Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Anne Rice noemt 1-sterrengolf censuur

door Debbie (Hebban Crew) 5 reacties
Anne Rice, auteur van onder andere 'Interview with a Vampire', is boos op het internet. Het debuut van auteur Kate Breslin ontvangt heel veel kritische reviews met een 1 ster-beoordeling, mede vanwege de controversiële inhoud. Rice vindt het een vorm van censuur.

Kate Breslins debuutroman For Such a Time is een romantisch verhaal over de relatie tussen een SS-commandant en een Joodse vrouw in het kamp Theresienstadt. Het is een hervertelling van het boek van Ester (of Esther) uit de Hebreeuwse bijbel, dat gaat over een vrouw die haar afkomst geheim moet houden om te overleven, maar uiteindelijk toch moet opbiechten wat haar ware identiteit is, om te voorkomen dat haar man, de koning, haar volk vermoordt.

In For Such a Time, dat in Nederlandse vertaling in april is uitgebracht onder de titel Als je nu blijft zwijgen..., kan Hadassa (een andere naam voor Esther) doorgaan voor Duitse vrouw dankzij haar blonde haar en blauwe ogen. Ze krijgt een baantje bij de commandant, op wie ze verliefd wordt. Maar, in plaats van op te biechten dat ze Joods is, bekeert ze zich tot het Christendom, wat haar redding betekent. Het is dus essentieel anders dan het oorspronkelijke 'Esther'-verhaal.

De kritiek die Kate Breslin op Goodreads en Amazon krijgt is niet mals. Men vindt het boek anti-semitisch en gevaarlijk en noemt het 'concentratiekamp-romance' of 'Nazi-romance'. Het boek wordt tegelijkertijd wel genomineerd voor awards in het romantische boekengenre en slaat daar erg goed aan. Breslin zal ongetwijfeld geen kwaadaardige opzet hebben gehad met haar keuze voor dit plot, maar de uitkomst is wellicht wat ongelukkig, waardoor dit romantisch bedoelde boek uiteindelijk een beetje in een foute hoek lijkt te zitten volgens velen. Anne Rice vindt echter dat je een boek niet uit politieke correctheid 1 ster mag geven, zeker als je het boek niet gelezen hebt. Grappig detail is dat Rice zelf het boek ook niet gelezen heeft.

Commentaar op beide Engelstalige boekensites gaat over de historische correctheid van het verhaal of juist de vele vrijheden die Breslin zich heeft veroorloofd. Het romantische verhaal ontvangt van veel lezers vijf sterren, met als opmerking dat het wel naar was om te lezen over de omstandigheden in de Tweede Wereldoorlog. De ongelijke liefdesrelatie wordt niet door iedereen gewaardeerd. Men vindt dat Hadassa lijkt op een Stockholm Syndroom-slachtoffer, dat onderdrukt en vernederd wordt. De sterrenstrijd op Amazon gaat ondertussen door, met 59% vijf ster-waarderingen en 17% één ster-waarderingen. Het legt de auteur geen windeieren, omdat het boek massaal uit nieuwsgierigheid in winkelwagentjes wordt gegooid.

Merkwaardig is wel dat Kate Breslin een foto van de poorten van Auschwitz gebruikte op haar Twitteraccount om het boek te promoten.
(Bron: Bustle)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1052 volgers
522 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Anne Rice noemt 1-sterrengolf censuur

 

Gerelateerd

Over

Anne Rice

Anne Rice

Anne Rice (1941-2021) was een Amerikaanse schrijfster. Ze is de auteur van enkel...

Gesponsorde boeken