Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Lang leze de zomer - bouw je vakantieleesstapel in 6 stappen!

door Hebban Crew 104 reacties
De zomer is begonnen, de vakantie staat voor de deur en dat betekent zeeën van tijd voor al je boeken. Maar hoe stel je nu zo'n vakantieleesstapel samen? Daar gaat heel wat denkwerk in zitten. Gelukkig hebben we een handig stappenplan bedacht om de beste boeken te vinden voor jouw leesstapel. Op vakantie. Om te lezen. En bewonderend naar te kijken, want wat is 'ie mooi. En wat heb je er zin in!

Vakantieleesstapelstappenplan

1. Kies een boek
2. Leg het boek op de tafel
3. Leg er een boek bovenop
4. Leg er nóg een boek bovenop
5. Herhaal stappen 1-4 zo vaak als je wilt
6. Ga ermee op vakantie

Nee, niet weggaan! Grapje, grapje. Natuurlijk weten we dat het zo makkelijk niet is, anders zouden we er geen artikel aan wijden. Het is elk jaar een hele klus om boeken uit te zoeken die je op vakantie wilt gaan lezen. Dat kan behoorlijk wat stress opleveren en dat is nu juist niet wat je nodig hebt. Van tevoren voorspellen hoe je hoofd staat tijdens de vakantie blijft moeilijk en daardoor kun je aan flinke twijfel onderhevig zijn als je uit het boekenaanbod probeert te kiezen.

Straks neem je allemaal thrillers mee en blijk je meer zin te hebben in feelgood. Of pak je allemaal makkelijk te lezen boeken mee omdat je denkt weinig ruimte in je hoofd te hebben, terwijl je op vakantie juist blijkt te snakken naar een ingewikkeld plot. En wie weet krijg je ineens heel veel behoefte aan het begrijpen van de wereld en heb je net dit jaar besloten helemaal geen non-fictie mee te nemen omdat je er vorig jaar toch niet aan toe kwam! Zo kun je natuurlijk niet op vakantie.

Hebban biedt de oplossing. Een stappenplan (nu echt) voor jouw mooiste, beste, leukste, spannendste, grappigste, inclusiefste en jaloersmakende vakantieleesstapel. Deel het met iedereen die je kent!

Disclaimer: ga te allen tijden voorzichtig om met deze vakantiestapelleestips, de Hebban-redactie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor vakantiegerelateerd boekenleed.

1.

Kies je vakantiebestemming strategisch

Houd rekening met je leeswensen als je een vakantiebestemming uitkiest. Je maakt tenslotte altijd goede voornemens tijdens het toeleven naar je vrije weken: 'als ik eenmaal met vakantie ben dan lees ik ...'. Die hele serie? Dat ene boek dat je drie jaar geleden van een vriendin kreeg en die nu echt aan je hoofd begint te zeuren dat ze het er zo graag met je over wil hebben en waarom heb je het nog niet uit en waardeer je jullie vriendschap soms niet? Of heb je besloten dat alles waar je vorig jaar niet aan toekwam op te sparen voor je vakantie om in één klap weer helemaal bij te zijn? Daar stem je je vakantiebestemming natuurlijk op af. Je kunt niet een actieve bergklimvakantie ondernemen als je twintig seriedelen meezeult, net zoals je ook niet drie weken op het strand moet liggen als je alleen een paar novellen wilt lezen. Dat heb je zó uit en dan verveel je je te pletter. Pas je vakantiebestemming dus aan je leesdoel aan.

2.

Bereken je kofferruimte

De tweede stap in het samenstellen van een fantastische leesstapel is berekenen hoeveel boeken je mee kunt nemen. Het heeft geen zin om zes literatuurkleppers mee te nemen als je – gebaseerd op eerdere ervaringen – toch al weet dat je er maximaal één gaat lezen, waardoor je die tien feelgoods niet meer mee kunt nemen die je achter elkaar had kunnen verslinden en waarvan je er nu te weinig hebt. Pak je meetlint maar uit de rommella en bereken zeer zorgvuldig hoeveel boeken er precíés in jouw rugzak of koffer passen. Vergeet niet een hoekje over te houden voor de niet-essentiële dingen, zoals kleding en toiletspullen. Door te berekenen hoeveel je daadwerkelijk mee kunt nemen, kun je jouw vakantieleesstapel gerichter gaan samenstellen: dit is je aantal en daar moet je het mee doen. Wil je meer boeken meenemen? Dan zul je het grootser aan moeten pakken en met een bakfiets, caravan of kamelenkaravaan op vakantie kunnen gaan.

3.

