Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

3 juni 2016: Stephen King verklaart gedrag J.K. Rowling & sponsor voor Boekenleeuw

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag: Boekenleeuw en Boekenpauw tóch uitgereikt, roman over Siamese tweeling wint YA-prijs en Stephen King verklaart waarom J.K. Rowling geen afscheid kan nemen van Harry Potter.

Stephen King: ‘J.K. Rowling voelt zich verantwoordelijk voor haar lezers’

Het is geen geheim dat de Schotse bestsellerauteur J.K. Rowling er genoegen in schept om de magische wereld van haar Harry Potter af en toe op te frissen met een likje verf en nieuwe attributen. Dit jaar wordt het universum van de tovenaarsleerling verrijkt met het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child en de bioscooprelease, in december, van de spin-off Fantastic Beasts and Where To Find Them.

De New York Times probeerde deze week in een artikel te verklaren waarom Rowling toch zo moeilijk afscheid kan nemen van de Harry Potter-wereld. Daarin kwam ook collega-schrijver Stephen King, zelf auteur van onder andere de achtdelige Donkere Toren-reeks, aan het woord. ‘Ik denk dat zij (Rowling, red.) enorm gesteld is op Harry Potter en de andere personages en dat het moeilijk voor haar is om daar afscheid van te nemen. En ze is ervan doordrongen dat er miljoenen mensen zijn die dol zijn op de boeken. Schrijvers voelen zich verantwoordelijk voor hun lezers en gaan soms zo ver dat ze tegen de fans zeggen: ‘Als je nog een beetje meer wil, dan geef ik je dat.’

Afbeelding header: Pottermore
Bron: The IndependentBoekenleeuw en Boekenpauw ook dit jaar uitgereikt 

Boek.be heeft nieuwe sponsors gevonden voor de Boekenleeuw en Boekenpauw. Dat betekent dat ook dit jaar deze prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur worden uitgereikt.

In maart liet Boek.be weten de uitreiking van het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaamse jeugdauteur (Boekenleeuw) en het best geïllustreerde kinderboek van een Vlaams auteur (Boekenpauw) uit te stellen wegens geldgebrek. Maar nu zijn er toch sponsors aangetrokken, te weten de Vereniging van Uitgevers (VUV), de Verenigde Boekenimporteurs (VBI) en Sabam for Culture. Er zijn wel veranderingen doorgevoerd: nu kunnen ook Nederlandse auteurs en illustratoren deelnemen. Bovendien is het prijzengeld verlaagd van 10.000 naar 2.500 euro.

Bron: BoekbladRoman over Siamese tweeling wint YA-prijs 

De Ierse schrijfster Sarah Crossan heeft met haar boek One de Bookseller’s prijs voor Young Adult-fictie gewonnen. Het verhaal, waarmee Crossan een cheque won met een bedrag van bijna 3.000 euro, gaat over een Siamese tweeling.

In de jury zaten acht vertegenwoordigers uit het boekenvak en vier middelbare scholieren. De hoofdpersonages in One zijn de zestienjarige Grace en Tippi, die bij de heupen aan elkaar zijn vergroeid en een paar benen delen.

Crossan werd geboren in Dublin, groeide op in Ierland en Engeland en woonde vervolgens zeven jaar lang in New York. Ze werkte enkele jaren als lerares Engels, maar gaf dat beroep op om zich fulltime op het schrijven te kunnen richten. Ze heeft een vijftal boeken op haar naam staan.

Bron: BBC News


Meer nieuws op Hebban

2 juni 2016: hoop voor selfpubbers & Daniel Craig in tv-serie 'Zuiverheid'
1 juni 2016: een populaire 'Willy' en nieuw boek David Mitchell in 2114
31 mei 2016: Cookbook Award voor Nederlander & Rosoff boos op regering
30 mei 2016: lezende kinderen verdienen meer & een boekje voor het bloeden
27 mei 2016: 'Pleurishekel aan bejaarden' & notities Coppola gebundeld


Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 3 juni 2016: Stephen King verklaart gedrag J.K. Rowling & sponsor voor Boekenleeuw

 

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Gesponsorde boeken