Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Olga Hoekstra Auteur

Blogpost: Olga Hoekstra

Holy Moly !!! Crimezone Debuut Prijs

12-08-2014 door Olga Hoekstra 7 reacties

Ergens in 2012 geloof ik, deed ik mee aan de wedstrijd van het duo  Ingrid Oonincx en Anita Terpstra, die hier op Hebban|Crimezone een blog hebben. Ter gelegenheid van hun jubileum, schreven ze een wedstrijd uit. Schrijf de eerste duizend woorden van je thriller en doe mee.

Ik en schrijfvriendin Ellen de Ruiter (juist ja, degene die de Crimezone Thriller Wedstrijd onlangs op haar naam schreef met 'Glas') deden mee. We schreven allebei de eerste 1000 woorden van onze thriller. Ellen werd derde. Ik belandde ergens anders (onderop) op de lijst.

'We gaan dit gewoon afmaken,' zei ik tegen Ellen. Ik vond haar 1000 woorden namelijk zo tof, dat ik verder wilde lezen. En zij vond mijn 1000 woorden zo nieuwsgierigmakend, dat zij ook wel meer wilde. 

En zo geschiedde.

In een paar maanden tijd, waarin we iedere week 2500 woorden uitwisselden, ontstonden zo 'Spel' en 'Dodenweg'.

Na een herschrijfronde, en nog een herschrijfronde, en nog een of twee of vijf, en na een boel proeflezers die lovend waren en met goede kritieken kwamen (wat weer een herschrijfronde opleverde), besloot ik dat ik 'Dodenweg' niet wilde laten verstoffen. Niet op een slushpile bij een uitgever en niet in een la van het bureau op zolder. Na een onsuccesvol gesprek met een literair agent (die aangaf dat die la de beste optie was), een sneue middag (door datzelfde gesprek) en een vastberaden eigenwijsheid kwam daar het Eureka-moment:

Waarom ga ik het niet zelf uitgeven?

Nou... dat heb ik geweten!

Ineens is 'Dodenweg' 'out in the world' en vinden allerlei mensen er iets van. En het meest memorabele... Die mensen vinden het ook nog leuk! Erg leuk! 

Van het een komt het ander. Een debuutprijs, een uitgever, een Hall of Fame rapportcijfer 8 later, is 'Dodenweg' genomineerd voor de Debuutprijs 2014. Van hetzelfde forum als waarop Ingrid Oonincx en Anita Terpstra 2 jaar geleden hun wedstrijd uitschreven.

Wat kan het raar lopen!

Ik ben in ieder geval erg blij! Heel erg blij! Meer dan blij! En trots. Op 'Dodenweg'. En op mijn medekanshebbers. Het zal een prachtige top 6 worden, de keuze uit 35 prachtige debuten moet een lastige zijn geweest.

Het nagelbijten is voor mij in ieder geval opnieuw begonnen. Op 26 oktober weten we wie het beste debuut 2014 op zijn of haar naam kan schrijven. 'Dodenweg' ligt dan in een nieuw jasje in de winkel. En ik leg de laatste (nagelloze) hand aan het vervolg, 'Vader'. 

Reacties op: Holy Moly !!! Crimezone Debuut Prijs