Marvin O. Hebban Recensent

Wat is een veellezer?

Marvin O.

04-08-2022 72 reacties Discussie
Ik vond in een boek en een enquête twee definities van "de veellezer". Zijn jullie het ermee eens?

In Het zwarte boek van de uren van Eva García Sáenz de Urturi laat de auteur een personage iets zeggen over wat veellezers zijn. De definitie die daar gehanteerd wordt is dat een veellezer 100 boeken per jaar leest. En de stelling die daaruit nog volgt is dat een veellezende mens bijgevolg maximaal 5000 boeken gelezen krijgt in een mensenleven. Ik kan leven met die definitie, maar vind 100 boeken per jaar wat aan de magere kant, en maximaal 5000 op een heel leven zelfs helemaal want als je op je zevende begint te lezen aan dit tempo en het leven staat je toe dat vol te houden, ben je op je 57ste helaas al klaar. Het getal lijkt me uit te gaan van heel wat leesdips :-)

In de loop van juli kwam ik ergens een andere definitie tegen. Ik ben helaas vergeten waar precies, maar ze maakte onderdeel van een mini-enquête uit. Daarin moest je aangeven hoeveel je las en er hoorde ook een kenmerk bij. Bij de optie "tot 50 boeken per jaar" hoorde "veellezer". Meer dan 50 kon je niet eens selecteren. Ik vond die definitie vrij lachwekkend. 

Ik vraag me nu af waar jullie de grens leggen? Vinden jullie 100 een goede grens? Is maximaal 5000 een realistisch aantal?
Plaats een nieuwe opmerking

Reacties op: Wat is een veellezer?