Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YAY or NAY: A Reaper at the Gates

op 31 mei 2018 door

Wij mochten het derde en nieuwe deel van An Ember in the Ashes-serie vroeg ontvangen, namelijk A Reaper at the Gates! Dit is het derde en waarschijnlijk op één na laatste deel van de serie en we waren heel excited het te mogen lezen, als echte fans van Sabaa Tahir. Wat vonden wij ervan? Lees het hieronder!

Het derde deel van de Vuur en As serie, A Reaper at the Gates (Nachtbrenger) mocht voor ons, de Young Adult Club, wat eerder op de mat vallen. Wij lazen de exclusieve 'advanced readers copy' van dit boek, wat het natuurlijke extra bijzonder maakte. Sabaa Tahir zet hier opnieuw de wereld neer van de drie hoofdpersonages; Elias, Laia en Helene, maar dan in een ander licht. 

Van A Torch Against the Night naar A Reaper at the Gates

Het is niet moeilijk opnieuw in het verhaal te springen, wanneer er wat tijd is vergaan tussen het lezen van het tweede en derde boek. De schrijfster weet deze overgang vloeiend en toch duidelijk neer te zetten, aldus Merel. Daar is Manon het ook helemaal mee eens. 'Ik was niet zo'n fan van het tweede boek dus ik maakte me er wel een beetje zorgen over maar ik ben blij verast!' Claudia vond het ook makkelijk om in dit boek te komen, want 'de belangrijke zaken werden kort herhaald en de personages komen snel weer naar boven'. Audrey vond het precies thuiskomen: 'Sabaa Tahir weet je na zo'n lange tijd weer gewoon mee te sleuren in het verhaal van Laia, Elias en Helene en in no time zat je er weer helemaal in. 

Verschillende perspectieven

Merel heeft enorme waardering voor Sabaa Tahir, die vanuit verschillende perspectieven een enorm spannend en samenhangend verhaal kan neerzetten. Elk perspectief is compleet anders, denkt anders en is om van te genieten. De beschrijvingen van gebeurtenissen en gedachtes van de hoofdpersonages worden niet té uitgebreid, maar toch prachtig beschreven. Een echt op-het-puntje-van-je-stoel boek, kun je wel zeggen. 

Elke vond de wisselende perspectieven ook heel erg leuk. 'Het verhaal werd daardoor héél erg interessant, omdat geen enkel personage hetzelfde was en zij allemaal in verschillende en gevaarlijke situaties zaten. Het was niet alsof de spanning verdween, want al de drie leefwerelden en situaties waren divers en allemaal even interessant om over te lezen. Al was de ontwikkeling maar ook het perspectief van Elias verreweg mijn favoriet.'

Volgens Manon leverden de verschillende perspectieven mini cliffhangers in het boek en moest je wel verder lezen. 'Ik denk dat ik Helene echt gehaat zou hebben als ik niet een kijkje in haar hoofd had kunnen nemen.' Claudia is het daar helemaal mee eens; 'lezen vanuit een perspectief van een 'slechterik' geeft je toch een heel ander beeld van een personage, en door de goed beschreven gevoelens en emoties ga je ook echt met hem of haar meeleven'.

Brechtje moest eerst wel even wennen aan de wisselende perspectieven. ''Omdat ik eigenlijk bijna alleen maar boeken lees dat vanuit één perspectief is geschreven, moest ik wel even inkomen. Maar na een paar hoofdstukken zat ik er al helemaal in! De wisselende perspectieven geven juist alleen maar meer duidelijkheid en door de mini-cliffhangers, zoals Manon ook al benoemde, bouwt de spanning zich ook goed op.'' 

De plot

Spannend, mysterieus en vol met plottwists. Dat zijn de woorden die Elke gebruikt om A Reaper at the Gates te beschrijven. 'Alle personages maken spannende ontwikkelingen mee. Helene moet omgaan met haar nieuwe positie en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Ze moet het respect van haar bevolking en haar mannen leren te winnen, en daarbij ook nog oppassen voor Keris Veturia, de Commandant. Elias moet zich vinden in zijn nieuwe rol als The Soul Catcher, en daarbij moeilijke beslissingen nemen: zijn vorige of nieuwe leven? En Laia probeert wanhopig the Nightbringer te stoppen, maar moet ook nog omgaan met de problemen met Elias, the Scholars en Darin.' De plottwists zijn er in overvloed en velen zagen wij niet aankomen... nóg een reden om dit geweldige nieuwe deel te lezen!

