Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Dennis van Elten Auteur

Blogpost: Dennis van Elten

Tweedehands E-Books Legaal of Illegaal??? Deel 2 - E-book vs Fysiek exemplaar

e-book.jpg
Eergisteren heb ik een blogpost geschreven over de website Tom Kabinet. Hier kwam ik op door een bericht van Karin Hazendonk, zij had haar boek Blun te koop gezien op deze site voor een duurdere prijs dan het origineel. Na het maken van deze blogpost werd ik nieuwsgierig of alles op deze site wel legaal ging. Hiermee bedoel ik dat er geen E-book op kon die illegaal gedownload was.

Mijn missie voor deze Blogpost was om te onderzoeken of ik op de website van Tom Kabinet ook echt geen illegale E-Book kon uploaden en verkopen. Om hier achter te komen heb ik twee boeken bij pirate bay gedownload (en na het onderzoek ook meteen weer verwijderd). En twee boeken uit mijn eigen collectie. Hierna heb ik een account aangemaakt en heb eerst een boek uit mijn eigen collectie geupload, deze kwam er zonder problemen door en heeft ook 5 minuten te koop gestaan. Het illegale boek daar in tegen kon met geen mogelijkheid geupload worden. Dit heb ik met twee andere boeken in dezelfde volgorde gedaan en bleeft op dezelfde conclusie uitkomen. De E-books op Tom Kabinet zijn legale versies en geen illegale versies. Missie geslaagd zou je zeggen. Maar dit onderzoek bracht mij naar een andere vraag.

Om bij het bericht van Karin Hazendonk te blijven. In dit gesprek kwam een andere vraag boven water. Krijgt een Auteur of een Uitgever betaald voor een tweedehands E-Book. Wat ik mijn toen afvroeg was ‘verdienen auteurs en uitgevers ook aan tweedehands boeken (fysieke exemplaren)’, of mag de koper na de aanschaf doen en laten met het boek wat hij of zij wil. Al jaren worden er tweedehands boeken aan elkaar doorverkocht. Ik vraag mij af hoe jullie hier over denken, heeft een tweedehands E-Book dezelfde rechten als een fysiek exemplaar?

Reacties op: Tweedehands E-Books Legaal of Illegaal??? Deel 2 - E-book vs Fysiek exemplaar