Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De 7 meest fantastische sf- & fantasyboeken van september

door Debbie (Hebban Crew) 8 reacties
Sla je net je laatste boek dicht en heb je geen idee wat je nu kunt gaan lezen? We zetten de zeven meest opmerkelijke sf- & fantasyboeken die in september gaan verschijnen voor je op een rij.

Lud-in-de-Mist van Hope Mirrlees (15 september)

Lud-in-de-Mist van Hope Mirrlees verscheen in 1926 en werd een klassieker die veel schrijvers inspireerde tot het schrijven van hun verhalen en boeken.

Nathaniel Chanticleer is een respectabel man die ontdekt dat zijn zoon verboden vruchten heeft gegeten. Meester Chanticleer bestuurt het pseudomiddeleeuwse stadje Lud, waar de burgers zo nuchter en prozaïsch zijn dat ze wildheid en fantasie hebben uitgebannen. Maar in het westen ligt Luds tegendeel; het verboden Feeënrijk, waaruit de vruchten zijn gesmokkeld die jongeren magisch aantrekken. Verslavend fruit, dat de verbeelding prikkelt en aanzet tot artistiek en bandeloos gedrag. Om zijn zoon te redden gooit Nathaniel zijn reputatie te grabbel.

Mirrlees' roman heeft wat overeenkomsten met de boeken van Tolkien. Al is het onduidelijk of ze elkaar en elkaars werk kenden. Neil Gaiman is in ieder geval fan van deze klassieke fantasyroman over de Britse fairy lore en dat betekent iets. Een opvallende herdruk van de Boekerij en een prachtige kans om deze mustread eens op te pakken. 

Aardzee van Ursula Le Guin (15 september)

Nog een herdruk van een klassieker door de Boekerij: Aardzee van Ursula Le Guin is vanaf half september weer leverbaar in een mooie editie. De omnibus bevat Machten van Aardzee, De tomben van Atuan en Koning van Aardzee. Een jongen blijkt magisch begaafd te zijn, maar maakt de verkeerde keuzes. Zodra hij op wrede wijze op zijn fout gewezen wordt, probeert hij die te corrigeren. Hij gaat in opleiding op het magiërseiland en wordt een machtige magiër. De wereld waarin dit verhaal speelt is heel bijzonder. Het bestaat volledig uit verspreide eilanden.

Er zijn later nog een paar boeken in het Aardzee-universum geschreven door Le Guin, maar die zijn niet allemaal vertaald.


De geheimen van de nar van Robin Hobb (De boeken van Fitz en de Nar #2, 23 september)

Op 23 september komt een van de belangrijkste titels van dit jaar uit: De geheimen van de nar van Robin Hobb, een vervolg op De moordenaar van de nar. Het is het tweede deel in de serie van De boeken van Fitz en de Nar, waarin auteur Hobb terugkeert naar de wereld uit de boeken van de Zieners. Fitz is ouder geworden en leeft een rustig en teruggetrokken leven. In het eerste boek van deze nieuwe trilogie werd hij al ruw uit dat kalme bestaan gehaald. Het is nu tijd om zijn oude krachten aan te wenden om het onrecht wat hem en zijn familie wordt aangedaan te bevechten. Niets is gevaarlijk dan een man die niets meer heeft te verliezen.

Het spel der spellen/Wildcards van George R.R. Martin (25 september)

De Wild Cards-serie is bedacht door George R.R. Martin, maar wordt geschreven door steeds wisselende auteurs. Rob Weber vertelt in het negende deel van zijn Dreamsongs-bespreking precies hoe de Wild Cards-boeken tot stand zijn gekomen: 'Wild Cards is in feite een alternatieve geschiedenis waarin in 1946 een buitenaards virus boven New York losgelaten wordt. Zo’n 90% van de mensen die geïnfecteerd wordt sterft een gruwelijke dood, 9% blijft ernstig misvormd achter (de jokers) en de overige 1% houd er superkrachten aan over (aces). Wild Cards volgt een groot aantal karakters, waarvan sommigen de meest waanzinnige dingen kunnen, maar is ook niet blind voor de ellende die het virus aanricht. '

Deze Nederlandse editie is de vertaling van het 18e deel van de serie, dat in de oorspronkelijke editie in 2008 verscheen. Een mooie poging om alles te verkopen dat de auteur met de gouden handen heeft voortgebracht, maar het is heel andere materie dan Game of Thrones, dus het is geen gegarandeerd succes voor een GoT-lezer.

De ijzeren geest van Jen Williams (18 september)

De ijzeren geest is het vervolg op het debuut De gouden belofte en het tweede deel in de reeks.

Wydrin van Kruishaven, Sebastiaan Steenhouwer en Heer Aaron Frith hebben veel ervaring met het opruien van de oude goden. Ze weten zelfs hoe je er een kunt verslaan. En dat betekent dat deze helden nu volop kunnen genieten van hun nieuw verworven aanzien. Hun diensten zijn geweldig in trek. Dus als hun een opdracht wordt aangeboden in het afgelegen Skaldergat, lijkt het een makkelijke klus: een gestolen object terughalen, genieten van het uitzicht, en nog betaald krijgen ook. Maar op een plek die verdraaid en geplaagd is door oude magie, en op het moment dat de beruchtste magiër aller tijden, Joah Demontrouw, op het punt staat terug te keren, zien de helden zich algauw van alle kanten in het nauw gedreven door vijanden. Zowel oude als nieuwe...

Een laatste dag van Likaiar (Splinters #1, 19 september)

Het eerste deeltje in de nieuwe Splinters-reeks, een initiatief van uitgeverij Quasis. Een laatste dag van Likaiar vormt de opmaat van een maandelijkse publicatie van een nieuw kortverhaal, telkens van een andere auteur. Aangekondigd zijn onder andere Isa Maron en Steph Swainston. De reeks start officieel in januari 2016 en werkt op abonnementsbasis, al kunnen losse delen ook gewoon gekocht en besteld worden. De 'Shorts' van uitgeverij Link hebben het niet gered helaas, wat zullen de Splinters teweeg brengen?

Bij het beoefenen van zijn baan gaat Kol over lijken, wanneer hij ze in opdracht weer tot leven wekt. Deze onnatuurlijke toestand is aan strenge voorwaarden gebonden en levert soms aparte resultaten op. Als een bezwering niet helemaal gaat zoals hij in gedachten had brengt Kol per ongeluk een 6-jarig meisje terug uit de dood. Lukt het hem om zijn vergissing recht te zetten?

In het bloed van Patricia Briggs (Mercy Thompson #2, 1 september)

De tweede reeks in het Urban-fonds van uitgeverij Fontein, waarbij de eerste auteur (Anne Bishop) niet zo goed werd ontvangen op Hebban, al zijn er wel enthousiastelingen die genieten van Rode Letters en Zwarte Veren. Deze tweede serie is van de hand van de Amerikaanse auteur Patricia Briggs en omvat al negen delen, waarvan wij in Nederland nu de eerste twee krijgen voorgeschoteld. Minder romance, meer kick-ass, zoals het hoort in de urban fantasy. Het eerste deel van de Mercy Thomspon-serie, Onder de maan, verscheen eind juli, en dit tweede deel volgt dus vrij vlot. Mogelijk bekijkt de uitgeverij eerst hoe goed deze eerste delen vallen bij het Nederlandse publiek, voordat de rest van de serie wordt vertaald.

Garagehoudster Mercy Thompson is behalve vriendelijk, scherpzinnig en nieuwsgierig ook onafhankelijk, loyaal en koppig - eigenschappen die haar al vaker in de problemen hebben gebracht. Voor haar vrienden (of dat nu weerwolven, vampieren of 'gewone' mensen zijn) gaat ze door het vuur, dus als haar vriend Stefan haar hulp inroept komt het niet in haar op om te weigeren. Zelfs niet als dat betekent dat ze oog in oog komt te staan met iets wat alleen in nachtmerries zou mogen bestaan, want ze blijkt Stefan niet zo goed te kennen als ze dacht...

Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1107 volgers
539 boeken
8 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De 7 meest fantastische sf- & fantasyboeken van september

 

Gerelateerd