Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: Violet, Vervloekt & Verwoest

op 25 augustus 2022 door

Eind juli verscheen Violet, Vervloekt & Verwoest bij Best of YA. Dit boek geschreven door Gina Chen was voor veel leden van deze spot een zeer geanticipeerd boek en het feit dat dit boek de eerste echte Limited Edition van Best of YA ging worden maakte het voor ons nog leuker om het boek eindelijk in handen te krijgen! In dit Yay or Nay artikel lezen jullie of het boek heeft voldaan aan onze verwachtingen. 

Dit artikel is geschreven door Roxanne, Kimberly, Nina, Minca en Natasha

Over het boek

Violet is een ziener en een leugenaar. Met haar slim geformuleerde voorspellingen drukt ze haar stempel op het koninklijke hof. Eerlijkheid is voor zwakkelingen, vindt ze, zoals de o zo niet-charmante prins Cyrus, die van plan is om Violet direct uit haar officiele rol te zetten zodra hij aan het einde van de zomer tot koning gekroond is. Maar wanneer de koning Violet vraagt een vals liefdesverhaal voor Cyrus te voorspellen, wekt ze een gevreesde vloek op die de ondergang of de redding van het koninkrijk zal betekenen.

Violet staat voor een keuze: haar eigen lot in handen nemen, ongeacht de gevolgen, of toegeven aan de aantrekkingskracht tussen haar en Cyrus. Terwijl Violet en Cyrus dichter naar elkaar toe groeien, moet ze het opnemen tegen een mysterieus kwaad om zichzelf en het koninkrijk te redden – of alles en iedereen te verdoemen…

Verwachtingen 

Kimberly: Mijn verwachtingen waren eigenlijk best simpel. Een echt fantasie verhaal, sprookjesachtig met een hoop magie.

Roxanne: Dit boek was een van me hoogst verwachtte boeken, zo waren me verwachting dus best hoog. Ik hoopte op een orgineel fantasie verhaal met een leuke enemies-to-lovers romance erin.

Nina: Na het lezen van de synopsis verwachtte ik een origineel, sprookjesachtig verhaal met een sterke vrouwelijke hoofdpersoon. Hiernaast keek ik er naar uit om weer een goede enemies-to-lovers verhaallijn te lezen en te zien hoe de relatie tussen Violet en Cyrus zich zou ontwikkelen. 

Natasha: Op basis van de synopsis verwachtte ik een intrigerend fantasyverhaal met sprookjesachtige elementen en een krachtige vrouwelijke hoofdpersoon.

Minca: Ik had echt veel zin om in dit boek te beginnen. Ik hoopte op een sprookjesachtig fantasie verhaal met de nodige magie en romantiek.

Schrijfstijl 

Kimberly: De schrijfstijl vond ik best prettig. De hoofdstukken zijn niet al te lang, wat het makkelijk maakt om te lezen. Er worden geen overdreven moeilijke woorden gebruikt. En de personages worden duidelijk beschreven. Door middel van kleine flashbacks kom je meer te weten over voornamelijk Violet. En dit is op zo'n manier gedaan dat het je niet uit het verhaal haalt.

Roxanne: Het boek is met een prettige schrijfstijl geschreven. Er zijn geen overdreven moeilijke woorden en de hoofdstukken zijn niet zo gek lang. Hierdoor maakt het dat het verhaal ook vlot weg leest

Nina: Dit verhaal is geschreven met een lekkere vlotte en duidelijke schrijfstijl. Omgevingen of objecten worden niet met eindeloze bijnaamwoorden omschreven en de personages spreken in krachtige taal. De schrijfster deinst niet weg voor een grijze moraal en toont duidelijk de plus- en minpunten van alle karakters. 

Natasha: Met de schrijfstijl van Gina Chen is niets mis. Door de beeldende sprookjesachtige beschrijvingen waan je je direct in een prachtig omgeving. De hoofdstukken zijn niet te lang waardoor je snel even een hoofdstukje leest.

