Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

18 juni 1815: De slag bij Waterloo

Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte bij Waterloo werd verslagen. Zijn leger werd door de geallieerde legers op 18 juni 1815 in de pan gehakt. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Vandaag wordt de Slag bij Waterloo op grote schaal herdacht. Zo ook in het Waalse Eigenbrakel. Daar was vanmiddag een reconstructie te bewonderen van de historische gebeurtenis. Een deelnemer aan de veldslag is daar vanmiddag overleden. 

Het is nog onduidelijk hoe de man aan zijn einde kwam. De hulpdiensten kwamen ter plekke, maar konden de man niet meer reanimeren. De man bevond zich in het kamp van de geallieerden. In totaal namen 4.200 soldaten, 300 ruiters en 500 begeleiders uit 52 landen deel aan de reconstructie. 

Bron nieuwsbericht.

De Slag
Na zijn ontsnapping van het eiland Elba, waar hij naar toe verbannen was in 1814, was Napoleon Bonaparte er op gebrand om zo snel mogelijk zijn oude keizerrijk in ere te herstellen. Het Franse leger, onder aanvoering van maarschalk Michel Ney, was na terugkeer van Napoleon hun oude keizer weer trouw.

Met 250.000 manschappen trok Napoleon richting de Zuidelijke Nederlanden waar de geallieerde legers gelegerd waren sinds Napoleon´s verbanning. Bij het dorpje Waterloo, nu in België gelegen, volgde de grote slag.

Napoleon wilde het Brits-Nederlandse leger en het Pruisische leger aanvallen op hun zwakste plek. Helaas had hij te kampen met vele tegenslagen, waaronder het weer. Regen had er voor gezorgd dat de grond veranderde in bruine modder. De artillerie kon daardoor niet versleept worden naar de beste plekken en de kogels die afgevuurd werden kwamen in een keer in de modder terecht in plaats van over de harde grond te stuiteren en dood en verderf te zaaien onder de cavalerie en het voetvolk. Hierdoor mislukte direct de eerste afleidingsmanoeuvre die Napoleon had bedacht en daardoor uiteindelijk zijn gehele aanvalsstrategie.

Aan het einde van de dag was het Franse leger verslagen en kon de Oude Garde, die bestond uit ervaren soldaten die allen trouw waren aan Napoleon, met moeite diens aftocht dekken. Eenmaal terug in Parijs was hij definitief zijn keizerrijk kwijt.

Meer lezen over Napoleon? We hebben vandaag voor jong en oud boeken over Napoleon gevonden.
Voor 11+ lezers is er de jeugdroman Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde van Danny de Vos. Hierin vindt hoofdpersoon Melle Kriekemans zijn leven oninteressant. Het lijkt alsof niemand aandacht voor hem heeft. Zijn vader Leon, drukbezette advocaat en Napoleon-fan, heeft ook al geen tijd voor hem, want hij gaat helemaal op in zijn plannen voor de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo.

Napoleon, de stoerste kater van de buurt is een voorleesboek voor 3- tot 7-jarigen van Jacques Vriens. Napoleon pikt worst uit de keuken van het langharige mens. Hij pest de tekkel van de buren en trapt ruzie met Houtduif en Zeurkonijn. Kortom, niemand durft zo veel als Napoleon. Tot op een dag het langharige mens hem wil verrassen met een nieuw speelkameraadje. Dan wordt Napoleon woest! Helaas enkel nog tweedehands verkrijgbaar.

Daarnaast zijn er vele gedegen historische boeken over Napoleon en de Slag bij Waterloo verschenen. Hieronder volgt een selectie van recent verschenen titels.

Napoleon, de schaduw van de revolutie – Bart van Loo

Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Hij vindt antwoorden in de boeiende en uiterst woelige periode van de Franse Revolutie, toen de oude wereld verging en alles anders werd.

Napoleon de Grote – Andrew Roberts
Als eerste biograaf kon Andrew Roberts gebruik maken van de monumentale nieuwe editie van Napoleons tienduizenden brieven, de eerste onverkorte en ongecensureerde. Daardoor kan hij het avontuurlijke en veelbewogen leven van zijn held - van de triomfantelijke veldtocht door Italië en de keizerskroning tot de roemloze nederlaag bij Waterloo en de treurige ballingschap op St. Helena - op de voet volgen, bijna van dag tot dag, zonder de grote lijn ooit uit het oog te verliezen.

De oorlogen van Napoleon – Mike Rappor
In De oorlogen van Napoleon beschrijft Mike Rapport het ontstaan en verloop van Napoleons oorlogen, de manier waarop oorlogen toentertijd werden uitgevochten, en de sociale en politieke erfenis van deze oorlogen voor onze huidige wereld.

Waarom verloor Napoléon de Slag bij Waterloo – Bart van Eikema Hommes
Dit boekje geeft een beknopt verslag van deze vierdaagse veldtocht en beoogt antwoord te geven op de vraag, waarom Napoléon de slag bij Waterloo verloor; een keerpunt in de wereldgeschiedenis.



Over de auteur

Natascha van der Stelt

471 volgers
943 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: 18 juni 1815: De slag bij Waterloo

 

Gerelateerd