Doe inspiratie op bij Hebban

Nu je weet hoeveel boeken je mee kunt nemen, doe je natuurlijk inspiratie op. Zo'n vakantieleesstapel ontstaat niet omdat je willekeurig boeken van je Wil ik lezen-plank of uit je boekenkast kiest, dan wordt het een bende. Bekijk je boekenplanken en stel jezelf bij elk boek dat eruit springt de volgende vraag: zie ik mijzelf hiermee op mijn vakantiebestemming zitten? Zodra je jezelf gevisualiseerd hebt met een beoogd boek, mag het op de overwegingslijst. Willen jouw boeken niet graag genoeg op vakantie dat ze je naam gaan schreeuwen of wil je jezelf graag meer keuzestress aandoen? Dan snuffel je natuurlijk héél Hebban door. Bekijk de Net verschenen-lijst, de boeken waar ze in de leesclubs ontzettend enthousiast over zijn, bekijk de getipte boeken voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën of Zomerlezen en klamp al je roze vrienden aan voor hun aanbevelingen.

4.

Ga naar je boekhandel of bibliotheek

Nu je een goede lijst in de hand hebt, ga je daarmee naar je boekhandel of bibliotheek. Of beide, niemand zegt jou wat je wel of niet mag lezen en we oordelen niet: geen enkel aantal is te gek. Ja, nul. Met nul boeken op vakantie gaan zou toch werkelijk absurd zijn. Houd naast je boekenlijst vol Hebban-geïnspireerde toppers ook je ogen open voor andere verleidingen die weleens met je mee kunnen reizen naar je vakantiebestemming. Zo heeft de boekhandel vaak een speciale tafel ingericht voor de zomer met daarop populaire boeken. Wie weet gris jij die ene TikTok-hit wel mee. Op vakantie kennen ze je toch niet. In de bibliotheek kun je tijdens de zomermaanden vaak meer boeken lenen dan normaal én je mag ze langer houden. Natuurlijk moet je wel met enige voorzichtigheid inslaan, want je zit vast aan dat maximale aantal boeken. Maar ... misschien verkopen ze in de boekhandel wel extra mooie linnen boekentassen!

5.

Kies je favorieten

Maak je definitieve selectie ruim voor je op vakantie gaat, dan loop je weinig kans op momenten van heftige keuzestress waarin je weleens heel onfortuinlijke beslissingen kunt maken. Houd rekening met alle soorten stemmingen en laat je leesstapel reflecteren wat voor soort vakantie je van plan bent te hebben. Ga jij ergens heen waar het prikkelarm is? Dan kun je vast wel wat complexere boeken aan. Wil je vooral iets dat je meteen neer kunt leggen en weer oppakken als het tijd wordt voor een duik in het zwembad, spelen met je kinderen of om richting de barbecue te gaan? Een feelgood of thriller mag dan zeker niet ontbreken. Neem voor elk moment iets mee en laat het een boek zijn waar je écht naar uitkijkt. Je wilt geen plekjes op je vakantieleesstapel verspelen met een boek waar je eigenlijk tegenop ziet en dat achteraf op de bestemming het slechtste in je naar boven haalt. Zoals de barbecue ermee aansteken. Pas goed op dat je in zo'n geval al helemaal geen bibliotheekboek in je handen hebt.

6.

Zorg altijd voor een plan B

Inmiddels ben je echt goed voorbereid en is je vakantieleesstapel zo goed als klaar. Misschien dat je er in de laatste paar dagen voor je vakantie nog wat aan toevoegt en uit wegneemt, maar de kern is er. Wat word je gelukkig van die stapel boeken waar je zo enorm veel zin in hebt! Het kan niet anders dan goed gaan. Toch is het altijd mogelijk dat er iets misgaat en daardoor zorg je voor een plan B. Onze favoriet is het van tevoren uitzoeken waar de boekwinkeltjes zijn op je vakantiebestemming. Heb je toch boeken meegenomen die per ongeluk niet leuk zijn? Of ben je er te snel doorheen gegaan en wil je meer? Dan duik je zo'n boekwinkel-op-locatie in en koop je nieuwe! Je oude boeken kun je laten zwerven of aan een lokale minibieb schenken (ook hier weer: niet de biebboeken). Heb je nu toch per ongeluk te veel boeken om mee terug te nemen? Dan raden we plan C aan, gooi de tas van je vakantiepartner leeg en stop daar je extra boeken in zonder dat ze het merken.

Hoe ziet jouw bouwplan eruit?Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lang leze de zomer - bouw je vakantieleesstapel in 6 stappen!