Minca: Net als de andere meiden vond ik de schrijfstijl ook erg prettig. De wereld kwam wel echt tot leven en ondanks dat sommige personages wat te wensen overlieten, was het verhaal prima vlot te lezen en gebeurde er genoeg om mijn aandacht erbij te houden. 

Personages 

Kimberly: Het bijzondere aan de personages is eigenlijk dat ze geen van allen echt 100% leuk zijn. Ze hebben allemaal enorme minpunten die ook echt heel erg uitgelicht worden. Dit zorgt ervoor dat ik vooral in het begin wel wat moeite had met Violet. Want je wilt toch eigenlijk wel het beste voor een hoofdpersonage. Maar ze is gewoon echt heel egoistisch. En zo ook Cyrus, die ook absoluut geen prettig persoon is. Dit is aan de ene kant vreemd, maar eigenlijk ook heel goed en uniek. Gelukkig kwam er wat meer nuance en ontwikkeling in de personages gedurende het verhaal waardoor het toch weer goed kwam.

Roxanne: Ik kon me maar moeilijk binden aan de personages. Ik vond ze geen van allen echt leuk, zowel Violet als Cyrus zijn vrij egoistisch en willen het beste voor zichzelf en zullen daar de ander voor voor de leeuwen gooien. Er is doorgaans het boek wel iets meer ontwikkeling in de groei van de personages en de enemies-to-lovers was wel op zo'n manier gedaan day deze te waarderen was

Nina: De hoofdpersoon Violet is niet je typische likeable of relatable personage. Ze is een sterke vrouw die al veel heeft moeten doorstaan in haar leven. Hierdoor heeft ze het gevoel altijd extra hard te moeten vechten om dingen te krijgen die haar toebehoren en om de doelen te halen die ze voor over heeft. Het maakt haar niet uit of ze hiervoor moet liegen, bedriegen en misschien zelfs wel doden. Ze heeft een interessante chemie met haar vrienden Camille (de prinses), Dante (de beste vriend van de prins) en haar enemies-to-lovers vervloekte prins Cyrus. De ontwikkelingen in de relatie tussen Violet en Cyrus vond ik erg overtuigend geschreven en zullen elke enemies-to-lovers fan meer dan tevreden stellen. 

Natasha: Eigenlijk had ik niet zoveel met de personages in het boek. Hoewel het verfrissend is om karakters met een grijze moraal te hebben, vind ik het leuker als ik wat meer sympathie kan voelen voor de personages. Er sprong voor mij niemand echt uit die ik geweldig vond, maar de enemies-to-lovers trope kon ik zeker wel waarderen.

Minca: Net als Roxanne en Natasha had ik weinig met de personages uit het boek. Hoewel het natuurlijk verfrissend is om te lezen over 'morally gray' personages had ik echt moeite met me de verplaatsen in bijvoorbeeld Violet en dit zorgde er ook voor dat ik minder in het verhaal getrokken werd dan ik had gehoopt. Ik ben echt fan van enemies-to-lovers, maar in dit boek kon ik er eigenlijk geen kijk op krijgen...

Plot 

Kimberly: Het verhaal komt wat traag op gang. Hierdoor was het voor mij ook wat lastiger om er goed in te komen. Ik had heel erg het idee alsof ik een ander verhaal aan het lezen was dan wat in de omschrijving stond. Maar gelukkig veranderde dit al snel. Het plot vond ik erg origineel. Ook door de zoals eerder beschreven niet altijd even aardige hoofdpersonages. Je weet niet altijd waar het verhaal heen gaat en het magiesysteem is ook heel interessant. Ik was echter overtuigd dat het een standalone was, maar dit einde laat nog wel wat dingen open.

Roxanne: Ik vond het verhaal heel traag. Je springt erin eiln eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik nu aan het lezen was, dit gaf me het idee dat ik een deel miste van het verhaal. Ik herkende ook wat elementen erin van bekende sprookjes zoals het bal van Assepoester maar ook Belle & het Beest. Het is een orgineel magie systeem en daarbij een orgineel verhaal.

