Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Patz van CircusPatz Auteur

Blogpost: Patz van CircusPatz

Hoe je van je fiets een raceauto maakt.

Je staat er zelden echt bij stil, maar fantasie is een geweldig ding. Het maakt van een fiets een vliegtuig, van de vijver voor de flat een kolkende rivier en van een grote klerenkast een mysterieuze grot. Kinderen zijn hier duidelijk de experts. Logisch natuurlijk. Het lijkt er soms een beetje op dat verbeeldingskracht of fantasie iets is wat we af moeten leren. Hoe ouder we worden, hoe meer we dat mooie wonder kwijtraken.

Laatst was ik in een park bij mij in de buurt. Een park waar ik al honderd keer langs ben geweest met de kids. Achter in het park, een beetje verscholen achter de gebouwen van de kinderboerderij, heeft iemand ooit van oude stenen ruwe muurtjes zitten metselen. Trapjes en halve muurtjes. Grof op elkaar gezet. In de zomer zijn de muurtjes en trapjes half overwoekerd door groen. Voor kindjes leuk natuurlijk. Beetje klauteren. Beetje verstoppen. Terwijl mijn jongste zoon een beetje aan het heen-en-weer rennen was tussen de stenen en ik op een bankje zat toe te kijken, bedacht ik me dat het best een oude ruïne zou kunnen zijn. Dus vroeg ik mijn zoon of hij het verhaal al kende van de eerste koning van Utrecht. De Noorman die hier zijn paleiskasteel had gebouwd na een lange tocht vanuit Noorwegen. Ik gaf de stapels stenen een verhaal. Een verzonnen verhaal. Een stukje bij me vandaan zag ik een meisje meeluisteren. Toen het verhaal was afgelopen hoorde ik de moeder van dat meisje vertellen dat het natuurlijk helemaal geen resten waren van een oud fort. ‘Het zijn gewoon wat oude stenen, die meneer zegt maar wat hoor.’ ‘O’, antwoordde het meisje, ‘ik vond de stapel stenen veel leuker toen ze nog van een oud kasteel waren.’ Het is een misverstand dat fantasie of verbeeldingskracht alleen maar gereedschap is voor schrijvers en schilders. Dan zou ik misschien het afleren nog wel begrijpen. Wie wil dat zijn kinderen hun brood moeten gaan verdienen met verhalen? Maar als ik jullie vertel dat de iPad ook ontstaan is uit het brein van iemand met veel verbeeldingskracht is fantasie toch misschien wat minder eng. En wat dacht u van Albert Einstein? Dus zeg ik tegen alle ouders: stop met afleren! Maak van iedere stapel stenen een legende. Maak van ieder oud verlaten huis een spookhuis. Zal je zien dat plotseling je fiets ook zomaar een raceauto kan worden.

 

Patz

 

(Gepubliceerd in de Boekenkrant van 11 augustus 2014)

Reacties op: Hoe je van je fiets een raceauto maakt.