Yay or Nay: Truth or Dance

op 08 november 2018 door

Miranda, Anouk en Maartje mochten het nieuwste boek van Chinouk Thijssen lezen: Truth or Dance. Dit boek gaat over meiden op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze doen daar de balletopleiding en hun hele leven draait om dansen. Truth or dance is het eerste deel van een triologie.

Het laatste jaar van de middelbare school is aangebroken en een tijd van audities en eindvoorstellingen breekt aan. De spanning is voor de dames al groot, maar dan beginnen er ook appjes binnen te komen via een Truth or Dance app. De meiden krijgen opdrachten en denken eerst dat het vanuit school geregeld wordt, maar langzaamaan worden de opdrachten extremer en beginnen ze te twijfelen aan de goede bedoelingen van de zender. Wie is Truth or Dance eigenlijk?

Het boek speelt zich dus af op een balletopleiding, een plek die Chinouk Thijssen zelf goed kent. Zij heeft een klassieke dansopleiding gevolgd, maar moest helaas om fysieke redenen stoppen. Dat Chinouk de wereld van de dans goed kent geeft extra inhoud aan het boek en maakt het, zeker voor dansliefhebbers, extra aantrekkelijk.

Verwachtingen

Maartje: Omdat Chinouk zelf een dansopleiding heeft gevolgd verwacht ik een boek dat een duidelijk beeld geeft van de wereld op het conservatorium. De voorkant van het boek vind ik prachtig met die tutu en spitzen, maar door de donkere kleuren en de typografie heeft het ook iets spannends, dus een spannend boek zal het wel zijn. Verder denk ik redelijk wat van de setting te herkennen. Mijn dochter heeft twee jaar gedanst aan het conservatorium in Den Haag en de stad is ook bekend. Altijd leuk om dingen uit je eigen leven terug te zien in een boek. Ik hoop op een boek met een spannend plot en goed uitgewerkte karakters.

Anouk: Ik heb nog nooit een boek van Chinouk Thijssen gelezen, maar ik hoor er altijd goede verhalen over. Ik ben dus heel benieuwd naar Truth or dance. Ik ben zelf een paar jaar geleden als volwassene nog begonnen met ballet (het kan nog!) en moest daar mee stoppen toen ik een nieuwe baan kreeg en verhuisde. Ik mis het best wel, dus ik heb wel "feeling" met het onderwerp van dit boek. 

Miranda: Ik heb net Fataal spel van Chinouk Thijssen achter de kiezen.  Ik had al veel over deze schrijfster gelezen, dus was zeer benieuwd naar haar schrijfstijl.  En ik moet zeggen, ik was onder de indruk!  Ik wilde zeker méér van haar lezen, dus toen 'Truth or dance' voorbij kwam had ik gelijk zoiets van: 'Ik doe mee!'  De donkere cover met prachtige foto (tutu en spitzen) spraken me enorm aan.  De verwachtingen waren dus hooggespannen...

Stijl

Maartje: Ik vond de schrijfstijl lekker vlot, maar wel wat kinderlijk: korte zinnen, eenvoudig geschreven en veel dialogen. De dialogen waren gelukkig wel prima te volgen. De appjes tussendoor vond ik leuk, maar ik ergerde me eraan dat ze aan de verkeerde kant van de pagina stonden. Appjes van andere mensen staan altijd aan één kant van de pagina. Er wordt niet afgewisseld van kant. Jammer als er wel de moeite genomen is om een appje als App vorm te geven, maar dat het niet helemaal kloppend is uitgevoerd.

Anouk: Ik hou juist wel van de stijl, die past goed bij het boek. Het is een thriller en dat moet vlot geschreven worden. Er zit veel vaart in en ook als je geen verstand hebt van ballet, kun je goed doorlezen. Er staat een handige termenlijst voorin het boek, maar als dat aspect van het boek je niet zoveel interesseert, hindert het ook niet als je het niet weet. Je hoeft niet steeds terug te bladeren om het te begrijpen. De hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld en ook de toevoeging van de appjes in de tekst komt vrij natuurlijk over. Soms heeft een boek het zoveel dat het storend wordt, maar dat is hier niet het geval. 

Miranda: De stijl was heel vlot leesbaar, met een handig 'ballettermenwoordenboek' (veel gebruikt als leek!). Ondanks de iets 'jongere' schrijfstijl, las het ontzettend vlot en zat ik heel snel in het verhaal. Het was spannend en ik had het in no-time uit, wat bij mij meestal niet zo is. Het is zeker vlot leesbaar voor jongere young adults (vanaf 12 jaar), omdat het makkelijk geschreven is.  Dit doet naar mijn mening niets af aan de spanningsopbouw!

Plot

Anouk: Mijn enige kritiek is eigenlijk dat er erg veel tegelijkertijd aan de hand is. Én de balletopleiding, én de auditie voor de hbo-opleiding én de eindejaarsvoorstelling en dan nog het Truth or Dance-plot. Daardoor is het soms niet helemaal duidelijk wat er op welk moment op het spel staat, en wordt alle stress over de eindejaarsvoorstelling ineens ingeruild voor stress over de auditie die blijkbaar eerder valt dan de voorstelling en waar ik toen pas achter kwam. De karakterontwikkeling van Raven gaat ook wat kort door de bocht, in vergelijking met de achtergrondinformatie die over haar is opgebouwd. Dat gezegd hebbende, ik vind het wel heel leuk dat er zoveel meer mensen bij het plot betrokken worden dan alleen de 4 hoofdpersonen. Daardoor blijf je aan het raden over de onderlinge verbanden tussen de meiden en de bijpersonages en is het moeilijker verdachten uit te kiezen. Het komt ook veel realistischer over. Ik werd uiteindelijk door de ontknopingen erg verrast, en ik heb nog steeds geen idee wie erachter zit. Ik ben echt heel benieuwd naar deel 2 en 3. 

Maartje: Ik ben het met Anouk eens dat er iets teveel tegelijk gebeurt. Ik begrijp dat het hectisch en spannend is om een dansopleiding te volgen, maar daardoor kwamen er wel erg veel verhaallijnen door elkaar heen te lopen. De hierboven genoemde verhalen en ook nog het verhaal over de familie van India. Zeker het verhaal van Raven ging mij te snel. Ik ben erg benieuwd naar haar moeder. Ergens halverwege begon ik te vermoeden wie er 'mede' verantwoordelijk is voor Truth or Dance, maar dat maakte het boek niet minder vermakelijk en ik heb nog geen idee hoe het nu verder gaat. De proloog blijft spannend.

Miranda: En dat vond ik dus weer níet echt storend... Ok, er was veel in beweging, maar ik vond dat absoluut niet storend tijdens het lezen, eerder heel herkenbaar! Je moet natuurlijk wel even je hoofd erbij houden tijdens het lezen! Raven had voor mij iets meer onderbouwd mogen worden.  Ze ging in een paar bladzijdes van bitch naar vriendin. Vermoedens die ik tijdens het lezen had, werden gedurende het verhaal weer teniet gedaan...ik heb een vermoeden maar ben ook heel benieuwd hoe dit verhaal verder loopt, want volgens mij heeft de auteur nog enkele verrassingen in petto en is niets wat het lijkt!

Oordeel

Anouk: Ik ben echt blij verrast door dit boek. Misschien omdat ik er redelijk neutraal in ging, maar ik vind Chinouk Thijssen echt goed schrijven. Hoewel je aardig kunt voorspellen op welke momenten "de dader" begint te klieren, wordt er steeds op zo'n manier op gereageerd dat er toch weer een originele draai aan wordt gegeven. De manier waarop het zich ontwikkelt, spreekt me zeker aan. Er wordt alles aan gedaan om de band tussen de meiden kapot te maken, op heel veel verschillende manieren. Aan het einde van het boek verandert er genoeg om te weten dat boek twee waarschijnlijk weer heel anders ingedeeld zal worden. Ik zou qua beoordeling tussen de 3.5 en 4 sterren gaan zitten, dus ik rond hem af naar boven. Een yay voor mij dus.

Maartje: Ik ben net iets minder positief dan Anouk. Ik vond het een prettig boek om te lezen en en waren genoeg momenten waarop ik echt bij het verhaal betrokken was, maar ergens bleef het toch wat kinderlijk en oppervlakkig. Het mysterie is wel goed uitgewerkt en maakt nieuwsgierig naar het vervolg. Ik gaf het boek 3 sterren, en dat is nog steeds een Yay!

Miranda: Ik ben erg positief, hoewel ik Fataal spel beter opgebouwd vond.  Toch kon dit verhaal me blijven boeien en heb ik gewoon de tv uitgelaten om het boek te lezen, dat zegt al wat! Misschien had het hier en daar iets minder langdradig gemogen qua spanningsopbouw,maar toch heb ik dit boek in geen tijd verslonden.  Voor mij dan ook 4 sterren en dus zéker een Yay!!!

Conclusie: Ondanks wat kritieken hier en daar hebben Anouk, Miranda en Maartje het boek met plezier gelezen en zijn ze nieuwsgierig naar de vervolg delen. Alledrie hebben ze het boek van een Yay voorzien. Een aanrader dus.

Laten jullie het ons weten of je het boek wilt gaan lezen, of of je het al gelezen hebt en wat je ervan vond? Reacties op: Yay or Nay: Truth or Dance

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen vertelt al haar hele leven verhalen, maar pas toen ze begin twi...

Gesponsorde boeken