Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

11 inspirerende boeken door powervrouwen

door Soraya Vink (crew) 1 reactie
‘Who run the world? Girls!’ zong Beyoncé al eerder in één van haar hits. Hebban stelde een listmania samen met inspirerende boeken geschreven door powervrouwen.

Persoonlijke groei op de werkvloer

Ze is chief operating officer (COO) van Facebook en werkte eerder als vicepresident Global Online Sales and Operations bij Google en als chef Staf bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. Sheryl Sandberg heeft door de jaren heen de nodige uitdagingen getrotseerd op de carrièreladder. En niet zonder succes: Times riep haar uit tot één van de meest invloedrijke personen ter wereld en ze staat op de Fortune-lijst van ’50 Machtigste vrouwen’. In haar boek Lean In spoort ze vrouwen aan om te kijken naar wat ze wel kunnen bereiken in plaats van uitsluitend te focussen op de dingen die ze niet kunnen. Door een combinatie van eigen anekdotes en onderzoek naar de vooroordelen die bestaan rondom werkende vrouwen, geeft Sandberg praktische adviezen voor vrouwen op de werkvloer.  

Van nietszeggende tiener naar CEO en creatief brein van Nasty Gall. Sophia Amoruso is vandaag de dag verantwoordelijk voor een kledingwebshop ter waarde van honderd miljoen dollar en wist dit voor elkaar te boksen door zeven jaar lang dag in dag uit hard te werken en een bedrijf op te zetten dat een goede winst maakt. In haar boek #Girlboss vertelt ze haar eigen succesverhaal, aangevuld met inspirerende citaten van invloedrijke personen, interviews met collega-girlbosses van andere Amerikaanse bedrijven en geeft ze tips om zelf succesvol te worden. De kern van haar methode is om de dingen niet altijd te doen zoals het hoort, maar juist met een eigenwijze en soms zelfs tegendraadse twist.  

Schaamteloze blik in de spiegel  

Ze mogen inmiddels wereldberoemd zijn, maar vaak nemen ze geen blad voor de mond. Bedenker, producer en hoofdrolspeler van de HBO-serie Girls Lena Dunham bewijst op Twitter regelmatig dat ze de ene vlijmscherpe observatie na de ander kan plaatsen, maar bewijst met haar boek Not That Kind of Girl dat ze ook schaamteloos over zichzelf kan schrijven. Aan de hand van verschillende thema’s bekijkt Dunham naar haar eigen strijd van het volwassen worden en geeft ze levenslessen die je vooral niet moet opvolgen, of zoals ze het in eigen woorden zegt:  

‘Ik voorvoel nu al mijn toekomstige schaamte dat ik me verbeeldde je ook maar iets te kunnen bieden, maar als ik met dat wat ik heb geleerd één lullig baantje draaglijker kan maken voor jou, of je ervan kan weerhouden het soort seks te hebben waarbij je het gevoel hebt dat je je schoenen moet aanhouden voor het geval je er halverwege de daad vandoor wilt gaan, dan was elke misstap van mij het waard.’  


Hollywoodcollega Amy Schumer doet ook een duit in het zakje van schaamteloze zelfonthullingen in haar boek Het meisje met de onderrugtattoo. Als een van de bekendste Amerikaanse vrouwen ter wereld, houdt Schumer van provoceren en gaat ze geen enkele uitdaging uit de weg. In haar openhartige memoir blikt Schumer terug op haar jeugd en haar rise to fame. Maar bovenal schrijft ze over de hechte band met haar zusje Kim en haar vastberadenheid om de wereld elke dag eerlijk en humorvol tegemoet te treden.  

Zeg ja tegen het leven 

In de wandelgangen wordt ze de machtigste vrouw van Hollywood genoemd en miljoenen mensen wereldwijd kijken naar haar televisieseries Grey’s Anatomy en How to Get Away with Murder. Wat veel mensen niet weten is dat Shonda Rhimes eigenlijk heel introvert is en veel last heeft van paniekaanvallen. Zo erg dat ze een diner met president Barack Obama afzegt om niet onder de mensen te hoeven komen. Dit voorval was haar reden om het roer drastisch om te gooien en ze besluit om een jaar lang ‘ja’ te zeggen tegen alle dingen die op haar pad komen. In haar boek Een jaar lang ja (verkrijgbaar vanaf 6 oktober) vertelt ze op een grappige en eerlijke wijze wat haar allemaal is overkomen in dit jaar en inspireert ze haar lezers om ook meer van het leven te genieten. 

Een andere vrouw die de woorden ‘Yes Please’ vaak in de mond neemt is Amy Poehler. De comédienne en actrice schreef een gelijknamig boek, waarin ze persoonlijke verhalen deelt en haar licht laat schijnen over onderwerpen als seks, liefde, vriendschap en het ouderschap. Als comédienne doet ze dat natuurlijk niet zonder humor, maar tegelijkertijd geeft ze serieuze adviezen. Ze bereikte haar eigen succesvolle status namelijk niet voor niets. Poehler weet hoe ze carrière maakt én tegelijkertijd aardig kunt blijven. Voor jezelf en je omgeving. Van 2001 tot 2008 maakte Poehler deel uit van de cast van het sketchprogramma Saturday Night Live en in dat laatste jaar was ze ook het eerste lid van het programma ooit dat genomineerd werd voor een Emmy Award.  

