te leren. Maar verder… stel ik geen eisen en laat ik de casting graag over aan de professionals.

2. Hoe ziet jouw schrijfplek eruit?

3. Denk je van tevoren een plot uit of weet je niet wat er gaat gebeuren?

Ja, voordat ik begin met schrijven werk ik eerst het plot uit. Ik klad notitieboekjes vol, raak eerlijk gezegd ook snel het overzicht weer kwijt. Het duurt een tijdje voordat ik het plot kloppend en rond heb. Maar als het gelukt is… Echt, dat is zo’n heerlijk moment! Want dan kan ik beginnen met schrijven. Ik heb een wand waarop ik kaartjes hang. Per hoofdstuk een kaartje, met daarop de belangrijkste dingen die gebeuren of gezegd worden. Bij een thriller moet alles kloppen en mag je geen detail missen. Alles heeft een functie en staat in dienst van het plot; de personages, de omgeving en de handelingen. Het is wel zo, dat het plot tijdens het schrijven toch ineens verandert. Omdat ik dan een super ingeving krijg of omdat een personage verandert. Het kan van alles zijn. Aan zo’n ingeving gaat meestal een frustratiemoment vooraf. Dan zit ik vast, baal ik stevig en wil ik het liefst de delete-toets lang ingedrukt houden. In mijn hoofd staat ‘ik kan er toch niks van’ en ‘ik weet het echt niet meer’ een tijdje op repeat. Toch, de oplossing volgt gelukkig vrij snel. Na een wandeling met hond Bobby. Of door te sparren met schrijfvriendinnen Cis, Angelique en Gaby. Mijn zoon Micky (13) denkt ook vaak mee en komt met écht goede dingen. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat hij mijn co-writer is.

4. Als je zou moeten kiezen tussen schrijven en lezen, welke zou je dan kiezen?

Ja, zeg! Dat is een onmogelijke keuze! Maar, als het mes echt op de keel wordt gezet, dan kies ik voor het schrijven. Ik zou het voor geen goud willen missen. Vroeger wilde ik hoefsmid of journalist worden, maar ik werd leerkracht van groep 8. Een super mooi vak. Ik heb veel gave dingen meegemaakt. Toch, toen drie jaar geleden mijn eerste boek Examendeal verscheen, wist ik: Dit is het! Dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen! Moet doen! En ik verzin er vast wat op om toch te kunnen lezen. Desnoods stiekem. Ergens ondergronds of zo.

5. Beschrijf je boeken in één woord.

Herkenbaarspannendveelvaartvlotreallife ;)

6. Waarom heb je voor het schrijven van thrillers gekozen in plaats van bijvoorbeeld romance en fantasy?

Omdat er in een thriller altijd iets op het spel staat. Het wringt en schuurt continu. Ik vind het zo gaaf om mezelf te verliezen in deze spanning. Gek eigenlijk, want ik ben best bang aangelegd. Spinnen, kakkerlakken, bloed, ik krijg er de bibbers van. Als ik crimeseries kijk, loop ik altijd weg als het spannend wordt. Of ik verschuil mijn gezicht achter een kussen. Daarna vraag ik: ‘Wat is er gebeurd?’ (Best irritant) Toch triggeren misdaad, moord en intriges mij het meest om over te schrijven.

7. Doe je veel research voor het schrijven van een boek?

Ik zoek veel op via Google, Wikipedia en Youtube. Maar ik heb ook weleens op een pikkedonker bospad gelopen om te ervaren hoe dat voelt. Was trouwens doodeng. Voor Geraakt ben ik regelmatig naar het spoor gewandeld. Om naar de geluiden van de trein, slagbomen en de bellen te luisteren. Ik ben naar de gevangenis geweest, heb de rechtbank van binnen bekeken. Ja, ik neem graag alle locaties die ik in mijn boeken gebruik goed in me op. In mijn nieuwe boek Verwoest komt een Buizerd voor. Over deze roofvogel wilde ik eerst alles weten voordat ik het hoofdstuk ging schrijven. Ook heb ik een dagje doorgebracht in een scheikundig lab. Tijdens workshops en lezingen op middelbare scholen kijk en luister ik ook altijd goed. Reacties, non-verbale mimiek, ik kan wel zeggen dat ik er een scherp oog voor heb. Dit komt denk ik door mijn ervaring als leerkracht. Voor Examendeal hoefde ik geen research te doen. Ik jatte ooit een proefwerk Frans van mijn vaders bureau (iets waar ik nog steeds buikpijn van kan krijgen).

Benieuwd hoe Margje in het echt is? Kom dan 23 oktober naar het YA Crime Event! Ik kan alvast verklappen dat het ontzettend leuk wordt! 



Reacties op: YA Crime Event: Een praatje met Margje Woodrow

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Margje Woodrow

Margje Woodrow

Margje Woodrow was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen ...