Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Blauwe boeken voor Blue Monday

door Soraya Vink (crew) 3 reacties
Als sommige mensen vandaag zien dat het 18 januari is, zullen ze zich waarschijnlijk nog een keer omdraaien in hun bed. Het is vandaag ‘Blue Monday’, of deprimaandag zoals wij Nederlanders tegen elkaar zeggen. Hebban selecteerde een blauwe lijst om deze dag (goed) door te komen.

Zijn de goede voornemens stiekem al weer mislukt en lijken de vakantiedagen verder weg dan ooit? Het is maandag, ook nog de eerste werkdag van de week, als de wekker gaat en het buiten nog donker is. Waarom voelt deze maandag nog een tikje zwaarder dan andere? Misschien omdat het Blue Monday is?

Of is Blue Monday iets dat slechts gevoerd wordt door alle aandacht die er aan besteed wordt? Je kunt een dag tenslotte niet voorspellen aan de hand van een wetenschappelijke formule, maar zult het maar gewoon over je heen moeten laten komen. Hebban sleept je door Blue Monday heen met een échte blauwe boekenlijst, met tips uit verschillende genres.   

 

De blauwe boekenlijst van Hebban

Eerst grijs, dan wit, dan blauw van Margriet de Moor (1991)

In 1992 won Margriet de Moor de AKO Literatuurprijs met deze roman waarin de kleur blauw een bijzondere rol heeft. Het is maandagochtend. Een oogarts vindt de vrouw met wie hij een buitenechtelijke affaire beleefde liggend op de grond, in een rooddoorweekt, kanten hemd. Ze is door messteken om het leven gebracht.

Drie jaar eerder. Een man ontdekt dat zijn vrouw zonder een woord het huis heeft verlaten. Ze blijft jaren weg. Bij terugkomst weigert ze ook maar iets over haar avonturen te vertellen. Een bus-, trein-, boot- en vliegreis. Een vrouw gaat terug naar de plekken die haar leven kleurden. Het is vrijdagochtend. Een autistische jongen verheugt zich op een begrafenis. De overledene zette hem op het spoor van wat zijn leven zou beheersen: de sterren.

Schitterend blauw van Martin Bril (2007)

In Schitterend blauw heeft Martin Bril verhalen samengebracht waarin de kleur blauw in allerlei facetten centraal staat. 

Blauw is de kleur van een klm-stewardess die op een grauwe zondagmiddag de deur van haar woning achter zich dichttrekt en met haar blauwe rolkoffertje richting tramhalte gaat. Blauw is de kleur van Albert Heijn, en blauw is de kleur van het parkeren. Blauw is de kleur van alle straatnamen, van alle borden die in ons land de weg wijzen en van de stangen en handvatten in de tram. Blauw is de kleur van Yves Klein, de kunstenaar die zelfs een heel eigen blauw had, een ongeëvenaard diep en gloeiend blauw, de enige kleur waarmee hij werkte. 

Blauw is een kleur die overal is, en veel kan betekenen, maar bovenal is blauw de kleur van mooi weer en de kleur van beweging: de lucht in, het land in. Maar dat andere blauw, het blauw van de blues, is dan nooit ver weg.

Blauwe maandag van Nicci French (2011)   

Voor de thrillerliefhebbers die deze dag liever doorkomen met het oplossen van een ontvoeringszaak, is het eerste deel van de Frieda Klein-serie van Nicci French een aanrader.  

Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Kan Friedas kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal de dader worden ontmaskerd? 

Saffierblauw van Kerstin Gier (2011)

De kleuren Smaragdgroen en Robijnrood waren ook boektitels voor de Duitse Kerstin Gier. Saffierblauw is een vermakelijk tijdreisverhaal voor young adults.

