Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

8x afgezonderd: thrillers met een ijzingwekkend mysterie

door Soraya Vink (crew) 17 reacties
Afgezonderd en gevangen in een buitengewone omgeving, de ergste nachtmerrie voor het personage maar de perfecte vondst voor een plot van een thriller of crimeserie. Hebban signaleerde een trend en geeft leestips!

Thrillerliefhebbers verdwijnen de laatste tijd het liefst in een plot waarin de personages geen kant op kunnen en zich over moeten geven aan de (vaak extreme) weersomstandigheden. Met name de ijzige vlakten uit Scandinavische landen zijn in trek als setting voor een thriller, waar de natuurkrachten bijna een bovennatuurlijk tintje met zich meenemen. Zowel het weer als de fauna zijn ongenadig en ongecontroleerd, waardoor de hang naar het onbekend ons automatisch in het verhaal trekken.  

De tweede factor is de geslotenheid van een gemeenschap, waarin vaak een delict plaatsvindt waardoor ieder lid betrokken raakt. Is er hier sprake van een outsider die de gemeenschap op zijn kop zet of komt een akelig geheim aan de oppervlakte? Een geïsoleerd gevoel ontstaat en ieder personage raakt meer en meer afgezonderd van de buitenwereld. Kunnen de leden elkaar nog vertrouwen als er een moordenaar onder hen bevindt?

Crimeseries als Trapped en Fortitude zijn tevens een enorme hit bij liefhebbers van het spannende boek. Opvallend om te zien is dat de trend zich al veel eerder manifesteerde in thrillers van Scandinavische thrillerschrijvers. Met deze leestips (met een bijzondere rol voor de wolf) kun je onderduiken in een gemeenschap waar geheimen het daglicht niet kunnen verdragen.

1. Winternacht van Arnaldur Indridason

Op een ijzige januaridag wordt het lichaam van een kind gevonden in de tuin van een appartementencomplex in Reykjavík: een donker jongetje, dood in de bebloede sneeuw. Als Erlendur, Elínborg en Sigurdur Óli in barre weersomstandigheden met hun onderzoek beginnen, vermoeden zij dat de dader uit racistische motieven handelde. Wat zij tijdens hun zoektocht aan het licht brengen, geeft een onthutsend beeld van een gesloten samenleving.

2. Zonnestorm van Åsa Larsson

Het is hartje winter en aan de poolhemel is het noorderlicht waar te nemen als in een kerk in het Noord-Zweedse Kiruna een geestelijke, Viktor Strandgard, wordt vermoord. Zijn zus Sanna vindt het verminkte lichaam. Dan treft de politie bij haar het moordwapen en Viktors bijbel aan.
Omdat Sanna doodsbang is verdacht te worden van de moord en zo haar kinderen kwijt te raken, belt zij haar oude vriendin Rebecka. Die belooft met tegenzin te helpen en terug te keren naar de stad waar ze opgroeide. Niet iedereen is blij met de terugkeer van Rebecka. Ze draagt een duister verleden met zich mee, waarmee ze eerst zal moeten afrekenen voordat ze de ware schuldigen kan aanwijzen. Maar in de lange poolnachten verspreiden schuld en het kwaad zich razendsnel en ongemerkt.

3. Schemeruur van Johan Theorin

Op een mistige zomerdag in het begin van de jaren zeventig verdwijnt op het Zweedse eiland Oland een zesjarig jongetje. Familie, politie en vrijwilligers zoeken dagenlang vergeefs het hele eiland af. 
Twintig jaar later krijgt zijn moeder, Julia, een onverwacht telefoontje van haar vader, die na zijn pensionering nog altijd op Oland woont. Er is bij hem een pakje bezorgd met daarin een kinderschoen. Julia keert met tegenzin terug naar het eiland waar ze weer wordt geconfronteerd met het drama van de verdwijning van haar zoontje. Daar hoort Julia het verhaal over een mytische zonderling op Oland, Nils Kant, die ooit het eiland onveilig maakte en schrik aanjoeg. Maar hij is gestorven en begraven, lang voordat Julia's zoontje verdween. Toch geloven sommige eilanders dat Nils Kant nog weleens gezien wordt als hij in het schemeruur over de velden dwaalt.

