Lolita. Wie leest mee in oktober?

Tea

19-06-2018 515 reacties
Van het één komt het ander! Hetty schreef een interessant stuk over Rusland waarin het boek Lolita-Vladimir Nabokov zijdelings ter sprake kwam.

2343434f6b2ba4d62c4f62fcacd3fb58.jpgHet idee is om deze klassieker met meerdere liefhebbers te gaan lezen in oktober. We kiezen niet voor een leesclub, maar in een wat vrijere setting. Geen discussievragen, gewoon begin oktober beginnen met lezen en de mogelijkheid tot uitwisselen van leeservaringen.

Het artikel waarin Hetty het heeft over Lolita staat hier!

Heel toevallig kwam deze roman ook al ter sprake in De boekhandel- Penelope Fitzgerald en ook in Hoe verliefd is de lezer-Doeschka Meijsing (beide boeken zijn aanraders)Dit is je kans om deze, indertijd, schandaleuze, roman te gaan lezen. Hij past in de challenge categorie 'Een (ooit) verboden of verbannen boek'

'Lolita is vanaf het moment van publicatie in 1955 een controversiële roman geweest, niet alleen vanwege het manisch-erotische perspectief van Humbert, maar met name ook vanwege de leeftijd van Lolita. Inmiddels is het boek de schandaalsfeer echter ruimschoots ontstegen en wordt het door critici beoordeeld op zijn literaire merites. Velen van hen rekenen het tot het beste wat de literatuur van de twintigste eeuw heeft voortgebracht. Boven het concrete handelingsniveau uit geeft de roman vooral een psychologisch beeld van het meisje achter het seksobject en een empathisch portret van haar aanbidder Humbert. Belangrijk thema, voortdurend voelbaar in de persoon Humbert, is de drang tot het najagen van lustgevoelens, uiteindelijk zelfs ten koste van andermans leven. Tegelijkertijd wordt ook het Amerika van de jaren 50 getypeerd.' (Wikipedia)

Tot oktober, in de tussentijd kun je natuurlijk het boek alvast opzoeken en voorbereidend werk doen, we kiezen voor oktober omdat diverse agenda's tot die tijd al vol zitten!

La Belle Dame Sans Merci, schilderij van Waterhouse naar een gedicht van Keats, waaraan Nabakov refereert in Lolita.
(bron afbeelding: Flickr)


Schema op welke data de posten geplaatst worden.
8 oktober hoofdstuk 1 t/m 15 van deel 1
15 oktober hoofdstuk 16 t/m 33 van deel 1
22 oktober hoofdstuk 1 t/m 19 van deel 2
29 oktober hoofdstuk 20 t/m de rest inclusief nawoord.

Artikelen speciaal voor deze leesgroep gemaakt:
https://www.hebban.nl/spot/tekst-en-uitleg/nieuws/lolita-uit-de-lijst-verboden-boeken
00b92587082b3cd1d47a4a4105dc7850.jpg95c971c4973a258ba9f5d0ff9815601d.jpg

Plaats een nieuwe opmerking

Reacties op: Lolita. Wie leest mee in oktober?