Van powermeisje tot powervrouw 

In een totaal andere categorie valt Malala Yousafzai. Dit meisje zet zich al jaren in voor het recht op onderwijs en is inmiddels verworden tot powervrouw in het kwadraat. Ze werkte niet alleen samen met actrice Emma Watson, maar sprak ook met president Obama en mocht zelfs de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. Haar strijd begon in haar geboorteland Pakistan, waar ze vocht om onderwijs voor ieder meisje toegankelijk te maken. Daar kwam ze niet zonder kleerscheuren vanaf: in 2012 werd Malala op vijftienjarige leeftijd van dichtbij in het gezicht geschoten door een Talibanstrijder. Ze overleefde de aanslag en is inmiddels een symbool geworden in de strijd voor onderwijs. In haar boek Ik ben Malala vertelt ze over haar leven in Pakistan en hoe ze haar strijd inmiddels in Engeland voortzet.      

Over goede en slechte feministes  

Schrijfster, journaliste, columniste en vooral feministe Caitlin Moran steekt haar meningen niet onder stoelen of banken. Haar roman Bouwpakket van een meisje, dat veel autobiografische elementen toont, gaat over het tienermeisje Johanna dat opgroeit in een arm milieu. Maar door zichzelf opnieuw uit te vinden creëert ze kansen voor zichzelf. Kansen die Moran zelf ook aangegrepen heeft, waardoor ze inmiddels tot een van de meest succesvolle journalisten in Engeland wordt gerekend. Ze won meerdere malen awards, waaronder in de categorieën Beste Columnist van het Jaar en Beste Interviewer van het Jaar.    

In haar non-fictiewerk How to be a woman, laat ze zien hoe je in een tijdperk waarin vrouwen stemrecht en de pil hebben nog steeds feministe kunt en moet zijn. Feminisme is niet voor een select clubje academici gereserveerd, maar voor iedere vrouw die een wereld wil scheppen waarin man en vrouw gelijk zijn (voor iedere vrouw dus, vindt Moran). Dat zit ‘m niet alleen in grote levenswaarheden. Aan Elle Magazine verklaarde ze:  

‘Vijf jaar geleden kon Christopher Hitchens nog in Vanity Fair schrijven dat vrouwen niet grappig kunnen zijn. Martin Amis zei het laatst weer. Maar we leven in een wereld waarin Bridesmaids een miljard dollar heeft opgebracht en de grappigste mensen Tina Fey en Amy Poehler zijn. En Lena Dunham is een absolute culturele explosie. Als je nu zegt dat vrouwen niet grappig zijn, lijk je gewoon geschift.’  

Ook schrijfster en universitair docente Roxane Gay onderzoekt hoe je feminist kunt zijn terwijl je tegelijkertijd van dingen houdt die tegen de feministische ideologie in lijken te gaan. ‘Als vrouw schiet ik tekort. Als feministe schiet ik tekort. Het zou niet eerlijk zijn tegenover échte feministes als ik me zomaar de kwalificatie “feministe” zou aanmeten,’ schrijft Gay in haar boek Bad Feminist. ‘Als ik al feministe ben, dan een vrij slechte. Ik ben een vat vol tegenstrijdigheden. Maar liever een slechte feministe dan helemaal geen feministe.' Gay schrijft over de invloed van het feminisme op politiek en cultuur, maar slaat daarbij de invloed op haar eigen leven niet over.  

Creëer je eigen succes

We sluiten af met een powervrouw van eigen bodem. Anna Nooshin vluchtte op haar zevende om politieke redenen met haar ouders en zusje vanuit Iran, om daarna in Nederland in meerdere asielzoekerscentra te verblijven. Dankzij haar doorzettingsvermogen (ze pakt later ieder baantje aan, van schoonmaakster tot heftruckchauffeur zonder rijbewijs) weet ze het tot succesvol ondernemer te schoppen. Nooshin heeft inmiddels meerdere werknemers onder zich als oprichter van online platform NSMBL, is YouTuber en tv-persoonlijkheid (Nooshin is te zien als deskundige in RTL Boulevard en maakt haar opwachting in het nieuwe seizoen Expeditie Robinson) en inmiddels ook auteur. Want hoe ze die carrièrepiek bereikte, beschrijft ze in On Top. Succesvol zijn is vooral een gevolg van het geloof in jezelf en eerlijk zijn tegenover jezelf, vindt Nooshin: ‘Als je een ding meeneemt uit dit boek, laat het dan de gedachte zijn dat jij te allen tijde je eigen wereld creëert. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes.’  

Giveaway

Benieuwd geworden naar het verhaal van Amy Schumer? Op Hebban maak je nu kans op een exemplaar van haar boek Het meisje met de onderrugtattoo. Bekijk het kader rechts naast deze listmania voor meer informatie en doe mee!  Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 11 inspirerende boeken door powervrouwen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken