Hebban vandaag

Lezen /

Boekenweek 2020 | De muren vielen om

De Boekenweek gaat van start op zaterdag 7 maart met het thema 'Rebellen en dwarsdenkers' en duurt tot en met zondag 15 maart. Tijdens de Boekenweek vind je hier meer informatie over de thematitel 'De muren vielen om' van Henriëtte Roosenburg.

Rebellen en dwarsdenkers

'Dit is een rebellenboek pur sang. Over het heldhaftige verzetswerk dat Roosenburg deed is nog weinig bekend; geheel onterecht.' - Uitgeverij Cossee 

Over De muren vielen om

Eind 1943 zoekt de Nederlandse regering in Londen iemand die een militaire spionagelijn naar Zwitserland op kan zetten. Ze wijst Henriëtte ‘Zip’ Roosenburg aan, een jonge vrouw die al veel voor het verzet heeft betekend. Tijdens het werk voor deze Zwitserse ‘Weg B’ wordt Roosenburg in 1944 gevangengenomen door het Duitse leger, dat haar als ‘zeer gevaarlijk’ omschrijft. Na een schertsproces wordt ze driemaal ter dood veroordeeld.

Als de geallieerden oprukken vanuit Normandië nemen de Duitsers haar mee naar het oosten. Ze wordt meerdere malen overgeplaatst naar andere gevangenissen en eindigt in de gevangenis van Waldheim, Oost-Duitsland. Daar wachten zij en haar compagnons Joke en Nel hun doodsvonnis af. Ze communiceren via liedjes en verdrijven de tijd met heimelijke borduurwerkjes, een bezigheid die hun de kracht geeft op de been te blijven.

Vlak voor hun geplande executie gaat er een gerucht door de gevangenis: Hitler is dood. De volgende dag nemen de Russen de gevangenis over. Samen met Joke, Nel en Dries, een Nederlandse zeeman, bereidt Roosenburg een vlucht voor. Over de adembenemende terugreis die volgde, dwars door de Russische linies en het geruïneerde Duitsland, schreef ze De muren vielen omRoosenburg beschrijft ontroerend maar zonder opsmuk de ongelooflijke vlucht: de grote nasleep van de oorlog, de plunderende en verkrachtende Russische soldaten, en een tocht die met een gestolen boot ingezet wordt, terug naar een bevrijd land.

Lees hier een fragment uit De muren vielen om

Over de auteur

Henriette Roosenburg (1916-1972) was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar rol werd door de jaren heen gebagatelliseerd door historici, die al het belangrijke verzetswerk op het conto van haar mannelijke collega’s schreven. Na de oorlog werd ze correspondent, eerst in Parijs en Den Haag, en emigreerde vervolgens naar de Verenigde Staten. De muren vielen om, gebaseerd op haar waargebeurde vlucht, was haar debuut. Het werd in de VS direct een bestseller en is nog altijd in druk.

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.
    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

 Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekenweek 2020 | De muren vielen om

 

Gerelateerd

Over

Hebban Spots

Leon & Juliette

25 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk 2020 van Annejet van der Zijl. Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...


Gesponsorde boeken