4. Wie de wolf vreest van Karin Fossum

Een psychiatrisch patient, die ervan verdacht wordt een oude vrouw met een bijl te hebben vermoord, wordt tijdens een bankoverval als gijzelaar meegenomen door de overvaller. Ze vluchten het bos in en verschansen zich in een oude, vervallen hut, waar ze erg afhankelijk van elkaar worden. Beide mannen zijn, ieder op hun eigen manier, erg gevaarlijk. Wanneer ook nog een twaalfjarig jongetje uit een kindertehuis bij de zaak betrokken blijkt te zijn, dringt het langzaam tot inspecteur Konrad Sejer door welk drama zich daar in het bos afspeelt.

5. Moordenaar zonder gezicht van Henning Mankell

Inspecteur Kurt Wallander is bezig de dubbele moord op een ouder boerenechtpaar te onderzoeken, een moord die de politie van Ystad omschrijft als een menselijk slachthuis. Hij ontdekt dat er politiek-maatschappelijk gevoelige kanten aan de zaak zitten. Omdat er vermoedens leven dat buitenlandse vluchtelingen bij de moord betrokken zijn, probeert Wallander zijn onderzoek angstvallig buiten de publiciteit te houden. Tevergeefs. Vanaf dat moment beginnen tegenstanders van de Zweedse asielpolitiek het onderzoek op hoog niveau te manipuleren...

6. De donkere dag van Yrsa Sigurdardóttir

Advocate Thora Gudmundsdottir wordt ingehuurd om samen met een kleine groep de verdwijning van twee IJslanders op Groenland te onderzoeken. Ze stuitten op veel verzet bij de lokale bevolking en het onderzoek neemt een dramatische wending als er een verminkt lijk wordt gevonden. 
Door zware sneeuwstormen kan de groep niet weg en zijn ze op elkaar aangewezen. De oplopende spanning brengt geheimen aan het licht die beter in de donkere nacht bewaard hadden kunnen blijven.

7. Toen kwamen de wolven van William Giraldi

Aan de vooravond van weer een genadeloze winter komen de wolven voor de kinderen van het afgelopen dorp Keelut in het verre noorden van Alaska. Drie van hen worden meegenomen, waaronder de zesjarige zoon van Medora en Vernon Slone. Terwijl Vernon in het Midden-Oosten in een bloedige oorlog dient, zoekt Medora contact met de natuurschrijver en wolfexpert Russell Core. Core, een 60-jarige man - vervreemd van zijn vrouw en dochter - vertrekt direct om de roedel bloeddorstige wolven op te sporen en het lichaam van de jongen terug te brengen naar zijn moeder. Vanaf het moment dat hij arriveert komt hij echter terecht in een bloedstollend kat-en-muisspel met de eigenzinnige bewoners van het dorp, die niemand vertrouwen. Zelfs elkaar niet.

8. In wolfskleren van Simo Hiltunen

In Helsinki vindt een gezinsdrama plaats: een politieagent vermoordt zijn vrouw en twee dochters, en pleegt daarna zelfmoord. Misdaadjournalist Lauri Kivi heeft zich in gezinsmoorden gespecialiseerd en krijgt de opdracht een diepgravend stuk over de zaak te schrijven voor het weekendkatern van zijn krant. Voor zijn onderzoek reist Lauri af naar zijn geboortestreek in Oost-Finland, waar de voorgaande jaren een golf aan gezinsdrama's heeft plaatsgevonden. Maar na terugkomst in Helsinki is hij ervan overtuigd dat er iets anders aan de hand is: deze moorden zijn zo geënsceneerd dat de vader steevast de schuldige lijkt. De politie is erop gebrand aan te tonen dat hun collega geen moordenaar is en deelt de vermoedens van de journalist. Maar dan rust de verdenking ineens op Lauri zelf...

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 8x afgezonderd: thrillers met een ijzingwekkend mysterie

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken