Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Biograaf ontdekt artikel van Harper Lee over 'In Cold Blood'-seriemoorden

Charles J. Shields, de biograaf van schrijfster Harper Lee, heeft een artikel van haar hand ontdekt over de meervoudige moord, waarop collega-auteur Truman Capote zijn bestseller 'In Cold Blood' baseerde. Lee, die in februari van dit jaar overleed, had het verhaal in 1960 geschreven voor Grapevine, het tijdschrift van de FBI.

Het artikel van Harper Lee, waarboven haar naam overigens ontbreekt, behelst een reportage over de viervoudige moord op de familie Clutter uit Holcomb, Kansas. Herb en Bonnie Clutter en hun tienerkinderen Nancy en Kenyon werden in 1959 thuis afgeslacht door Dick Hickock en Perry Edward Smith. Op deze moordpartij baseerde Truman Capote (1924-1984) zijn boek In Cold Blood uit 1966 dat algemeen beschouwd wordt als de eerste non-fictieroman in de moderne literatuur. 

Capote kwam de viervoudige moord op het spoor door een artikel in The New York Times. Hij besloot naar Kansas af te reizen om daar, nog voordat de daders gepakt werden, over de moorden te schrijven. Capote reisde samen met Harper Lee. Samen interviewden zij lokale bewoners en de recherche. Capote en Lee maakten duizenden pagina's aantekeningen en Capote was vele jaren bezig om het boek te schrijven. Het boek werd eerst in vier delen gepubliceerd in The New Yorker. In januari 1966 werd het boek als één geheel uitgegeven.

Meest bizarre moordzaak

Lee en Capote kenden elkaar goed. In hun jeugd waren ze elkaars buren en onderhielden een levenslange vriendschap. Capote was tevens een inspiratiebron voor de jongen Dill uit Lees klassieker To Kill A Mockingbird

In de reportage over de gebeurtenissen, die worden beschreven als 'de meest bizarre moordzaak uit de geschiedenis van de staat' heeft Harper Lee onder meer een interview met Alwin Dewey, de rechercheur die voor de FBI het onderzoek naar de moord leidt. Biograaf Shields stuitte op het artikel bij het actualiseren van zijn succesvolle biografie over de schrijfster uit 2006: Mockingbird: a Portrait of Harper Lee.

Hoewel Lees naam ontbreekt bij het verhaal werd ze wel vermeld in de lokale krant uit Kansas, de Garden City Telegram. In een column verwees schrijfster Dolores Hope naar het artikel. Ze schreef: 'Nelle Harper Lee, een jonge auteur die naar deze stad kwam met Truman Capote om materiaal te verzamelen voor een artikel in de New Yorker over de zaak-Clutter, schreef het verhaal. De eerste roman van Harper Lee komt dit voorjaar uit en verwacht wordt dat die een succes zal worden.' De roman waarnaar Hope verwees, was To Kill A Mockingbird.

Het FBI-magazine Grapevine zal het bewuste artikel volgende maand opnieuw publiceren.  

(Bron: The Independent, The Guardian)Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Biograaf ontdekt artikel van Harper Lee over 'In Cold Blood'-seriemoorden

 

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...

Truman Capote

Truman Capote

Truman García Capote, pseudoniem van Truman Streckfus Persons (...

Gesponsorde boeken