Manon is aan het eind van april begonnen aan de serie. ' A Reaper at the Gates las voor mij echt makkelijkste. Ik was er binnen drie (drukke) dagen zo door heen.' Nadat ik deel twee minder leuk vond maar deel drie nog wel moest lezen maakte ik me wel zorgen over dat het nog minder leuk zou worden maar Sabaa heeft in het derde boek echt alles uit de kast getrokken. Ik heb me geen moment verveeld. Waar ik normaal gesproken twintig pagina's tijdens mijn busreis lees, las ik er nu opeens veertig.' Manon is het helemaal eens met Elke's beschrijving van het boek!

Brechtje vond het wel even spannend om aan het boek te beginnen. ''A Reaper at the Gates is het eerste YA-boek dat ik in het Engels heb gelezen, en omdat ik best nog wel onzeker ben over mijn Engels, was dat best nog wel een dingetje. Gelukkig was de schrijfstijl goed te volgen en ondanks dat ik eerst bang was dat ik het plot niet kon volgen of dingen niet begreep, was dat helemaal niet het geval. Ik wilde constant blijven doorlezen!'' Brechtje is het eens met de beschrijving van Elke en Manon, en heeft daar eigenlijk niet zo veel meer aan toe te voegen. Behalve: ''Na deel twee, wat ik net zoals Manon een minder leuk deel vond, ben ik door dit deel weer helemaal om ver geblazen. Mocht je het vertrouwen in deze serie een beetje kwijt zijn, dan maakt dit boek het weer helemaal goed!'' 

Audrey houdt met hart en ziel van deze serie en dit boek heeft dat dan ook weer bevestigd. 'Sabaa Tahir wist me in elk hoofdstuk te verrassen en ik wou gewoon verder lezen. Ik heb het gevoel dat elk boek beter en beter wordt en dat het vierde en laatste boek een gigantisch groot en epic einde zal worden. A Reaper at the gates is een grote plottwist die je pagina na pagina met verstomming achterlaat.'

Oordeel

Merel: Dit boek zit vol plottwists, is spannend, er zit genoeg actie in en is tegelijk een emotionele rollercoaster. Perfect voor elke (en dan bedoel ik ook voor elke leeftijd) fantasy fan. Als ik er eentje had, zou ik mijn hoed voor Sabaa Tahir afnemen. Ik geef het een absolute YAY.

Elke: A Reaper at the Gates is een geweldige fantasy-YA en een volwaardig nieuw deel in de serie van Sabaa Tahir. Het plot is meesterlijk geschreven, de personages zijn complex en raken je in je hart en de wereld is magisch en levensgevaarlijk. Kortom: dit derde deel is een waardige toevoeging aan de serie en krijgt daarom van mij een volmondige YAY

Manon: Het derde boek was voor mij tot nu toe het beste deel. Het boek zit vol actie, verraad, liefde. Het boek telt zo'n 450 pagina's maar zou zo in een keer uitgelezen kunnen worden. Het boek deed me wel een beetje denken aan Game of Thrones waarbij de personages allemaal tieners zijn. Ik kan niet wachten tot deel vier uitkomt zodat ik mezelf weer helemaal kan verliezen in deze geweldige wereld. Ook ik geef zonder enige twijfel een YAY!

Claudia: De emotionele scènes en goed doordachte personages hebben mijn hart gestolen. Ik ben helemaal verkocht; dit boek was voor mij het leukste deel uit de serie. Ook waren er plottwists die ik totaal niet aan zag komen en werden er vele duistere geheimen onthuld. Door de waanzinnige afwisseling tussen spannende en hartbrekende scènes kan ik niet anders dan dit boek beoordelen met een YAY!

Brechtje: Spanning, actie, en vooral heel veel emoties.. Ik kan niet anders dan dit boek een YAY te geven! Ik weet niet of ik nog iets kan zeggen wat nog niet is gezegd, maar ik vind dit boek echt een aanrader. Waar ik eigenlijk niet heel erg uitkeek naar het derde deel, kijk ik zeker weten wel uit naar het vierde deel! 

Audrey: Ik wist dat Sabaa Tahir me niet ging teleurstellen. Dit boek was de perfecte mix van spanning, plottwist én ontzettend goede schrijfstijl. De worldbuilding in dit boek is nog beter dan de voorgaande en nu heb ik pas het idee dat de grote finale in zicht is. En het gaat goed worden! Dit derde deel is alles wat je ervan verwacht en meer, dus een grote YAY voor koningin Sabaa!  

De Young Adult Club oordeelt: 100% Yay!

Hebben jullie dit boek gelezen of gaan jullie het nog lezen, en wat vind je van de serie? Laat het ons weten in de reacties!



Reacties op: YAY or NAY: A Reaper at the Gates

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir groeide op in Californië. Ze werkte als verslaggever toen z...