Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: The Gilded Wolves

op 20 maart 2019 door

We worden momenteel overladen met allerlei nieuwe young adult boeken. De een nog meer overladen met prijzende woorden dan de anderen. Zo ook The Gilded Wolves van Roshani Chokshi. Dit boek heeft zoveel verschillende beoordelingen gehad dat Anouk, Laurie en Kimberly besloten zelf maar eens een blik te werpen in deze 19de eeuwse wereld en te besluiten of dit boek nu echt een yay of toch een nay is.

Over het boek

From New York Times bestselling author Roshani Chokshi comes a novel set in Paris during a time of extraordinary change--one that is full of mystery, decadence, and dangerous desires...
No one believes in them. But soon no one will forget them.
It's 1889. The city is on the cusp of industry and power, and the Exposition Universelle has breathed new life into the streets and dredged up ancient secrets. Here, no one keeps tabs on dark truths better than treasure-hunter and wealthy hotelier Séverin Montagnet-Alarie. When the elite, ever-powerful Order of Babel coerces him to help them on a mission, Séverin is offered a treasure that he never imagined: his true inheritance.
To hunt down the ancient artifact the Order seeks, Séverin calls upon a band of unlikely experts: An engineer with a debt to pay. A historian banished from his home. A dancer with a sinister past. And a brother in arms if not blood.
Together, they will join Séverin as he explores the dark, glittering heart of Paris. What they find might change the course of history--but only if they can stay alive.

Verwachtingen

Laurie: "Ik was niet meteen enthousiast toen ik hoorde dat dit boek zou verschijnen. Het werd namelijk vergeleken met Six Of Crows van Leigh Bardugo en laat ik nou net niet zo'n fan zijn van Kaz Brecker en zijn boevenbende. Ik las echter zo veel goede verhalen dat ik toch besloot het boek te lezen. Ik verwachtte dus veel, want het boek is enorm gehyped."

Anouk"Ik was wél enthousiast, maar ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Ik had weinig info van tevoren en wist niet precies waar het over ging. Ik ben wel groot fan van Six of Crows, dus dat zou voor mij wel een pluspunt zijn geweest. Ik ken een ander boek van Roshani Chokshi, The Star-Touched Queen. Ook heeft ze nu een boek voor de jongere YA-groep uit (Aru Shah) dat gepromoot wordt door Rick Riordan, de auteur van Percy Jackson. Omdat ze ineens zo duidelijk in beeld is, wilde ik The Gilded Wolves absoluut lezen."

Kimberly: "Ik ga gewoon heel eerlijk zijn. Dit boek trok mij in eerste instantie gewoon puur aan vanwege de cover. Wat een prachtig uitziend boek. Op basis van de omschrijving kan ik mij er niet zo heel goed een voorstelling van maken. Ik hoop dat het een boek zal zijn dat goed ingaat op de tijd waarin het zich afspeelt en echt dat 19e eeuws Parijse gevoel geeft. Een beetje Moulin Rouge meets echte goede fantasy."

Schrijfstijl

Laurie: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo goed weet hoe ik de schrijfstijl van Roshani Chokshi moet beoordelen. Ik vond het plot nogal ingewikkeld, maar daar kom ik zo op terug. Ik denk echter dat de illustraties die soms in het verhaal voorkwamen niet hadden gehoeven. The Gilded Wolves is het eerste boek dat ik van Roshani Chokshi las en ik vind de schrijfstijl niet vervelend, maar ook niet super. Ik zit er een beetje tussenin."

Anouk: "Ik ben het met Laurie eens dat de illustraties niet nodig waren. Ik vraag me ook af of Roshani Chokshi die zelf erin wilde hebben of haar uitgeverij, gezien ze de illustraties in de tekst zo duidelijk beschrijft dat ze weggelaten hadden kunnen worden. Gelukkig zijn er niet veel. Ik ben wel fan van haar schrijfstijl. Ik moet er altijd een beetje in komen, maar uiteindelijk sleept het me vanzelf mee. Ik vind dat ze er goed in is personages scherp neer te zetten. Ze hebben allemaal een eigen persoonlijkheid en een eigen functie in het verhaal."

Kimberly: "Ook ik vond de illustraties niet echt een meerwaarde hebben. Wat betreft de schrijfstijl was ik niet al te enthousiast. Het schrijven vanuit verschillende personages vind ik best fijn. Echter waren het hier zoveel verschillende personages dat ik het lastig vond ze allemaal bij te houden. Daarnaast werd voor mij ook niet voldoende sympathie opgewekt voor de personages. Sommige dingen werden extreem duidelijk en uitgebreid omschreven, terwijl andere dingen veel te vaag bleven. Het lijkt wel alsof de schrijfster teveel wilde vertellen en vervolgens alles maar half verteld heeft."

Verhaal

Laurie: "Hier komen we bij het punt waar ik best wat over te zeggen heb. In The Gilded Wolves lezen we vanuit meerdere perspectieven, so far so good. Ik heb daar helemaal geen moeite mee. Waar ik wel moeite mee had waren de geforceerde Franse accenten in het audioboek. Het was zelfs zo erg dat ik het boek heb teruggestuurd naar Audible en dat ik moeilijk in het verhaal kwam. Dialogen pakte me niet en ik voelde totaal geen connectie met de personages. Ik had een ebook/audioboek combinatie voor dit boek en ik heb uiteindelijk het meest vanuit het ebook gelezen. Dit haalde voor mij echter niets uit, want op 82% van het verhaal was ik nog steeds confused en had ik geen idee waar het allemaal naartoe ging. De magie was vaag, de world building liet voor mij te wensen over en het ging ontzettend traag. Volgens sommige mensen zit er een hoog tempo in het verhaal, maar ik haal het er niet uit. Dat ik het plot niet helemaal vatte heeft overigens niets met het taalgebruik te maken, want dat was gewoon prima te volgen. Naar mijn idee had het plot veel beter uitgewerkt kunnen worden, zeker wat betreft bovengenoemde punten. The Gilded Wolves zit vol diversiteit en dat is absoluut een positief punt. Het is gewoon natuurlijk, het voelt niet geforceerd. Echter hadden de personages een gezamenlijke voorgeschiedenis en die had van mij nog wat meer belicht mogen worden. De enigen van wie je echt iets te weten kwam van deze geschiedenis waren Séverin en Tristan. De andere personages kregen minder diepgaande introducties en dat is jammer."

