Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

10 Bijbelse romans voor de donkere dagen rond kerst

Niet iedereen schaart zich dezer dagen rond de kerstkrib. Om toch zingeving te vinden, tipt Hebban 10 romans in bijbelse sferen. Van Meir Shalev tot Karl Ove Knausgård, van Jan Siebelink tot Tommy Wieringa. En Willem Brakman, lees die man!


Meir Shalev - De kus van Esau

Shalev bewijst keer op keer een verhalenverteller pur sang te zijn. Met zijn geboortedorp als achtergrond ziet hij het magische in het alledaagse. In de bakkerssaga De kus van Esau gaat het over 3 generaties Israëli’s, die allemaal Bijbelse namen dragen als Abraham en Sara, en de tweeling Esau en Jacob. Een mozaïek van verhalen resulteert, waarin de bijbel zijdelings opduikt. Shalev zou dat letterlijker doen in De bijbel nu (1985), maar die titel past niet in dit lijstje.  

Karl Ove Knausgard - Engelen vallen langzaam

Karl is wereldwijd bekend geworden met zijn zesdelige autobio-romans, maar daarvoor schreef hij al het indrukwekkende Engelen vallen langzaam. We zouden het bijna vergeten, maar het stikt in de bijbel van de engelen. Kaïn en Babel komen langs, Noach en zijn familie, en de bijbehorende engelen vallen bij trosjes uit de hemel. Superieur geschreven, en minder jammerlijk over eigen familieleed. Dat zou Karl Ove vaker moeten doen.  

David Grossman - Leeuwenhoning

David Grossman heeft een klassieke mythe onder handen genomen. De Israëlische auteur beschrijft het levensverhaal van Simson. Simson was de man die met zijn blote handen een leeuw verscheurde. De wulpse Delila maakte korte metten met de stoere Simson en zijn weelderige haardos. Grossman ontmaskert de zogenaamd heldhaftige Simson als een eenzame en gepijnigde ziel die zich nergens thuis kan voelen. Simson verlangt naar liefde en wil gewoon zoals iedereen zijn, maar zijn goddelijke kracht zorgt ervoor dat hij nooit echt mens kan worden.  

Tommy Wieringa - Dit zijn de namen

Oude en Nieuwe Testament komen langs, maar dan symbolisch en filosofisch in thema’s als verlossing, beloofde land, uitverkoren volk en veel meer. Schrik niet: Wieringa is een rasverteller die in een thrillerachtige setting een politiecommissaris in een fictief Russisch stadje confronteert met een groep vluchtelingen. Suspense verzekerd.  

Jan Siebelink - Knielen op een bed violen

De bijbel is in deze permanente bestseller vooral een fenomeen waarvan het gedachtengoed de hoofdpersonen geselt. Het hele leven van Hans Sievez (van beroep bloemenkweker) staat in het teken van zijn sektarische godsdienst. Zijn huwelijk, zijn kinderen, zijn bedrijf en zijn persoon gaan daaronder zwaar gebukt. Niettemin houdt hij wel aan zijn godsdienst vast. Hans wordt benaderd door volgelingen van deze godsdienstige sekte. Ze verkopen hem geregeld religieuze literatuur. Wanneer hij uiteindelijk op sterven ligt, wordt zijn vrouw en kinderen geen toestemming verleend om afscheid van hem te nemen. Zware kost die desondanks verslavend werkt. Verplichte kost om geloofsfanaten te begrijpen.  

Terry Pratchett & Neil Gaiman - Hoge omens

Een engel en een duivel werken samen om de antichrist tegen te werken. De samenwerking van Terry Pratchett (beroemd om zijn komische fantasy-serie 'Schijfwereld') en Neil Gaiman (vooral bekend om zijn duistere stripserie 'Sandman') is een dolkomisch boek geworden, waarin de draak wordt gestoken met het horrorgenre. Engel en antiquaar Azirafaal werkt samen met zijn rivaal en vriend, de demoon Crowley, om Armageddon te voorkomen door de Anticrist op een zijspoor te zetten. Maar die is pas elf jaar oud en best een aardig jochie. Horror light, voor wie niet bang is voor de duistere midwinter schaduws.    

John Steinbeck - Ten oosten van Eden

East of Eden (Ten oosten van Eden) is een roman uit 1952 van John Steinbeck, gebaseerd op het Bijbelboek Genesis. Het verhaalt de strijd die twee broers leveren om de liefde van hun vader. In juni 2003 was het, onder de titel 'het boek dat de boekenclub terugbracht', het eerste boek dat Oprah Winfrey voor haar in de Verenigde Staten zeer populaire boekenclub selecteerde, nadat de boekenclub voor enige tijd had opgehouden te bestaan. Steinbeck heeft hier een groot aantal onvergetelijke figuren geschapen: de oude Samuel Hamilton, zijn Chinese bediende Lie, de 'verborgen' vrouw van Adam. Kaïn en Abel zijn nooit ver weg bij Steinbeck.  

Graham Greene - Het geschonden geweten

De titel is een verwijzing naar de laatste regel uit het gebed Onze Vader. Greene publiceerde het boek in 1940. The Power and the Glory speelt zich af in Zuid-Mexico begin jaren '30. Het verhaal volgt een naamloze ‘whiskypriester’, die op de vlucht is voor een rabiaat antikatholieke luitenant (gebaseerd op Tomás Garrido Canabal), wiens doel het is religie in zijn deelstaat uit te roeien. De whiskeypriester is de enig overgebleven priester in de staat en poogt voor zover het nog gaat zijn religieuze functie te vervullen, terwijl hij tegelijkertijd worstelt met zijn eigen morele zwakheden. Volgens veel critici is The Power and the Glory Greenes meesterwerk. De roman is driemaal verfilmd.

Willem Brakman - De gehoorzame dode

Willem Brakman wordt niet veel meer gelezen, daarom extra aandacht voor zijn versie van het verhaal van Lazarus. De hoofdpersoon van De gehoorzame dode is Lazarus, een persoon van wie iedereen gehoord heeft, maar van wie we niet veel meer weten dan dat hij uit de dood werd opgewekt, dat aan hem een wonder Gods werd verricht. En juist het feit dat in het gebeuren met Lazarus wel een wonderverhaal maar geen mens gestalte heeft gekregen, omdat alles wat voor ons een mensenleven uitmaakt in de manifestatie van het wonder werd opgelost, heeft Brakman tot zijn verhaal geïnspireerd. Deze roman is de geschiedenis van een inleving, een zeer persoonlijke en doortekende vereenzelviging met een bijbelfiguur, wiens lot menselijk intrigeert.    



Over de auteur

Dirk Koppes

39 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: 10 Bijbelse romans voor de donkere dagen rond kerst

 

Overig

10 bijbelse romans

op 23 december 2014 door Hebban Crew 10 boeken 4 volgers 2 reacties
Gesponsorde boeken