Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Het overspel van Tatiana de Rosnay

Vorige week verscheen Een Parijse affaire, een verhalenbundel van Tatiana de Rosnay, de auteur die in 2007 wereldwijd beroemd werd dankzij haar roman Haar naam was Sarah. Inmiddels zijn er alleen al in Nederland 1,5 miljoen exemplaren verkocht van deze ontroerende oorlogsroman. In haar nieuwste boek Een Parijse affaire belicht De Rosnay overspel vanuit verschillende kanten.

In een interview met het tijdschrift Libelle bekent Tatiana de Rosnay dat ze zelf ook wel eens een affaire heeft gehad. “Toen ik iets ouder was. Het overkwam me. En het leerde me vooral dat ik niet gemaakt ben voor zo’n leven. Ik wil mijn man niet bedriegen. Ik heb het geprobeerd, en het is niet iets wat ik wil doen.” Op zijn beurt had haar man haar ook bedrogen, toen ze begin dertig was. “Hij biechtte het uit zichzelf op, wat extra hard aankwam omdat ik jong was en net een baby had. Nu ik 53 ben, kijk ik er anders tegenaan. Misschien heb ik het mis, maar als je ouder bent, kun je er misschien volwassener mee omgaan als je man vreemdgaat.” Ondanks het wederzijdse overspel zijn ze nog steeds samen, al 28 jaar. En zijn ze in hun omgeving bijna de enigen die nog bij elkaar zijn.

Wellicht dat Tatiana de Rosnay dankzij de ervaring die ze op deed met het bedrog en het bedrogen worden, de verhalenbundel Een Parijse affaire kon schrijven. Hierin staan verhalen over overspel en alles wat hier bij hoort, van verlangen en gepassioneerde liefde tot angst voor ontdekking en zoete wraak. In een van de verhalen staat een vrouw op het punt haar man te verlaten omdat ze denkt dat hij zo saai is, verlaat hij háár omdat ze zijn affaires maar nooit in de gaten kreeg. Een ander verhaal gaat over een vrouw die zich afvraagt wat te doen als je er via de telefoon getuige van bent dat je beste vriendin je man verleidt?  

Het begin

Tatiana de Rosnay schreef haar eerste verhaal toen ze 11 jaar was, in 1972. Als ze terugkijkt op deze tijd, ziet ze dat ze toen al een boekenwurm was. Ze werd geïnspireerd door boeken zoals Het Achterhuis van Anne Frank en Rebecca van Daphne de Maurier. Haar moeder kreeg op haar verjaardag een kort verhaal cadeau van De Rosnay. Het werd een handgeschreven Engelstalig verhaal van 80 bladzijden over een zielig klein rijk meisje in 19e eeuws Londen. Haar moeder moedigde haar aan om door te gaan met schrijven. Vervolgens schreef ze ieder jaar een boek voor haar familie. Ze wist toen heel zeker dat ze een schrijver zou worden, al zou het tot 1992 duren eer haar eerste boek zou verschijnen.  

Engels of Frans?

Tatiana de Rosnay heeft een Franse vader en een Engelse moeder. Als klein kind woonde ze in Parijs. Haar jeugdjaren bracht ze door in Boston, Amerika waar haar vader een aanstelling aan de universiteit had. Voor haar studie verhuisde Tatiana de Rosnay naar Engeland. Nadat ze haar bachelor in Engelse literatuur had behaald, keerde ze terug naar de stad van haar kindertijd om bij het veilinghuis Christie’s te gaan werken. Later werd ze redacteur voor het tijdschrift Vanity Fair.

In 1992 verscheen haar eerste roman L'appartement témoin, gevolgd door nog zes romans die ze in het Frans schrijft. Twee hiervan zijn in vertaling in Nederland verschenen. Le voisin (2000) kwam in 2012 uit als Het appartement (2012) en Moka (2006) in 2010 als Kwetsbaar.
De eerste roman die ze direct in het Engels schreef is de roman waarmee ze wereldwijde faam zou opbouwen: Haar naam was Sarah. In 2006 verscheen deze in Engeland als Sarah’s key. Een jaar later volgde de Franse vertaling Elle s'appelait Sarah. Daarna volgden nog een stuk of vier romans, waarvan ze de ene helft in het Engels en de andere helft in het Frans schreef.

Haar tweetaligheid maakt haar anders dan andere auteurs, vertelt ze op haar website, ook omdat ze zowel in Frankrijk, Engeland als Amerika heeft gewoond. Het gevolg hiervan is dat ze nooit weet in welke taal ze ’s nachts heeft gedroomd. Wat ze wel altijd wist, was dat ze Haar naam was Sarah in het Engels wilde schrijven.    

Leestips
Tot slot is hier een lijst met tips voor lezers die alle boeken, inclusief haar nieuwste boek Een Parijse affaire al hebben gelezen en op zoek zijn naar boeken die min of meer vergelijkbaar zijn met de boeken van Tatiana de Rosnay, wat betreft thema’s, onderwerp of stijl.


En heb je al deze boeken ook al gelezen dan is hier de lijst met favoriete auteurs van Tatiana de Rosnay: Daphne du Maurier, Virginia Woolf, Henry James, Irène Nemirovsky, Emile Zola, Guy de Maupassant, Oscar Wilde, Charles Baudelaire. En Paul Auster, Joanna Trollope, Anita Shreeve, Penelope Lively, A.S Byatt, JM Coetzee, Maggie O'Farrell, Tracy Chevalier. Bronnen: Tatianaderosnay.nlTatianaderosnay.comMacmillan.comSchrijversinfo en Libelle.Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Het overspel van Tatiana de Rosnay

 

Gerelateerd

Over

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay (1961) groeide op in Parijs en later in Boston. In Engeland be...

Gesponsorde boeken