Anouk: "Ik heb veel meer van het boek genoten dan Laurie. Ik geef meteen toe dat de magie wat uitgebreider had mogen zijn, met wat meer achtergrondinformatie erover. Ik heb wel het idee dat Roshani Chokshi dat wat langzamer heeft laten branden omdat ze dat in de volgende boeken meer uit gaat werken, wanneer de informatie meer relevant wordt voor de gebeurtenissen. Ik kwam er langzaam in omdat ik niet precies wist welke kant we op zouden gaan. Uiteindelijk blijkt het een "vrij standaard" heist-verhaal, maar zijn het voor mij echt de personages die het maken. Ze opereren niet alleen aan de randen van de maatschappij, ze komen ook allemaal uit gemarginaliseerde groepen. Ik vond de personages intrigerend, en ik kon me wel goed binden. Ik leefde uiteindelijk enorm mee met iedereen en vooral op het einde kwam er een flinke schok waarvan ik niet zeker ben of ik daar al overheen ben. Hoe verder ik las, hoe enthousiaster ik werd, kun je dus wel zeggen. Over de snelheid van het boek kun je twee dingen zeggen: qua gebeurtenissen gaat het snel, er gebeurt meteen veel. Maar de ontwikkeling van het plot, de personages en hun verhoudingen tot elkaar, de geheimen die bestaan - dat gaat langzaam. Het is een slow burn. Daar moet je van houden."

Kimberly: "Tja, wat kan ik er nog meer van zeggen? Het verhaal voelde voor mij een beetje aan als een kruising tussen de Da Vinci Code en Oceans Eleven met een vleugje steampunk er doorheen. Dat klinkt zo best als een goede combinatie  maar helaas bleek dat wat mij betreft op papier helaas toch niet te werken. Ondanks dat het tempo hoog lag, verliep het verhaal heel traag. Dit klinkt erg tegenstrijdig, maar zo voelde het wel. Er werd heel snel van situatie naar situatie gesprongen zonder veel verdieping erin. De oplossingen van de puzzels waren te makkelijk voor de personages en niet erg realistisch. Dit zorgde ervoor dat alles erg oppervlakkig bleef. De magie werd wat mij betreft ook niet voldoende uitgediept. Ik kon me hier maar moeilijk iets bij voorstellen. Zoals de dames voor mij al aangeven gaat de daadwerkelijke ontwikkeling van de personages erg langzaam. Voor mij zorgt dit ervoor dat ik weinig verwantschap voelde met de personages."

Eindoordeel

Laurie: "Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, maar ik ben dus niet zo enthousiast over The Gilded Wolves van Roshani Chokshi. Ik heb het boek wel snel uit kunnen lezen, maar ik snap het punt van dit boek niet. Het plot was voor mij nog steeds niet duidelijk op 82% van het boek en dan gaat er toch iets verkeerd. Dit ligt overigens niet aan het Engels. Ik was geen fan van Six Of Crows, maar ik vond dat boek toch beter dan The Gilded Wolves. Het plot was daarin duidelijker en je kon het beter volgen. Hierdoor kreeg Six Of Crows uiteindelijk vijf sterren van mij, maar The Gilded Wolves heb ik met moeite uit gelezen. Het positieve aan dit boek is dat de personages heel divers zijn en dat voelt heel natuurlijk aan. Daarop kan ik een boek natuurlijk geen yay geven, dus voor mij is dit helaas een NAY."

Anouk: "Ik ben echt fan. Ik vind Roshani Chokshi's schrijfstijl heel prettig, ze weet een verhaal zó te vertellen dat het net niet lijkt op de andere dingen die je leest. Daardoor vind ik haar boeken intrigerend en wil ik er altijd meer over weten. Ik vond haar personages in The Star-Touched Queen aardig gelukt, maar in The Gilded Wolves zie ik duidelijk ontwikkeling. Hoewel ik aan de ene kant vind dat dit een vrij tam begin is voor een serie (ze blijft wat veilig met haar plot), ben ik aan de andere kant zeker in het verhaal getrokken. Ik ben dan ook heel benieuwd naar deel twee. Voor mij is het een dikke YAY."

Kimberly: "Jeetje nu zal mijn oordeel doorslaggevend zijn. Wat heerlijk boeken die zulke gemengde beoordelingen krijgen! Want ik moet toch echt aansluiten bij Laurie. Dit boek was het voor mij gewoon niet. En helaas heb ik me er echt doorheen moeten sleuren. Een goed boek zorgt ervoor dat je zelf de gaatjes opvult met je fantasie, een eigen draai eraan kan geven. Maar helaas had ik dat met dit boek helemaal niet en heb ik uiteindelijk niet goed het idee wat ik nu eigenlijk heb gelezen. Voormij dus ook een NAY."

Dus wij zeggen 66,6% NAY en 33,3% YAY.

Houd jij van boeken met een historische setting?



Reacties op: Yay or Nay: The Gilded Wolves

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is een Amerikaanse YA-schrijfster. Ze debuteerde met het eerste de...