Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #5

door Anouk (Hebban Crew) 4 reacties
Anouk van der Zee, bedrijfsleider bij Bek, Boeken en Bijzonders in Veghel, moet vaak met lede ogen aanzien hoe mensen in één rechte streep naar de Top Tienen en stapels vol actuele toptitels lopen. Logisch natuurlijk, maar ook jammer, want op de planken van haar boekhandel, als zijnde het behang van de winkel, bevinden zich juweeltjes van boeken. Anouk stelt aan je voor: haar Schatkist vol Vergeten Boeken.

Bek, Boeken en Bijzonders

De Vergeten Boeken van Anouk

Dit zijn Anouks 'winkelweesjes', boeken die geen plekje meer op de tafel hebben en op de planken zijn verdwenen, maar niets van hun waarde zijn verloren.

In onze voorraad sinds augustus 2015

Dit boek heb ik bescheiden ingekocht met twee stuks. Een debuut van een Amerikaan die nog niemand kent over het cynische van de Amerikaanse middenstandcultuur? Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het enorme hit zou worden, maar het verdient zeker meer dan het ene boek dat wij verkocht hebben. Als je fan bent van de film American Beauty is het zeker een aanrader. Dit is trouwens sowieso hét moment, want in september debuteert de film op het prestigieuze Toronto International Film Festival.

Dus: waarom moet je dit lezen (en waarom heb ik het toch ingekocht)? Nederland zou je ook makkelijk kunnen omschrijven als “het land van vaste gewoonten”, en sleur kennen we ook maar al te goed. Bovendien houden wij wel van een satire met een dolkomische noot, die kritisch naar het leven kijkt. Anders besluit met 60 jaar dat het welletjes is geweest met zijn standaardleven. De kinderen zijn de deur uit en hij is bijna met pensioen, dus hij verlaat zijn vrouw en koopt een appartement om een nieuw leven te beginnen. Al snel komt hij daarop terug. Tijdens een feest bij vrienden van zijn ex-vrouw zet hij gebeurtenissen in gang die zowel catastrofaal als hilarisch uitpakken.

-   Het land van vaste gewoonten van Ted Thompson

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds januari 2015

Uitgeverij de Geus staat altijd garant voor mooie literatuur. In de boeken die ze uitgeven zie je diepgang en maatschappelijke betrokkenheid terugkomen en – heel belangrijk – ze geven een stem aan mensen die elders niet gehoord worden. Ze zijn dan ook geneigd hun manuscripten vanuit een breder taalgebied (niet alleen westers georiënteerd) aan te kopen, en dat is voor ons lezers goed voor de diversiteit. Lezen is bij uitstek geschikt om je te verplaatsen in de schoenen van een ander, die je anders misschien nooit begrepen zou hebben. De Geus kende Yue Tao wellicht al omdat ze sinds 2000 in Amsterdam woont, maar haar boek Schemering boven Shanghai verscheen niettemin in het Chinees. Ze werkt momenteel aan een vervolg dat zich in Nederland af zal spelen.

Ook in dit boek zal de overbrugging Europa-Azië voor veel lezers interessant zijn. Na tien jaar Amsterdam keert hoofdpersoon Lan terug naar haar geboorteplaats Shanghai, en confronteert hier het verleden dat ze zich net niet goed genoeg herinnert. In Shanghai ontdekt ze waar haar roots liggen, en wat er met haar ouders is gebeurd. Zelfs al lees je dit boek niet specifiek voor een andere invalshoek, het persoonlijke, de familiebanden en het op de loer liggende verleden zal iedereen overtuigen.

- Schemering boven Shanghai van Yue Tao

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds november 2015

Wat een heerlijk boek om te lezen tijdens de zomer. Het is bijna jammer dat er zoveel nieuws en voordeligs verschijnt net voor de vakantieperiode, want daardoor wordt Het bijzondere leven van Martha Vondeling wéér een beetje ondergesneeuwd. Dit is typisch het soort boek dat lekker vlot doorleest, dat luchtig geschreven is, maar dan toch een verrassende diepgang kent door de manier waarop het mensenlevens portretteert. Het gaat over het weeskind Martha, die als baby in een koffer op het station van Lime Street (Liverpool) gevonden wordt. Omdat niemand haar koffer komt claimen, wordt het Bureau Gevonden Voorwerpen haar thuis.

