Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

De 77 beste Nederlandstalige thrillers / 9. De zaak Alzheimer

door Hebban Crew
De redactie van Hebban heeft houvast aan haar eigen Canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur: een lange lijst met het beste wat de Nederlandse en Vlaamse thrillerauteurs ons bieden. Thrillerkenners Sander Verheijen en Peter Kuijt stelden de top 77 samen en zullen daaruit wekelijks één kiezen. Vandaag nummer 9: De zaak Alzheimer van Jef Geeraerts.

Over de Vlaamse schrijver Jef Geeraerts (1930-2015) valt heel veel te zeggen, maar in ieder geval dat hij in bepaalde opzichten de eerste of de enige was. Zo was hij de eerste die de Vlaamse misdaadroman op een internationaal niveau bracht. Hij is de enige misdaadschrijver die op de in juli geopenbaarde Canon van de Nederlandse Literatuur (vanuit Vlaams perspectief) staat. En hij was - in 1986 - de winnaar van de allereerste Gouden Strop (inclusief 10.001 bikkelharde Nederlandse guldens), de thrillerprijs die wat Tomas Ross betreft allang had moeten worden opgeknoopt, maar die in 2016 toch maar mooi dertig jaar bestaat. 

Geeraerts won de Strop met De zaak Alzheimer, de vijfde misdaadroman waarin hoofdcommissaris Eric Vincke en zijn assistent Freddy Verstuyft een behoorlijke klus op hun bordje krijgen. De twee worden geconfronteerd met een opeenstapeling van mysterieus opduikende lijken. Is er een seriemoordenaar aan het werk in Antwerpen? Huurmoordenaar Angelo Ledda is met wat 'opruimwerk' bezig, en neemt zelfs contact op met de speurders. Bij het speurwerk blijkt een spoor te leiden naar iemand die aan de ziekte van Alzheimer lijdt.

In het boek beschrijft Geeraerts voor een breed publiek, de ziekte van Alzheimer, de onomkeerbare hersenaandoening die tot dementie leidt. De tegenstander van Vincke en Verstuyft is een oudere man die ooit naar de Verenigde Staten emigreerde en er huurmoordenaar werd. Deze man lijdt aan de ziekte.

Geeraerts heeft voor dit boek uitgebreid research gedaan. Niet alleen verschaft hij de lezer inzicht in de ontwikkeling van een Alzheimerpatiënt, ook gaat hij in op de onderzoekstechnieken van de FBI en de forensisch-wetenschappelijke methoden die onder meer in Quantico, het opleidingscentrum van de FBI, worden uitgewerkt. De Vlaamse auteur is in die tijd een van de eersten die schrijft over profilering van seriemoordenaars. De zaak Alzheimer werd succesvol verfilmd door Erik Van Looy en kwam net niet in aanmerking voor een Oscar-nominatie. Na het overlijden van Geeraerts in mei van dit jaar besloot uitgeverij Manteau een speciale editie van deze misdaadroman uit te brengen.

In een interview liet de auteur weten met veel plezier zijn misdaadromans te hebben geschreven. 'Ik heb er zelf net zo veel van geleerd en genoten als mijn lezers. Niet alleen van het schrijven, maar ook van de research. Dat laatste vind ik de meest interessante fase, samen met nadenken over het verhaal. En als je alles meent te hebben, begin je met schrijven.'

Drievoudig Stropwinnaar Tomas Ross noemt op Hebban Geeraerts de meester van de research, de aartsvader van de Nederlandstalige factie. 'Zijn informatie over technische zaken zoals wapens, diamanthandel, geheime diensten, Afrika, is superieur, een meerwaarde die de spanning en de plot extra authentiek maken.'

(Bronnen: o.a. de Volkskrant, NRC, de grote Crimezone Thriller Encyclopedie, Hebban)

Eerder verschenen in de serie De 77 beste Nederlandstalige thrillers:

6. De zesde mei van Tomas Ross
29. Cleopatra van Felix Thijssen
35. Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen van Janwillem van de Wetering 
61. Koude lente van Lieneke Dijkzeul
64. Dietz van Peter de Zwaan



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 77 beste Nederlandstalige thrillers / 9. De zaak Alzheimer

 

Gerelateerd

Over

Jef Geeraerts

Jef Geeraerts

Jef Geeraerts (1930-2015) bracht als eerste de Vlaamse misdaadroman op een inter...