Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

13 multiculti toppers voor die fijne feestdagen

Het multiculturele drama krijgt dit jaar een extra dimensie. Zwarte Piet deponeerde olie op het vuur, dat al was opgelaaid door shariadriehoeken en andere sociale brandhaarden. Hebban gooit 13 toppers in de weegschaal voor Sint en de Kerstman. Want een tevreden lezer is geen onruststoker.

Monica Ali: Brick Lane
Ali belandde met haar debuut direct op de Granta talentenlijst. Terecht, want zelden is de subcultuur van immigranten uit Bangladesh in Londen zo subtiel op papier gezet. Aanvankelijk is het gearrangeerde huwelijk tussen Nazneen en Chanu een hel, maar snel verandert kwelgeest Chanu in een ontroerend personage, wiens multiculti dromen zijn mislukt. Nazneen krijgt de touwtjes in handen en flitst naar de laatste pagina’s.  

Khalid Boudou: Het Schnitzelparadijs
Wie wist dat multiculti conflicten zo grappig kunnen uitpakken. In het flitsende debuut van Boudou belandt de slimme scholier Nordip als afwashulp bij restaurant De Blauwe Gier. Satire van de Mocro’s en de Van der Valk hotels voor de prijs van één: kassa!  

Robert Vuijsje: Alleen maar nette mensen
Tja, eigenlijk hadden we zijn kleurpietenboek in de lijst moeten zetten, maar dat is een kinderverhaal. Met Alleen maar nette mensen scoorde Vuijsje een onverbiddelijke bestseller over een Amsterdam-Zuid jood met Marokkaans uiterlijk. Hij valt op voluptueuze negerinnen. Racisme, riepen de tegenstanders, ironie en oprechte verwondering over de multiculti samenleving, antwoordde de auteur. Na de hilarische verfilming is de discussie verstomd. Dus ging Robert door naar de Zwarte Pieten.    

Frans Kellendonk: Mystiek Lichaam
Kellendonks meesterwerk, dat veel vragen opriep. "Onmiskenbaar antisemitisme in sluiers van ironie", meldde de Volkskrant. Nou, dan heb je gegarandeerd een rel. De familie Gijsselhart in het boek omvat de krenterige huisjesmelker A.W., dochter Magda en Broer. Magda blijkt zwanger van Bruno Pechman, door de Gijsselhart-mannen steevast omschreven als ‘de jood’. Maar het thema van het boek schijnt ‘de schepping als enig zingevend beginsel in een leven dat eindig is’ te zijn. O, nou dan mag het.  

Said el Haji: De dagen van Sjaitan
Religie staat wel centraal in het debuut van het keffertje Said. Het verhaal begint standaard met een zielige Nederlands-Marokkaanse jongen die zucht onder het juk van een agressieve vader. Moeder zwijgt om de lieve vrede te bewaren. Standaard puberdrama. Maar El Haji gooit religie in de strijd en haalt fel uit richting moskee en hypocriete imams. Een boodschap die hij later als columnist nog steviger zal verkondigen. Een eerste roman van een groot talent dat lef heeft en niemand vreest.    

Özcan Akyol: Eus
Schelmenroman over Deventer jongen die nergens bij hoort: niet bij de nederturken, noch bij de Hollanders, noch bij de zigeuners. Als hij in een restaurant werkt, raakt hij snel op het verkeerde pad. DWDD kon er geen genoeg van krijgen en de korte felle zinnen prikkelen de lezer inderdaad efficiënt. Het maakte Akyol tot een geliefde spreker in het genre ‘peptalk voor marginale jongeren’. Nu produceert hij vooral veel columns, het is wachten op zijn volgende boek.      

Jens Lapidus: Snel geld
Jaja, dit is een thriller. Maar juist het crimegenre leent zich voor scherpe maatschappijobservaties. Auteur Lapidus is een advocaat voor de zware gevallen, en kent de onderwereld als geen ander. Die ervaringen gebruikt hij in Snel Geld om het criminele immigrantenmilieu in Stockholm te beschrijven. Knap is, dat er geen agent aan het woord komt. Dat is de bovenwereld, daar heb je geen contact mee. Je regelt je eigen zaakjes. Denderende actie en toch tijd voor diepe emoties.    

Binnert de Beaufort, De kalief van Amsterdam
Satire waarbij grof geschut niet wordt geschuwd. De Beaufort kan schrijven, maar subtiel is het allemaal niet. Je hebt de rokkenjagende televisiejournalist Velo, die door een groep Marokkanen wordt overvallen. De broer van een van die overvallers, Omar, raakt in contact met Velo. Tegen de achtergrond van de PVV-achtige Partij Arends die een coup wil plegen, vliegen de bommen het rond. Multiculti drama? Oorlog zonder vrede, zul je bedoelen.    

André Aciman, Harvard Square
In de academische tempels van Harvard is niet alles pais en vree. De ik-persoon, een balling annex Egyptische jood, heeft het moeilijk om zijn promotie af te ronden. Als hij een felle magere Tunesiër (die als taxichauffeur iedereen afblaft) ontmoet, gaat er een wereld voor hem open. Een onmogelijke vriendschap krijgt grote gevolgen.     

Guido Snel en Nurnaz Deniz: Ayla & Hugo
Een universeel verhaal over een gemengde liefde in Amsterdam. De Turkse Ayla en Nederlandse Hugo leren elkaar kennen en zijn binnen een paar maanden getrouwd en gesetteld. Volgens Abdelkader Benali is de roman "een gepassioneerde Romeo en Julia van het nieuwe Nederland."

Robert Anker: Hajar en Daan
Een zinderend liefdesverhaal over een Hollandse geschiedenisleraar en zijn Marokkaanse leerlinge. De openingszin waarschuwt de al te preutse lezer maar vast: "Toen Daan Hollander, leraar geschiedenis aan het DataCare College in Amsterdam, Hajar Nait Sibaha, uit vijf vwo, voor de eerste keer neukte, hield zij haar hoofddoek om – op zijn verzoek."

Tom Lanoye: Het derde huwelijk
De homoseksuele hoofdpersoon van Het derde huwelijk wordt gevraagd tegen betaling een schijnhuwelijk aan te gaan met een jonge Afrikaanse. Op cynische wijze en met veel zwarte humor behandelt Lanoye thema’s als migratie en het multiculturele Europa. Stond op de shortlist van de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs.  

Karin Amatmoekrim: Het Gym
Een allochtoon meisje uit een kansarm eenoudergezin moet zich staande zien te houden tussen de witte hockeymeisjes op het gymnasium. Een coming of age-verhaal doorspekt met ironie en humor.



Over de auteur

Dirk Koppes

38 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: 13 multiculti toppers voor die fijne feestdagen

 

Overig