Nina: Toen ik begon aan dit verhaal merkte ik dat ik wat tijd nodig had om er helemaal lekker in te komen. Dit komt doordat het verhaal redelijk langzaam begint. Hierna bouwt de spanning langzaam maar gestaag op en naarmate je dus verder leest wordt het behoorlijk moeilijk om het boek weg te leggen. Het verhaal bevat hier en daar verwijzingen naar bekende sprookjes, zoals een verloren schoentje en goede feetjes uit Assepoester en een vervloekte prins die langzaam in een beest veranderd zoals in Belle en het Beest. De schrijfster weet deze bekende elementen goed te verwerken in het verhaal en voegt ook nog eens veel nieuwe sprookjesachtige elementen toe. Hierbij moet je denken aan Zieners die de toekomst kunnen voorspellen, Schikgodinnen die Zieners hun krachten geven en een Nachtmerrieheks die niet zulke goede bedoelingen heeft. 

Natasha: Net als Kimberly had ik het idee een ander verhaal te lezen dan de synopsis had aangegeven. Ik verwachtte een daadkrachtige vrouw, maar Violet lijkt meer iemand die gemakkelijk voor het karretje van de koning te spannen is. Uiteindelijk is er nog wel een onverwachte plottwist rondom wat bijfiguren en ik ben benieuwd hoe dit einde in het vervolg uitgewerkt zal worden.

Minca: Hoewel sommige aspecten uit het verhaal goed te 'linken' waren aan bekende sprookjes, had het verhaal toch een hele eigen opbouw. Erg vernieuwend, maar het heeft me absoluut niet omver geblazen. Zoals de anderen al schreven: het verhaal komt traag op gang en hoewel er genoeg dingen gebeuren om het interessant te houden, bleef ik een bepaalde afstand tussen mij en het verhaal voelen. Er zijn weinig voorspelbaarheden wat dan ook weer in het voordeel spreekt, dus al met al ben ik er uiteindelijk wel aangenaam door verrast. 

Yay or Nay? 

Kimberly: Voor mij is dit boek zeker een Yay. Het was heel anders dan verwacht en geen standaard YA fantasy verhaal. Maar misschien was dat juist wel precies wat ik nodig had. Dus ja ik vind dit boek zeker een aanrader en eventuele verdere delen zal ik ook zeker lezen.

Roxanne: Ondanks dat ik wel wat heb getwijfeld, heeft het boek me uiteindelijk wel nieuwschierig gemaakt naar het volgende deel. Het was een heel andere type personages en hier moest ik met name aan wennen. Ik hang dus een beetje 50/50 maar dit boek wordt toch een Yay voor me

Nina: Voor mij was dit boek een absolute Yay. Ik gaf het boek 4 sterren en vind het echt een must-read voor alle sprookjesliefhebbers die graag willen wegdromen in een nieuwe, magische wereld. Het boek had een goed einde en de vervolgdelen ga ik dus zeker ook oppakken. Al de karakters van deze magische wereld heb ik in mijn hart gesloten en dus zal ik al hun avonturen op de voet willen blijven volgen!

Natasha: Hoewel het verhaal wat mij betreft wat meer afwisseling had mogen hebben, zit het toch vol bedrog en intriges. Violet heeft een interessante baan en haar karakter kan zich in het vervolg alleen maar verder ontwikkelen. Omdat ik die ook zeker zou lezen, geef ik dit boek een Yay.

Minca: Ik ben er nog niet geheel van overtuigd of ik het vervolg ga lezen. Maar ondanks de gebreken van dit verhaal heeft het me weten te boeien en ook verrassen. Dus krijgt het boek van mij ook een Yay.

Wij beoordelen Violet, Vervloekt en Verwoest met 100% Yay en 0% Nay 

Heb jij het boek al gelezen of staat deze nog op de planning?



Reacties op: Yay or Nay: Violet, Vervloekt & Verwoest

Meer informatie

Gerelateerd

Over