Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge | Een boek dat zich afspeelt op of in zee

door Hebban Crew 132 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge vind je extra inspiratie in de checklist met 52 verrassende categorieën. Elk jaar weer daagt de Hebban Crew je uit nieuwe genres te proeven, onbekende auteurs te proberen, onontdekte continenten en landen te bezoeken via de bladzijden van je boeken en zo een rijkere lezer te worden. Met de Hebban Reading Challenge lees je echt meer én leuker.

Een boek dat zich afspeelt op of in zee

Een woeste storm, een flinke zeereis, een cruise met een moordmysterie, een afgedreven surfer. Deze categorie kan van alles zijn. Kun je niets met een zee vinden, dan is een (heel groot!) meer of een rivier een acceptabel alternatief, maar het boek moet zich wel grotendeels op de wateren afspelen. Niet zeeziek worden, he!

In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terecht kunt. Daarin vind je vier boekentips, uitleg over de Hebban Reading Challenge en de checklistcategorie, én hoe je zowel leestips kunt geven als ontvangen op Hebban. Om de checklist te kunnen afvinken schrijf je je in voor de Reading Challenge, maar het geven van tips en het lezen van de artikelen kan altijd.

Naast de inspiratie-artikelen die het hele jaar beschikbaar zijn, wordt elke week één categorie uitgelicht in twee redactionele artikelen op Hebban. Elke vrijdag geven we aandacht aan een categorie en bieden daarbij vier redactionele tips met recente boeken. Daarnaast nodigen we je uit je eigen leestip bij die categorie te delen. Op woensdagen publiceren we een uit de geplaatste leestips samengestelde Lezers Top 10.

Naar het inspiratie-artikel

Tips van de Hebban Crew

Diepdiepblauw

Nikki Dekker

Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen, weet de verteller in Diepdiepblauw. Ze heeft geleerd hoe je in een onrustige zee de kalmte kunt bewaren. En dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt en het gebulder over je heen laat komen. Maar in het echte leven heb je aan zulke lessen niet veel. Dekker onderzoekt onze relatie met de dieren onder water (waarvan we maar weinig begrijpen), met de mensen om ons heen (die vaak al even raadselachtig zijn) en bovenal: de relatie met onszelf. Welke identiteiten meten we onszelf aan en wanneer laten we die weer los?

De schipbreuk van The Wager

David Grann, vertaald door Robert Neugarten

In 1742 spoelde een bouwvallig schip aan in Brazilië. De dertig mannen die zich in het schip bevonden, beweerden crew van The Wager te zijn, een Brits schip dat twee jaar eerder zonk. Zes maanden later spoelden er nog drie schipbreukelingen aan met een andere bewering: de dertig waren geen bemanning van The Wager, maar muiters. Terwijl de beschuldigingen van verraad en moord over en weer gingen, werd het een kwestie op leven of dood – wie door de rechtbank schuldig werd bevonden, zou worden opgehangen.

Mare Liberum

Adrian Goldsworthy, vertaald door Bill Oostendorp & Joost van der Meer

Flavius Ferox, een Brits-Romeinse centurion, vindt het moeilijk om de vrede te bewaren. Gestationeerd in Vindolanda – een fort aan de noordgrens van Britannia en daarmee aan de noordelijke kant van het Romeinse Rijk – voelt hij de ogen van zijn vijanden op zich gericht. Ambitieuze leiders zien een kans om hun rijk uit te breiden, terwijl ­mannen dichterbij fluisteren over oorlog en de vernietiging van Rome. En op zee wachten schepen vol piraten en deserteurs rusteloos op het juiste moment om aan te vallen.

Pinguïns en de mensen

Marcel Haenen

De pinguïn heeft een beschermde status. Maar wat is die waard als we zijn leefgebied koloniseren, de oceanen vervuilen en zijn voedsel wegvissen? Haenen bezoekt de bijna uitgestorven geeloogpinguïns in Nieuw-Zeeland, loopt mee in het pinguïnziekenhuis van Kaapstad en wandelt met pinguïntoeristen op Antarctica. Dit relaas is een eerbetoon aan de schoonste vogel op aarde, die door menselijk toedoen voorgoed dreigt te verdwijnen.

Liever een kinderboek?

Tip een boek voor de Lezers Top 10 en maak wekelijks kans op een Boekenbon

Elke vrijdag vind je op Hebban vier redactionele boekentips bij een van de 52 Hebban Reading Challenge checklistcategorieën. We roepen jou op om in de reacties onder dit artikel jouw eigen leestip bij deze categorie te delen. Daarbij geef je natuurlijk een enthousiaste motivatie, zodat andere lezers weten waarom ze dit boek echt niet mogen missen. Wordt jouw boek gekozen voor de Top 10 én heb je het leukste antwoord op die belangrijke 'waarom'-vraag? Dan maak jij deze week kans op een Boekenbon van € 30.

Weet je nog meer titels of wil je een heel rijtje titels opsommen zonder toelichting? Dan kun je het hele jaar door terecht op het Hebban Reading Challenge-kanaal bij de inspiratie-artikelen.Over de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een boek dat zich afspeelt op of in zee