Gwendolyn komt uit een heel bijzondere familie. Al eeuwenlang wordt het tijdreisgen doorgegeven en Gwen is degene die dit gen heeft geërfd! Het is alleen helemaal niet zo leuk als ze had verwacht. Ze moet allerlei ouderwetse dansen leren, ze moet weten hoe je op een soiree beschaafd met je waaier wappert (helemaal niet makkelijk!), ze moet extra geschiedenislessen volgen en dan moet ze ook nog een geheimzinnige opdracht vervullen. Het enige pluspuntje is dat ze tijdens haar tijdreizen mooie kostuums aan mag. O ja, en Gideon, haar superknappe tijdreisgenoot, is ook wel een groot pluspunt! Een hilarisch tijdreisverhaal over de sympathieke Gwendolyn, de arrogante Gideon, de grappige waterspuwersgeest Xemerius en Gwens beste vriendin Leslie.

Het blauwe labyrint van Preston & Child (2015)

In het veertiende deel met FBI-agent Aloysius Pendergast is de kleur blauw een aanwijzing in een moordonderzoek. Pendergast treft zijn bloedeigen zoon dood aan voor zijn deur. Alles wijst op een perfecte moord. De enige aanwijzing is een stukje turkoois in de maag van het slachtoffer. Het steentje leidt Pendergast naar een verlaten mijn en een uitgestorven resort aan de Californische kust.

Het voert hem tevens op een ontdekkingsreis diep door de sinistere geschiedenis van zijn eigen familie. Pendergast wordt slachtoffer van een onbekende kwade genius, die zint op wraak vanwege een gebeurtenis uit het verleden. Hij wordt het doelwit van een gruwelijk slim complot dat uiteindelijk maar op één manier kan eindigen: met zijn dood.

Het blauw tussen hemel en zee van Susan Abulhawa (2015)

Khaled is een bijzondere jongen: nog voor zijn geboorte is hij al bevriend met zijn oudtante en tante. Net als Khaled komen zij uit Gaza en net als Khaled kennen zij een leven dat in het teken staat van vluchten, angst en gevaar. Ook de jonge Palestijns-Amerikaanse arts Nur stamt, zonder het te weten, van hen af. Ze wordt met haar familie herenigd wanneer ze naar Palestina vliegt om Khaled te behandelen, die aan het locked-in-syndroom lijdt.

In Het blauw tussen hemel en zee vertelt Khaled de verhalen van zijn Palestijnse familie. Een aangrijpend beeld van de oorlog die Gaza nu al drie generaties in zijn greep houdt. 

De blauwe bloem van Penelope Fitzgerald (2015)

De blauwe bloem is gebaseerd op het leven van Friedrich von Hardenberg (1772-1801), beter bekend als de beroemde romantische dichter Novalis, die op jonge leeftijd overleed.

De gepassioneerde student en dichter Fritz von Hardenberg, zoon in een verarmde Duitse adellijke familie, is hopeloos verliefd op de 12-jarige Sophie. Zonder toestemming van zijn familie vraagt hij haar ten huwelijk, maar Sophie sterft op tragische wijze.

In de stijl die haar zo beroemd maakte beschrijft Fitzgerald het 18de eeuwse Duitsland: levensecht, zonder uitweidingen, zodat de lezer op de eerste rang zit bij de jaarlijkse wasdag op het landgoed, bij Fritz' ontmoetingen met Goethe en Schiller en bijna zelf de eindeloze reizen per koets ondergaat.

Het lied van de blauwe pinguïn van Petr Horáçek (2015)

Een vertederend kinderboek over anders zijn en het sluiten van vriendschap in een winters tafereel. Sluit jij de Blauwe Pingüin ook in jouw hart?

'Ben jij wel een echte pinguïn?' vroegen de andere pinguïns.
'Ik voel me een pinguïn,' zei Blauwe Pinguïn.
'Maar je bent niet zoals wij,' zeiden de andere pinguïns en liepen weg.

Ben je klaar met blauw? Check dan ook eens de Hebban Reading Challenge inspiratielijst Boeken met een kleur in de titel.

 



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

7 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Blauwe boeken voor Blue Monday

 

Gerelateerd