Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: Aartsrivaal

op 02 februari 2019 door

Veel Young Adult lezers kennen de auteur Marissa Meyer van de Lunar Chronicles, maar deze auteur zit écht niet stil. Er verscheen een follow-up graphic novel op de Lunar Chronicles over Iko en een geheel nieuwe serie met als eerste deel Alter Ego en inmiddels een tweede deel Aartsrivaal. Deze boeken gaan over jongeren met bijzondere krachten. Superhelden en schurken komen er vollop in voor en actie en spanning is hier natuurlijk niet bij weg te denken. 

Geschreven door: Minca, Sam en Maartje

Verwachtingen

Na het lezen van Alter Ego was Minca direct verkocht. "Ik ben sowieso groot fan van verhalen over superhelden en/of schurken en heb zowat alle Marvel en DC films gezien van de afgelopen 10 jaar. Toen ik erachter kwam dat Marissa Meyer boeken met deze onderwerpen in de hoofdrol schreef, wist ik dat ik dit gewoon MOEST lezen. Het eerste boek overtrof mijn verwachtingen. Ik was sprakeloos en helemaal weggeblazen. Dus ik verwachtte dat het tweede deel vergelijkbaar zou zijn. Veel actie, spanning, tegenstrijdigheden tussen de personages en vooral véél superkrachten'. 

"Grappig," zegt Maartje, "ik heb nooit iets met superhelden gehad, maar was zo onder de indruk van The Lunar Chronicles dat ik Alter ego een kans wilde geven. Het duurde een behoorlijk tijd voordat ik in het verhaal zat, maar daarna was ik verkocht. Ik vind de karakters supergoed beschreven en werd gegrepen door de verhaallijn waarin de wereld niet zwart en wit is, maar grijs. Voor het tweede boek verwacht ik vooral dat ik sneller in het verhaal zal zitten en dat de karakters verder worden uitgewerkt. Ook hoop ik op veel actie en nog meer superoriginele superkrachten."

Na de plottwist aan het einde van Alter Ego kon ook Sam niet wachten om verder te gaan in het verhaal van Nova en Adrian. "Er zijn nog zoveel dingen die moeten gebeuren na Alter Ego, raadsels die moeten worden opgelost, ik kan niet wachten om te zien hoe Marissa Meyer het verhaal verder heeft geschreven. Ik ben klaar om weer in een wereld te duiken vol met spanning, angst maar ook stress door de dubbellevens en de geweldige krachten van de karakters.''

Plot

"Ja hoor, de eerste hoofdstukken hadden me opnieuw te pakken," aldus Minca. "Er was gelijk in het begin al wat actie en spanning en hoe verder het verhaal zich ontwikkelde hoe meer dit zich opbouwde. Ik kon me goed verplaatsen in het personage Nova. Ik snapte haar struggles, de tegenstrijdigheden die ze voelde en hoe dat haar handelen beïnvloedde". Verder ontbrak het ook niet aan de superkrachten. "Zoveel superhelden en schurken met de meest ondenkbare superkrachten. Deze krachten verheffen het verhaal boven de werkelijkheid die wij kennen, en daar hou ik van." De perspectiefwisselingen voegden op zich genoeg toe aan het verhaal. "Nova en Adrian maken allebei verschillende ontwikkelingen door, moeten allebei verschillende moeilijke keuzes maken in het boek en dat droeg bij aan een goede plotvorming."

"Het verhaal nam me inderdaad mee vanaf pagina één", geeft Maartje aan, "Nova en Adrian zijn zulke leuke karakters! Ik ben erg blij met de levensechtheid en geloofwaardigheid van hen. Waar in superhelden verhalen de helden vaak alleen goed en de slechteriken alleen slecht zijn, leer je hier de goede en slechte kanten van iedereen kennen. De vragen over wat een goede samenleving is en hoeveel macht een groep mensen mag krijgen worden goed uitgewerkt. Hierdoor stijgt het boek uit boven een 'gewoon' leuk fantasy verhaal."

"Net als Maartje en Minca zat ik er ook weer helemaal in vanaf de eerste pagina. Het lijkt alsof Aartsrivaal na Alter Ego meteen verdergaat." zegt Sam. "De ontwikkeling en de struggles van de karakters vond ik echt goed uitgewerkt. Ik kreeg best was stress van de dubbellevens, ik zat mezelf maar af te vragen wanneer en of de karakters achter de dubbellevens van Nova en Adrian zouden komen. Er gebeurt verschrikkelijk veel in het boek en niet allemaal verwacht. De manier waarop de krachten zijn ontwikkeld in het boek is ook fantastisch. Ook de familiedynamiek vond ik erg goed. Marissa Meyer weet waar ze over schrijft."

Personages

"Zoals ik hierboven al noemde, kon ik me goed met Nova identificeren," zegt Minca. "Op de een of andere manier had ik wel een zwak voor haar, maar soms wilde ik ook gewoon dat ze één kant zou kiezen. De Rebellen of de Anarchisten. Ook al begreep ik haar dubbele gevoelens voor beide groepen. Ze zorgde er zelfs voor dat ik zelf af en toe ook twijfelde over wat ik zou doen in zo'n  situatie. Ik zei al hoe enthousiast ik ben over superkrachten, superhelden e.d. Toch denk ik niet dat de wereld, zoals wij hem nu kennen, toe zou zijn aan superhelden of deze zou kunnen gebruiken. Misschien ook wel. Ik ben er nog niet helemaal aan uit. En dan komt mede door de manier waarop Nova mij naar de wereld heeft laten kijken in deze serie." Nova is dus veruit het favoriete personage van Minca, maar de andere personages deden ook niet af aan haar verwachtingen. "Adrian en voorál Max stelden me niet teleur in dit boek. Oké Adrian misschien een beetje omdat hij niet durft toe te geven aan zijn gevoelens of stappen onderneemt, maar de rol die Max in dit boek speelt is verontrustend maar ook bijzonder. Meer zal ik er niet over weggeven ;)"

Maartje geeft aan dat Max haar grote favoriet was in dit boek. "Hij is zo slim en ook aandoenlijk, hij heeft echt een plekje in mijn hart veroverd. Ruby vind ik ook een leuk karakter. Zij doet mij denken aan een vriendin van de middelbare school met al haar uiterlijkheden en haar toch ook zachte karakter. Ook leuk was de inkijk in het huishouden van Adrian en zijn vaders. Heerlijk gewoon was het daar. Ik hoop in deel drie nog meer over de verschillende personages te weten te komen."

De favoriet van Sam was toch wel Adrian. "De ontwikkelingen die hij maakte in het boek zijn zo goed en begrijpelijk. Hij is erg speciaal, omdat hij zo creatief met zijn krachten is dat hij er hele andere koek van maakt. Hij sprong er als karakter echt uit. Hoe hij zorgt voor Max en de doelen die hij stelt om de mensen te helpen zijn groots. Natuurlijk is hij ook wel cute. Nog een goed karakter was Nova. Je begreep echt haar struggels en de acties die ze moest uitvoeren voor haar groep. Je hebt ook de hele tijd tegenstrijdige gevoelens, je snapt waarom ze het doet maar tegelijkertijd wil je niet dat ze ermee doorgaat. Net als Maartje vond ik Max ook verassend leuk. Hij is een van de slimste, liefste en leukste karakters in het boek, maar niet zonder gevaar."

Eindoordeel

Volgens Minca mogen er nog wel meer boeken in deze serie komen. "Ik wist al na het eerste boek dat ik hier nog veel meer over zou willen lezen en ook Aartsrivaal heeft dit weer laten blijken. Of ik een spin-off van een van de andere personages zou willen, dat weet ik nog niet. Maar het vervolg hierop móét ik lezen! Dus een grote YAY! van mij!"

"Ik ben blij dat de serie nog niet is afgelopen. Marissa Meyer heeft een heel originele superhelden wereld geschapen en ik ben de personages nog lang niet beu. Een Yay voor mij", aldus Maartje.

"Marissa Meyer kan nog elke kant op met de wereld die ze heeft gecreëerd. Haar karakter ontwikkeling, de actie en de twisten die ze in het verhaal heeft neergezet zijn echt goed. Ik ga zeker het derde boek lezen om uit te vinden hoe het verhaal afloopt. Dus ook een Yay voor mij!" vertelde Sam.

Uiteindelijke oordeel: 100% Yay / 0% Nay!

Hebben wij jou kunnen overtuigen om deze boeken ook te gaan lezen? Of was jij net als ons al overtuigd na het lezen van deze twee boeken?



Reacties op: Yay or Nay: Aartsrivaal

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...