Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Cees van Rhienen

De 100ste Crimezone leesclub (1)

Als je de honderdste Crimezone leesclub aankondigt, betekent dat er minstens 99 anderen aan vooraf zijn gegaan. In dit geval klopt dat ook als een zwerende vinger. Op het moment dat ik deze blog schrijf, was ik vooraf bezig met het opstellen van de aanmeldingstekst voor leesclub 100, Galgenveld van Isa Maron.

Je kunt over de leesclub veel vragen stellen maar voor je dat van plan bent wil ik je op voorhand alvast wat antwoorden meegeven.

De Crimezone leesclub, volgens de huidige structuur en sturing, is in oktober 2010 met De taal der engelen van James Rollins gestart. Voor die tijd heeft mijn vriend en collega Eric Diepvens soortgelijke leesclubs gecoördineerd onder de naam CrimeClub die ook een grote belangstelling kenden. Het ontstaan daarvan gaat terug tot 2005 toen Crimezone nog in het prille begin van zijn bestaan stond.

Maar in oktober 2010 zijn we opnieuw gaan tellen en een kleine 4 jaar later kunnen we dus leesclub 100 aankondigen.

Wat beweegt mensen om aan een leesclub deel te nemen?

Op de eerste plaats melden zich altijd mensen aan die van lezen houden en specifiek van het spannende boek. Met meerdere mensen hetzelfde boek lezen, stimuleert lezers ook om soms op een andere manier een boek te lezen en ook naar andere facetten te kijken; zoals de spanning, de psychologie, het leesplezier, de originaliteit, de schrijfstijl, de verhaallijn of de plot.

Het wordt nog interessanter als iedere lezer per facet zelf een waardering mag geven. Binnen de leesclub hebben we, op verzoek van lezers gekozen voor een puntenwaarderg die loopt van 0 (helemaal niets, zonde van de tijd) tot 10 (helemaal top).

Wanneer iedereen op die manier zijn zegje heeft gedaan en ook nog weet te motiveren waarom hij of zij tot die waardering is gekomen, kan de redactie de gegevens gaan verwerken tot één gemiddelde score. Als je op die manier een aantal boeken hebt laten beoordelen en waarderen is het zonde om niets met deze gegevens te doen.

De redactie van Crimezone heeft daarom besloten om een Hall of Fame op te stellen en daar alle leesclubboeken, met hun eindwaardering, in aflopende volgorde op te nemen. Op dit moment zijn dat er dus 99.

Om een kijkje te nemen in de Hall of Fame, klik dan hier

Inmiddels is voor, met name de Nederlandse en Vlaamse, auteurs deze Hall of Fame toch wel belangrijk gaan worden want zeg nu zelf, wie wil er nu de laatste plaats uit een ranking bezetten? Met de bovenste plaats heeft niemand problemen.

Dit is de eerste blogpost over de Crimezone leesclub. Ik wil periodiek een blog over de leesclub komen waarin steeds een ander onderdeel wordt aangesneden en toegelicht. Daarin kunnen de lezers in bijdragen door het stellen van een vraag als reactie op deze blog.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en vragen…

Reacties op: De 100ste Crimezone leesclub (1)