Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: Showstealer

op 20 januari 2019 door

Begin 2018 verscheen het debuut van Hayley Barker in het Nederlands met de titel Showstopper, het eerste deel uit een tweeluik. Ondertussen werd het boek al genomineerd voor de Hebban YA Clubprijs en bracht de auteur al een bezoekje aan Nederland. Eind 2018 verscheen dan eindelijk het langverwachte vervolg Showstealer. We willen allemaal maar één ding weten: is het vervolg net zo goed als het eerste deel?

Verwachtingen

Fien had heel erg hoge verwachtingen over Showstealer. "Showstopper was één van mijn favoriete boeken van 2018 dus ik heb de dagen afgeteld tot deel twee. Ergens was ik wel een beetje bang, ik was zo enthousiast over deze serie, misschien legde ik de lat te hoog? Maar ik ben blij te kunnen melden dat Hayley Barker me niet teleurgesteld heeft. Showstealer was absoluut het wachten waard."

Ook Minca hoopte op een waardig vervolg. "Ik vond Showstopper een heel eigenaardig maar geweldig boek. Toen ik het boek uit had was ik een beetje teleurgesteld dat ik niet meer kon lezen. Want ik was zo benieuwd wat Hayley Barker nog voor ons in petto had."

Maartje vond Showstopper spannend en moeilijk weg te leggen en hoopt dat deel twee op dezelfde voet voortgaat. Ook had deel 1 veel behoorlijk heftige scènes, ze is benieuwd of deel twee liever wordt, hetzelfde blijft of misschien zelfs nog heftiger wordt.

Plot

"Net zoals in het eerste deel wordt er ieder hoofdstuk afgewisseld tussen het perspectief van Hoshiko en dat van Ben. Ook deze keer was dat een meerwaarde, Ben en Hoshi worden aan het begin van het verhaal van elkaar gescheiden en het is heel fijn om te weten wat de ander meemaakt en denkt," deelt Fien mee. "Showstealer heeft een heel erg snel tempo en de gebeurtenissen volgen elkaar op in slechts een paar dagen. Tijdens het lezen kon ik het boek niet wegleggen omdat ik de hele tijd meer wou."

Minca vond het tempo in beide boeken ook hoog liggen, maar dat vond ze wel fijn. "Die korte hoofdstukken lezen zo snel weg en door de spanning die in het hele boek aanwezig lijkt te zijn, vloog ik er zo doorheen. verder vond ik sommige details in Showstopper al redelijk griezelig en een beetje weerzinwekkend. Maar in Showstealer gaat het misschien nog nét een stapje verder. Niet dat je mij daarover hoort klagen. Ik vind dat juist die uitzonderlijke extra's iets nieuws geven aan dit verhaal. Iets wat ik niet gewend ben in de Young Adult boeken die ik tot nu toe heb gelezen."

"Showstealer gaat echt verder waar Showstopper gestopt is en draait veel meer om verzet tegen het bewind in Engeland. Ook keren we weer terug in het circus en het wordt inderdaad nog gruwelijker dan in deel 1", zegt Maartje. "Ik moest het boek af en toe wegleggen om even bij te komen."

Personages

"Ben en Hoshi zijn enorm schattig. Ik vond het daarom best jammer dat ze al zo snel in het verhaal van elkaar gescheiden worden, maar door de snelle opeenvolging van gebeurtenissen kon ik daar niet al te lang bij blijven stilstaan," geeft Fien toe. "In dit deel zijn de rollen omgedraaid en wordt Ben afgevoerd naar het vernieuwde Circus. Hij wordt opgenomen door Hoshi's circusfamilie, al valt hij bij sommige leden niet meteen in de smaak. Ben probeert zichzelf te blijven temidden van alle wreedheden die het Circus voor de Droesems in petto heeft. Hayley Barker zendt met Showstealer wederom een krachtig signaal naar onze maatschappij hoe het absoluut niet moet."

"Ik vond het ook jammer dat Hoshi en Ben al redelijk in het begin van het verhaal niet meer samen waren," aldus Minca. "Maar juist doordat ze uit elkaar waren gehaald, volg je twee verschillende verhaallijnen waar bij beide veel gebeurt. Ook hierdoor zat er veel vaart in het verhaal. Ik wist natuurlijk bijna zeker dat ze weer bij elkaar zouden komen, maar hoe en wanneer bleef ik me afvragen. Verder bleef mijn haat voor Ben's moeder groeien en een ander personage dat ook weer in dit boek voorkwam haalde het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat dat betreft kon ik me dus wel goed inleven in het verhaal."

Maartje: "Hayley Barker is erg goed in het neerzetten van karakters. Zowel de leuke als de verschrikkelijke karakters maken gevoelens los. Ik denk dat het uit elkaar halen van Ben en Hoshi aan het begin van het boek het verhaal veel goed gedaan heeft. Hierdoor kon er veel meer verteld worden in een korte tijd en werd het boek extra spannend."

Eindoordeel

"Wat valt er nog te zeggen? Ik was al helemaal weg van Showstopper en ben dat nu weer van Showstealer. Ik heb ervan genoten om herenigd te zijn met Hoshi, Ben, Greta en Jack. Het enige nadeel aan deze serie is dat er maar twee delen zijn, maar ik hoop dat Hayley Barker daar snel verandering in zal brengen. Van mij dus een volmondige YAY!" besluit Fien.

Ook Minca is erg te spreken over het vervolg op Showstopper. "Ik weet niet precies wat ik van het vervolg had verwacht, maar het is me zeker niet tegengevallen! Spanning, nieuwe ontwikkelingen, terugkerende personages en natuurlijk veel gruwelijkheden. Niet té, maar wel een beetje. Ik houd ervan! Zeker een YAY van mij!"

"Ook voor mij is Showstealer zeker een YAY", zegt Maartje. "Aan het begin van het verhaal was ik een beetje bang dat het boek te gruwelijk zou worden, maar het verhaal greep me beet en liet me niet meer los. Ik denk dat er toch nog een deel komt, tenminste dat laat de eindzin ons vermoeden."

Eindoordeel: 100 % YAY!

Hebben jullie Showstealer al gelezen? Wat vinden jullie van deze serie? Laat het ons weten in de comments!



Reacties op: Yay or Nay: Showstealer

Meer informatie

Gerelateerd

Over