Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Acht manieren om Eens Wat Anders te Lezen in 2024

door Hebban Crew 41 reacties
De maand april staat op Hebban altijd in het teken van LEWA: Lees Eens Wat Anders. Hoewel we daar één maand in het jaar voor uittrekken, willen we je aanmoedigen dat het hele jaar door te doen. Gewoon, wanneer je zin hebt om jezelf uit te dagen, of omdat je je zinnen wilt verzetten. Omdat je er even genoeg van hebt hetzelfde te lezen. Of gewoon omdat het leuk is! Hieronder delen we allerlei manieren om LEWA te lezen dit jaar.

Tijdens de LEWA-maand ben je zo gedreven om wat anders te lezen, dat je waarschijnlijk meteen grijpt naar een genre dat je normaal gesproken nooit leest. Hoe verder van je normale leessmaak vandaan, hoe beter. Maar we begrijpen ook heel goed dat je zo'n grote sprong in het diepe maar eens per jaar voor elkaar kunt krijgen. Daarna is de bravoure gezakt en lokt het avontuur niet meer zo, terwijl je stiekem nog steeds vindt dat je weleens wat breder mag lezen.

Gelukkig kun je op heel veel verschillende manieren LEWA-lezen, niet alles hoeft groot, groter, grootst. De ene optie is wat uitdagender dan de ander, maar in alle gevallen bieden we je een ontdekkingstocht door het boekenlandschap. Welke van deze opties ga jij uitproberen en welke heb je – zonder het gemerkt te hebben – allang afgevinkt?

Een onontgonnen hoekje

Als je in de veronderstelling bent dat je elk genre al weleens gelezen hebt, kunnen wij je alvast vertellen dat dat waarschijnlijk niet zo is. Alleen het thrillergenre bestaat al uit tientallen subgenres, van de keiharde politiethriller tot cosy crime. En wat denk je van feelgood, waaronder alles valt van historische romans over de Tweede Wereldoorlog tot sexy hockeyers? Probeer je favoriete genre eens op een nieuwe manier uit, door een subgenre te pakken dat nog onontgonnen gebied is en word de échte genrekenner.

Een onbekende bekende

We hebben allemaal wel een favoriete auteur die een speciale plek op onze boekenplank inneemt. Vooral als het echte veelschrijvers zijn, is er vast nog wel een boek van hun hand dat je niet gelezen hebt. Omdat het geschreven is ver voor je de auteur ontdekte en je het nieuwere werk leuker vindt. Omdat het net over een onderwerp gaat dat je niet zo ligt. Omdat je nog zit uit te hijgen van het vorige geweldige boek en niet zeker weet of dit wel even goed zal worden. Wat je ook tegenhoudt, door het oppakken van deze onbekende bekende kun jij LEWA-lezen.

Laat je adviseren

Advies vragen doe je aan iemand op wiens inzicht je vertrouwt, soms zelfs blindelings. Zo gaat dat ook met boekaanbevelingen. Je kijkt naar wat de recensent gelezen heeft die er vaak hetzelfde over denkt als jij, of je wisselt tips uit met een vriendin wiens smaak je van haver tot gort kent. Maar als je eens buiten je comfortzone wilt stappen, ga je juist advies zoeken van anderen. Iemand die je helemaal niet goed kent, bijvoorbeeld. Dan zijn ze eerder geneigd te tippen wat ze zelf mooi vinden en krijg jij een keer iets nieuws onder ogen. Of bekijk een jubelende recensie van een recensent die je niet kent of waar je het juist niet vaak mee eens bent. Wie weet is dit het boek waardoor jullie iets gemeen krijgen met elkaar. Ook kun je heel nieuwsgierig worden naar een boek dat juist enorm lage sterren krijgt, zoals Debbie, want wat voor boek is dat wel niet?

Gebruik je zintuigen

Probeer een boek eens op een compleet andere manier tot je te nemen en stimuleer daarmee ook je andere zintuigen. Als je een fervent papierlezer bent, dan kan een luisterboek er soms voor zorgen om de wereld even op een andere manier te zien. Als je een echte ebook-lezer bent, kun je een bezoek brengen aan je lokale boekhandel of minibieb en ontdekken waar al die papierliefhebbers het toch over hebben als ze praten over boekengeur en knisperende pagina's. Door een verhaal op een andere manier te ervaren, focus je vanzelf op nieuwe dingen en schud je je hersens eens even goed wakker. Hoe ervaar je dat nou, zo'n boek op een andere manier?

Uitwisseling

Wissel je favoriete boek uit met een vriend(in), maar daarbij mag je absoluut geen rekening houden met elkaars smaak. Je kunt veilig beginnen, door een leesmaatje te kiezen dat ongeveer dezelfde smaak heeft als jij, maar ook dan kun je weleens voor verrassingen komen te staan (denk aan al die verschillende subgenres binnen een favoriet genre). Ben je klaar voor wat opschudding in je leven? Ruil dan eens favorieten uit met een collega. Je krijgt een nieuw boek om te lezen dat misschien wel een nieuwe liefde wordt, én je leert meteen iets over je collega. Al is het maar dat je het gesprek tijdens de lunchpauze bij het weer moet houden.

Een blind date

Ga op een blind date met een boek en geniet van je ontdekkingsreis! Dit kun je heel eenvoudig doen door naar je bibliotheek te gaan of een minibieb in de buurt op te zoeken. Het mag ook uit eigen kast als je nog niet zo dapper bent. Hou je ogen dicht en ga met je vingers langs de ruggen. Jaaaa, dit is het boek. Natuurlijk is een blind date soms even schrikken, maar je hoeft het dan ook niet uit te lezen. Het gaat erom dat je uit je comfortzone stapt en iets nieuws doet waar je op dat moment behoefte aan hebt. Is het helemaal niets, dan stop je en breng je het boek terug. Maar wie weet ontdek je die parel. Wie weet ...

Ga mainstream

Wil je wel even uit je comfortzone, maar heb je er niet zo'n behoefte aan meteen van het dak te springen? Een stoeprandje is ook goed. Voor jou tippen we populaire boeken in ander genres. Je kent ze wel, van die boeken waar je met een schuin oog toch naar blijft kijken, ook al passen ze niet echt binnen je leessmaak. Pak het eens op! Ga je gang, wat kan je gebeuren? Je kunt jezelf altijd nog wat verder uitdagen door dit voor meerdere genres te doen. Lukt het jou om uit elk hoofdgenre iets te lezen? Als je ook meedoet aan de Hebban Reading Challenge is dat afgevinkte rijtje genres een fijne beloning in je leesoverzicht.

Met Franse slag

Probeer eens een boek in een andere taal, ook een manier om een verhaal op een heel nieuwe manier tot je te nemen. Dat kan natuurlijk het Engels zijn, als je dat niet al regelmatig doet, maar ook een taal die je bijvoorbeeld nog aan het leren bent. Lezen helpt je om je woordenschat te vergroten, dat geldt niet alleen voor jonge kinderen die nog leren lezen, maar ook voor volwassenen die beter willen worden in een taal. Lees je favoriete scandi-thrillers bijvoorbeeld in het Zweeds of Noors, of de sprookjes van de gebroeders Grimm in het Duits waarin ze werden opgetekend. Merk je verschillen met de vertalingen? Wat betekent dat voor de manier waarop je het verhaal beleeft? Ga ervoor en omarm je talenknobbel, hoe groot of klein ook.



Over de auteur

Hebban Crew

2544 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Acht manieren om Eens Wat Anders te Lezen in 2024