Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: Nagelaten

op 30 december 2018 door

Fien, Minca en Natasha lazen het vervolg op The Darkest Minds trilogie: The Darkest Legacy - Nagelaten. Dit verhaal speelt zich vijf jaar na de vernietiging van de heropvoedingskampen af. Het wordt verteld vanuit de inmiddels zeventienjarige Suzume 'Zu' Kimura. Er zijn nog altijd dubieuze praktijken gaande die de toekomst van de Psi-jongeren op het spel zetten. Vonden wij dit boek van toegevoegde waarde bij de rest van de serie?

Verwachtingen

Natasha vond The Darkest Minds trilogie leuk. Ruby, Liam, Chubs, Vida en Zu waren bewonderenswaardige personages. De trilogie werd geschreven vanuit Ruby, dus ze stond er wel van te kijken dat dit deel vanuit Zu wordt verteld. ''Het lijkt me interessant om te lezen hoe Zu is veranderd van klein meisje dat niets zei naar woordvoerster voor de tijdelijke regering. Hoe pakt ze dit aan?'' Ook is Natasha benieuwd welke personages uit The Darkest Minds terugkomen in The Darkest Legacy. ''Ik hoop er ook achter te komen hoe het met Ruby, Liam, Chubs en Vida is.''

"Zu was een heel erg intrigrerend personage waarover ik zeker meer wou lezen. Net als Natasha was ik heel erg benieuwd naar hoe het precies gekomen is dat ze ineens woordvoerster werd van zo'n grote organisatie," zegt Fien. Daarnaast was ze heel erg enthousiast om terug te keren naar de wereld van The Darkest Minds. "Ik heb heel erg genoten van Ruby's avontuur en heb altijd al het gevoel gehad dat haar verhaal nog niet volledig afgelopen was. Er waren een paar losse eindjes en ik hoop dat die nu aan elkaar zullen worden geknoopt."

Ook Minca was wel al te spreken over de voorgaande drie boeken en Zu was een van haar favoriete personages. "Het intrigeerde me wel dat er een jong personage zo bij werd betrokken, een meisje dat rubberen handschoenen droeg en geen woord zei. Ik wilde heel graag meer over haar weten en was ook wel benieuwd naar hoe de wereld na zoveel jaar eruit zag." Het was natuurlijk wel even afwachten of het verhaal echt van toegevoegde waarde was aan de trilogie tot zo ver. "Ik hoopte niet dat het een herhaling van de eerste drie boeken zou zijn."

Stijl

Het duurde even voordat Natasha in het verhaal zat. Het ging wel sneller dan bij de andere boeken. ''Ieder hoofdstuk eindigde met een cliffhanger, waardoor ik steeds aan het volgende hoofdstuk wilde beginnen.'' Toch wist Alexandra Bracken niet altijd het hele hoofdstuk de aandacht van Natasha vast te houden. Daarentegen vond ze de schrijfstijl wel beeldend. Vooral de stukken vol actie waren filmisch beschreven. Tot slot vond ze het knap dat Suzume een eigen stem heeft gekregen. ''Het is duidelijk dat Ruby niet degene is die dit verhaal vertelt,'' aldus Natasha.  

"Ondertussen heb ik al wat ervaring met de schrijfstijl van Alexandra Bracken en mijn ervaring leert mij dat ik vooral geduld moet hebben. Dat was ook het geval met Nagelaten, het verhaal kwam maar traag op gang en het duurde een tijdje voordat ik er helemaal in zat," vertelt Fien. Maar zoals atijd wordt geduld beloond en Fien herinnerde zich weer waarom ze zoveel van deze serie hield: actie en romantiek gecombineerd met een krachtig staaltje world-building. "Sign me up!"

Minca had de eerste hoofdstukken ook even nodig om weer in het verhaal te komen. "Ook al wist ik nog erg veel over de voorgaande drie boeken, dit verhaal speelt zich vijf jaar later af en er was erg veel veranderd. Maar doordat ik Suzume zo een interessant personage vond, wist ik de draad alweer gauw op te pakken." De schrijfstijl vond ze niet echt veranderd. "Het was eigenlijk net zoals ik gewend was als van de voorgaande drie boeken. Alleen dan met een ander personage in de hoofdrol en nieuwe problemen."

Plot

Het plot ontwikkelde zich volgens Natasha een beetje traag. ''Het duurt tien hoofdstukken om drie dagen na een terroristische aanval te beschrijven. In deze beschrijving lees je wel een beknopte samenvatting van de afgelopen vijf jaar en leer je Roman en Priyanka kennen.'' Roman won al snel haar hart, maar bij Priyanka bleef Natasha het hele boek een beetje achterdochtig. ''Verder gaat ook dit boek van Alexandra Bracken weer over hetzelfde groepje mensen en daarmee maakte het mijn eerste verwachting waar.''

"Gelukkig heb ik de eerste drie delen uit de serie nog niet zo heel lang geleden gelezen zodat alles nog vers in mijn geheugen zat, anders zou het heel erg moeilijk geweest zijn om te volgen," deelt Fien mee. "Zu krijgt al snel de schuld van een terroristische aanval waardoor ze haar naam moet zuiveren en op zoek gaat naar Liam en Ruby. Ze wordt daarvoor bijgestaan door Roman en Priyanka. Die laatste deed me heel erg aan Vida denken en ik was heel erg blij voor de feministische touch die ze aan het verhaal gaf."

Het plot ontwikkelde zich volgens Minca niet helemaal zoals ze had gehoopt. "Hier en daar had ik namelijk toch nog het gevoel alsof ik in een herhaling van de eerste drie boeken was beland, ondanks de nieuwe personages. Het draaide uiteindelijk toch weer ongeveer om hetzelfde groepje, alleen op een ander niveau. Maar Alexandra Bracken wist mijn aandacht er goed bij te houden. Na ongeveer de helft kon ik het boek niet meer wegleggen en wilde ik gewoon weten hoe het af zou lopen." De andere personages wisten haar niet zo te raken als sommige personages in de andere boeken. "Roman en Priya waren op zich wel likable, maar ik had steeds het vermoeden dat er een addertje onder het gras zat, net als Zu. Uiteindelijk kwamen Chubs, Liam en Ruby ook meer in zicht en begon ik het verhaal steeds interessanter te vinden."

Oordeel

Natasha vindt dat Nagelaten een YAY verdient: ''Een verhaal met dezelfde bewonderenswaardige personages van The Darkest Minds, maar dan vijf jaar later. Een andere verteller brengt een frisse kijk met zich mee en dat mag je zeker niet missen.''

Het eindoordeel van Fien is duidelijk. "Als je de andere delen gelezen hebt, dan mag Nagelaten niet ontbreken! Als je dacht de wereld van The Darkest Minds en alle personages achter je te hebben gelaten dan heb je het mis: dit boek sleurt je meteen terug naar dystopisch Amerika en laat je hunkerend achter naar het vervolg! Wat mij betreft: YAY!"

Ook Minca's oordeel ligt redelijk voor de hand. "Nagelaten is een interessant en opnieuw spannend boek van Alexadra Bracken. Als je genoten hebt van de eerste drie delen moet je dit boek eigenlijk ook lezen, want er volgt nog veel meer informatie en veel meer avonturen. Dus ook een YAY van mij!"

Ons eindoordeel is duidelijk: 100% YAY!

Wat vond jij van The Darkest Minds trilogie?



Reacties op: Yay or Nay: Nagelaten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Alexandra Bracken

Alexandra Bracken

Alexandra Bracken is een Amerikaanse schrijfster van YA-boeken. Ze debuteerde in...