Daar ontmoet ze natuurlijk een bonte stoet mensen, stuk voor stuk personages die je bij blijven, gedefinieerd worden door hun excentriciteit. Maar dit boek draait natuurlijk om Martha zelf. Hoewel ze goed is in het terugbrengen van gevonden voorwerpen naar hun rechtmatige eigenaars, is het maar de vraag of ze zichzelf ook terug kan brengen waar ze thuis hoort. En natuurlijk is de wereld buiten het station haar volkomen vreemd. Een hartverwarmend verhaal over een meisje dat net een beetje buiten de pas loopt. Fans van Het Rosieproject van Graeme Simsion zullen dit boek zeker ook gaan waarderen.

- Het bijzondere leven van Martha Vondeling van Caroline Wallace

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds september 2017

Ja vooruit, deze is niet zo oud als de rest. Maar een heel jaar in de winkel, verdwenen in de kast, is net zo zielig. Ik hoor het de 2015-boeken bijna zeggen: “Wen er maar aan. Als je eenmaal hier staat, zul je blijven.” Laat het niet gebeuren met dit originele en hilarische boek! De uitvergrote situatie die in De oneindige familie aan de orde is, blijkt redelijk herkenbaar in onze wereld vol goedbedoelde adviezen, luizenmoeders en juffrouw Anks. Heerlijk voor mensen die zelf ook weleens “wat als” gedacht hebben over het opvoeden van hun kinderen in een betere, beschermde wereld.

Hoofdpersoon Izzy raakt per ongeluk zwanger. Ze wil het kind houden, maar heeft geen vooruitzichten. Als ze dr. Grind ontmoet wil hij haar opnemen in zijn wetenschappelijk experiment: met negen andere stellen en hun pasgeboren baby’s zal Izzy acht jaar meedoen. Dr. Grind wil bewijzen dat collectieve opvoeding tot betere en stabielere kinderen zal leiden. Maar wat gebeurt er als je een eigenzinnig meisje tegenover protocol zet? En sterker nog: wat gebeurt er als je zoiets onvoorspelbaars als een kind tegenover je utopie zet? De realiteit pakt uiteraard heel anders uit dan verwacht.

- De oneindige familie van Kevin Wilson

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds april 2015

Sinds ik deze tips ben gaan schrijven valt het me op hoe vaak een boek dat nog in onze kast staat een debuut is. Ook Ghost is er één. Hoe zal ik dit boek omschrijven… wie heeft de film Ober weleens gezien? Denk een beetje aan die zwart-komische sfeer. Dit boek gaat over de ghostwriter van Herman Brusselmans, en zijn relatie met de beroemde schrijver. Heeft Brusselmans echt een ghostwriter? Nee. Maar in deze alternatieve realiteit wel. Het past waarschijnlijk zó in Brusselmans’ eigen straatje. Hij staat dan ook met een quote op de cover: “Succes met uw roman!”. Als je dat al grappig vindt, zit het met dit boek wel goed.

Het verhaal: Brusselmans heeft een writer’s block, en dat brengt hem bijna in grote problemen. Als een onbekend schrijver bij hem aanklopt met een onverkoopbaar manuscript, besluiten ze het samen onder de naam van Brusselmans uit te geven. De succesformule is geboren, en zes jaar lang gaat alles goed. Tot de kwaliteit van de boeken achteruitgaat, en de ghostwriter het op wil geven. Hij en Brusselmans raken in gevecht, en de ghostwriter zint op wraak. Hij krijgt zijn kans als Brusselmans de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst mag nemen. Ik geniet al van de beschrijving alleen.

- Ghost van Luc Vandaele

Bestel bij Bek Boeken

In de Hebban Boekentipper kun je drie hulplijnen raadplegen: specialisten (Hebban redactie en recensenten), de Hebban genreclubs en Boekverkopers. Anouk van der Zee van Bek, Boeken en Bijzonders is een van de boekverkopers die achter deze hulplijn zitten. Zij zitten klaar om je van verrassende, originele en passende tips op maat te voorzien, als jij even niet meer weet wat je moet lezen. Ontvang je een tip van een boekverkoper, dan is het natuurlijk heel sympathiek om het boek ook op hun website te bestellen. De levertijd en verzendkosten zijn bij de meeste (zelfstandige) boekhandels gelijk aan die van de grote webshops.

Het enige dat je nodig hebt om een Hebban Boekentippertip aan te vragen is een Hebbanaccount, drie favoriete boeken en een leeswens.

Inmiddels zijn er meer dan 900 tips uitgedeeld én kun je een boekenbon winnen met je tipverzoek

Naar de Hebban BoekentipperOver de auteur

Anouk (Hebban Crew)

176 volgers
1253 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #5

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken