Hebban vandaag

Nieuws /

Child passeert Lagercrantz op bestsellerlijst

door Hebban Crew
Wereldwijd mag David Lagercrantz al ruim 2 miljoen exemplaren van het vierde deel van de Millennium-serie hebben verkocht, deze week moet de Zweedse auteur zijn meerdere erkennen in Lee Child, die hem voorbijstreeft met een nieuwe Jack Reacher-thriller.

Op de bestsellerlijst van de Amerikaanse krant USA Today belandt Make Me, de nieuwste thriller van Lee Child rond zijn held Jack Reacher, deze week op de eerste plaats. The Girl in the Spider's Web (of Wat ons niet zal doden in Nederlandse vertaling) van David Lagercrantz moet een stapje terugdoen en bivakkeert op plek 2. Het nieuwe deel in de Millennium-thrillerreeks heeft slechts één week de lijst in USA Today aangevoerd.  

Make me (Daag me uit), de twintigste Reacher-thriller, is de vierde thriller van Child die rechtstreeks doorstoomt naar de koppositie in de bestsellerlijst. De andere drie die meteen bovenaan belandden, waren The affair (De affaire), Never Go Back (Ga nooit terug)  en Personal (Persoonlijk). In Make me duikt Reacher op in een stad genaamd Mother's Rest, waar hij special agent Michelle Chang helpt haar vermiste partner te vinden. Volgens Childs uitgever Delacorte staat het 21ste Reacher-avontuur gepland voor het najaar van 2016.

Of Lee Childs eigen recensie in de New York Times van Lagercrantz' Millennium-thriller heeft bijgedragen aan het succes van Make Me, is de vraag. Feit is dat de Britse auteur niet kwistig was met superlatieven over de voortzetting van Stieg Larssons fenomenabele reeks. Volgens Child is het karakter Lisbeth Salander net zo'n memorabel figuur als de door Thomas Harris gecreëerde vleeseter Hannibal Lecter. 'Ze is een klassieke antiheld', schrijft Child, 'die geen wetten kent, gewelddadig is, maar door miljoenen lezers wordt bewonderd omdat ze goede redenen heeft om te zijn wie ze is. Bovendien zit haar hart op de juiste plek. Kan zij tot leven worden gewekt door een andere auteur?' Childs antwoord is ontkennend. Lagercrantz doet er volgens hem lang over om Salander in het verhaal op te voeren ('als een langzame striptease'). Maar als ze eenmaal losgaat, beschrijft de Zweedse auteur het van een afstandje. Child: 'Salanders sublieme gekte uit de boeken van Larsson ontbreekt hier.'

Het nieuwe deel in de Millennium-serie blijft het overigens goed doen. Wat ons niet zal doden staat voor de derde achtereenvolgende week op de eerste plaats van de Bestseller 60. En het magazine The Bookseller weet te melden dat van Lagercrantz' thriller wereldwijd tot dusver al ruim 2,3 miljoen exemplaren zijn verkocht. 

Er is trouwens ook nog nieuws rond Lee Child, of beter gezegd over Jack Reachter. Filmstudio Paramount heeft aangekondigd dat op 21 oktober 2016 de film Jack Reacher 2 in première gaat. Opnieuw vertolkt Tom Cruise (foto) de rol van de ronddolende oud-militair die steeds maar weer verwikkeld raakt in gevaarlijke situaties. De film is gebaseerd op de thriller Never Go Back.  

(Bronnen: USA Today, New York Times, The BooksellerOver de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Child passeert Lagercrantz op bestsellerlijst

 

Gerelateerd

Over

Lee Child

Lee Child

Lee Child is het pseudoniem van de Britse thrillerschrijver Jim Grant (1954). H...

Gesponsorde boeken