Hebban vandaag

Boek van de week /

Een boekwaardige affaire

Jappe Claes werd vorig jaar door de Amsterdamse theaterschool de deur gewezen; Anne van Veen schreef een roman over de affaire die zij als studente met haar dertig jaar oudere docent had.

Begin 2014 stapte Jappe Claes, van 2003 tot 2014 docent aan en artistiek directeur van de Amsterdamse Theaterschool, op, nadat hij door docenten en oud-studenten ervan was beschuldigd grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond bij studenten. Claes zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en in enkele gevallen zelfs seksuele relaties te hebben onderhouden. In een interview met de Belgische krant Het Laatste Nieuws, in augustus 2015, gaf Claes toe fouten te hebben gemaakt; maar, zo beweerde hij, er was slechts één studente met wie hij daadwerkelijk een affaire had gehad. Dat was Anne van Veen.

En nu heeft Anne van Veen (dochter van Herman) een roman geschreven, die ze overigens al begonnen was lang voordat Claes opstapte en zijn onthullingen deed: Wie ik aan het zijn was, een coming-of-age-verhaal over de achttienjarige Alma Fischer. De gelijkenis tussen Alma en Anne is groot: Alma zit op de Toneelacademie, waar ze in de ban raakt van een van haar docenten, Peer Daels, een charmante (en getrouwde) vijftiger. Hij overtuigt haar ervan dat ze verliefd is op hem, dat zij het óók wil — en voor ze het weet zit ze midden in een relatie die haar veilige leventje op de academie uiteindelijk compleet in de war zal schoppen.

‘Ik heb deze roman niet geschreven om een statement te maken. Ik voel geen rancune,’ zei Van Veen in een interview met NRC Handelsblad, vorige week vrijdag. ‘Niets van dat. Ik heb slechts geprobeerd om heel psychologisch en genuanceerd het verloop van een relatie te omschrijven waarbij de karakters samen een wankele illusie creëren.’ Een trauma is het niet geweest, volgens Van Veen, maar het heeft wel lang geduurd voordat ze haar intuïtie weer kon vertrouwen. Aan de andere kant: toen een redacteur van een uitgeverij haar vroeg of ze niet eens een roman wilde proberen, wist ze wel meteen waar ze over wilde schrijven: deze boekwaardige affaire.

Benieuwd geworden naar deze debuutroman? Op 09 november start de inschrijving voor een Hebban Debuten Leesclub met Wie ik aan het zijn was. Houd de pagina van de Hebban Debuten Leesclub in de gaten voor meer informatie.Over de auteur

Jet Steinz

720 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Een boekwaardige affaire

 

Gerelateerd

Over

Anne van Veen

Anne van Veen

Anne van Veen (1983) studeerde in 2006, als actrice/kleinkunstenaar af aan de Am...

Gesponsorde boeken