Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Dennis van Elten Auteur

Blogpost: Dennis van Elten

Tweedehands E-Books Legaal of Illegaal???

12115590_m1.jpg?resize=760%2C570

Vandaag heb ik een post gezien in een van de vele facebook groepen waar ik in zit. Er is een E-book van Karin Hazendonk's Blun in omloop met de verkoopprijs van vijf euro terwijl hetzelfde E-book voor 4,95 overal verkrijgbaar is. Het lijkt erop dat deze lezer Blun 1x heeft gelezen en daarna  zijn geld op deze manier terug wilde. Als nieuwsgierig persoon ben ik verder gaan kijken op deze website Tomkabinet.nl met de vraag in mijn achterhoofd, hoe werkt deze site  en hoe kunnen zij waarborgen dat alles legaal gebeurt. Ik kan bijvoorbeeld een hele lading E-Books downloaden via Pirate bay en die daar voor 3 euro per stuk verkopen. 

De volgende teksten komen direkt van de website www.tomkabinet.nl 

Juridisch

Tom Kabinet werkt vanuit een missie: het betaalbaar maken van E-Books. De nieuwste e-books zijn maar een fractie goedkoper dan papieren boeken, terwijl ze eenvoudig illegaal te downloaden zijn. Doodeenvoudig. Steeds minder mensen realiseren zich, dat illegaal downloaden een vorm van stelen is. De schrijver is de pineut. Tom zoekt een manier om lezers en schrijvers beiden te helpen. Goedkopere e-books, minder illegale downloads. 

Op de pagina's in dit menu kun je lezen wat de juridische uitgangspunten zijn, en welke maatregelen Tom treft om te werken aan een systeem dat voor alle partijen eerlijk is. 

De rol van Tom

Tom Kabinet heeft een online marktplaats voor tweedehands E-Books gemaakt. Hij bemiddelt tussen verkopers en kopers. Tom Kabinet wordt in dit proces nooit de eigenaar van de e-books die worden aangeboden. Hij is ook geen (rechts)partij bij de overeenkomst tussen verkoper en koper. Dus niet Tom Kabinet maar de verkoper van een e-book draagt de verantwoordelijkheid voor het legaal verkopen van e-books (meer informatie).  

Legaal lezen

Tom Kabinet vraagt verkopers heel nadrukkelijk om te verklaren dat zij alleen legaal verkregen E-Books op de site aanbieden. Zonder zo’n verklaring af te geven, kan het E-Book niet geplaatst worden. Een verkoper kan bovendien nooit meerdere keren hetzelfde e-book via Tom’s site verkopen. Dat zou niet eerlijk zijn, want de verkoper heeft immers verklaart zijn eigen kopie te wissen toen hij het e-book voor de eerste keer aanbood. De beveiliging van de site zal dit boek herkennen en weigeren.

Zo ver als dat technisch mogelijk is, waarborgt Tom de legaliteit van het proces. 

Een e-book dat wordt aangeboden, gaat door een validatiescan. Simpel gezegd checkt deze scan of het e-book de juiste codes bevat. Een boek dat niet door de validatiescan komt, kan niet via de site worden verkocht. Mogelijk is dit e-book geen ePub bestand, heeft het een DRM beveiliging of een virus. Na validatie kun je het e-book in je account plaatsen, oftewel te koop aanbieden.  

Wordt het e-book verkocht? Dan brengt Tom een zichtbaar en onzichtbaar watermerk in het e-book aan. Dat gebeurt vlak voordat de koper het e-book kan downloaden. Deze watermerken worden opgeslagen in een database. Dit is allemaal ter bescherming van de koper en verkoper. Biedt de koper van jouw e-book het illegaal op Internet aan? Dan kan het watermerk aantonen wie dat heeft gedaan, en ben jij gevrijwaard.  

Op deze manier doet Tom Kabinet al wat in zijn vermogen ligt om legaal doorverkopen en daardoor goedkoper lezen van E-Books mogelijk te maken. Tom Kabinet vertrouwt erop dat de verkopers de uitgangspunten van Tom Kabinet respecteren.  

het lijkt er op dat Tomkabinet alles goed voor elkaar heeft. Maar de vragen die bij mij opkomen zijn. 
- is dit wel legaal?
- is de controle op illegale E-books waterdicht?
- Wat zijn de regels omtrent E-Books en doorverkoop?

Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden?

 

Reacties op: Tweedehands E-Books Legaal of Illegaal???