Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Mascha Gesthuizen Auteur

Romans lezen is zonde van je tijd?

Mascha Gesthuizen

23-09-2018 8 reacties
Gisteren stond er een interessante kop in het NRC: 'Romans, dat vind ik zonde van mijn tijd.' Dat vraagt om onderzoek!

02ec980510607267b955d5654b5999fd.pngIk moest twee keer lezen. Heeft echt iemand deze uitspraak gedaan? Mevrouw Karola Grünenbaum, goed voor een inkomen van vier keer modaal, blijkt er een erg efficient leven op na te houden. Alle tijd die ze wakker is, wordt zinvol besteed. Dus als ze leest, leest ze een paar regels uit een zelfhulpboek, of relevante stukken voor haar werk. 

Ik dacht na over het nut van zelfhulpboeken. Dat is er zeker. Je vindt antwoorden die je zoekt. Als je ze leest, is het vaak het feest der herkenning. Vaak is het niet zozeer het nieuwe dat je herderheid en inzicht verschaft, maar het feit dat een ander eens goed voor je geordend heeft wat je zelf al wist, of tenminste vermoedde. Door het opgeruimde gevoel na het lezen kun je verder. 

In een roman vind je inzichten onverwacht, doordat je nadenkt over wat al
lezend tot je komt. Gewoon omdat het in het boek staat, niet omdat je ernaar op zoek was. Je bent blij dat je iets ontdekt hebt wat je nog net wist. Door het verrijkte gevoel na het lezen, kun je verder.

42fe7a9d48eda7ba9cfa394e4ec2ea92.png

Lezen is nooit zonde van mijn tijd.Ik verdien niet vier keer modaal. Ik weet niet of er een causaal verband is. Ik ben benieuwd naar jouw ideeën over wat je leest.


Plaats een nieuwe opmerking

Reacties op: Romans lezen is zonde van je tijd?