Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Oude postheroïsche verhalen uit de Lage Landen

wereldwoudWendy

10-01-2021 Discussie
Welke Vlaamse en Nederlandse oude verhalen zijn volgens jullie postheroïsch? In welke boeken herken je hervertellingen van zulke verhalen?

Enkele weken geleden was ik in de virtuele “bone cave” van de Britse Sharon Blackie. Zij praatte over haar boek “If women rose rooted”. Haar boek gaat over de verhalen in een plaats, over erbij horen, over worteling en wederkerigheid.

Haar boek roept ook om de mythen van je voorouders te raadplegen. Vaak gebruikt men wijsheden van andere culturen. Ik doe dat. Ik lees graag over soefisme, shintoïsme en zoek daar mijn antwoorden. Soms vergeet ik dat Nederlandse en Vlaamse sprookjes, mythen en volksverhalen misschien beter voor me zijn, omdat ik toch heel lang in dezelfde bodem heb geworteld (en ben gegroeid) als waar die verhalen zijn gegroeid?
Sharon is van Groot-Brittannië en heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan rond Keltische verhalen, welke boodschappen die voor mensen met Keltische roots kunnen bevatten en hoe die verhalen ook “ecologische en ecofeministische lessen” bevatten. De Kelten hebben hier ook geleefd, maar intussen hebben we ook andere culturen gehad, dus ik denk dat we niet alleen Keltische mythen moeten analyseren.

Meer op het einde sprak ze ook dat we meer postherïsche verhalen nodig hebben. Nog steeds bestaat onze cultuur vooral uit verhalen over helden, zoals Steve Jobs, Elon Musk en Serena Williams, en gaan die verhalen over individueel succes, winst, over naam maken...
In postherïsche verhalen leren jongens en meisjes dat ze aan de visserskoning en gebroken landschappen moeten vragen wat hen verwond heeft, leren ze “minder”, “later” en “nee” zeggen, leren de taal van bomen en eekhoorns ... in zulke verhalen hebben de personages geen naam. Ze zijn “nemo”. Maar het is moeilijk om in een heldenmaatschappij geen held(in) te willen zijn.

Welke Vlaamse en Nederlandse oude verhalen zijn volgens jullie postheroisch en bevatten een wijsheid hoe we beter met de natuur van onze eigen streek kunnen omgaan? Welke oude verhalen hebben je aarding en troost geboden? In welke boeken herken je hervertellingen van zulke verhalen?

Reacties op: Oude postheroïsche verhalen uit de Lage Landen