Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Crimezone Leesclub over 'En passant'

Eigenlijk begon deze leesclub al tijdens het panel op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. Op zondag 26 oktober nestelden zich drie Nederlandse auteurs achter de tafel en lieten zich rustig bevragen over alles wat maar iets met het schrijven van boeken te maken heeft. Voor Esther Kreukniet ging dat natuurlijk voornamelijk over 'En passant', haar laatst verschenen boek. Daar kwam ook de zorgvuldigheid van Esther naar voren waardoor het schrijven over een precair onderwerp voor haar geen probleem is geweest. De aandachtige luisteraars werden, na het horen van haar verhaal, alleen maar nieuwsgieriger naar de inhoud.

Het bij veel toehoorders tot de verbeelding sprekende onderwerp ‘coma’ bleek voor veel van hen de reden te zijn het boek te willen lezen. Elscrimineel werd getriggerd door het enthousiasme waarmee de auteur tijdens het panel over haar werk sprak. Hannie Snels viel op dat het onderwerp totaal anders is dan bij vele andere thrillers en zij hoopt dan ook dat het een goed boek zal zijn. Nadine is er van overtuigd dat ze het verhaal net even anders zal gaan lezen nu ze de informatie van Esther erbij heeft. Voor flowingfemke gelden woorden van dezelfde strekking. Dus kan worden gesteld dat een gesprek vooraf, met de auteur een positieve bijdrage kan geven aan het totale leesplezier.

De psychologie en het onderbewustzijn, daar draait het in dit verhaal om, meent Am87, en ze vult het aan met de woorden “mooi uitgewerkt en heel mooi beschreven”. Een eerste compliment voor de auteur en er zullen er nog vele volgen. Voor mieke4a geldt een onderwerp dat ze nog nooit eerder heeft gelezen maar wel spannend is, zonder meer. Goed verwoord hoor, zoals Michelle in coma ligt, zijn woorden die door Charlotte Veltman zijn uitgesproken.

‘Het hoofdonderwerp sprak mij enorm aan omdat ikzelf ooit aan een bed heb gestaan van een comapatiënt’, prevelt Els en ze vervolgt dat ‘het altijd wel iets onbegrijpbaars en bijzonders blijft hebben’. Anitadegroot haar hoge verwachtingen, na de intro van Esther, zijn volledig waargemaakt. ‘Mooi en warm woordgebruik’, complimenteert ze de auteur. En voor mieke4a was de ontknoping niet verrassend omdat ze tijdens het lezen driftig aantekeningen heeft gemaakt. Er zaten echt geen minder mooie dingen in het verhaal, alles had wel zijn plekje…. Bijzonder mooi! Nadine had wel een opmerking over de voorspelbaarheid van het verhaal. Ze heeft niet ervaren dat ze meerdere keren op het verkeerde been is gezet, dat was hier niet aan de orde. Wel een originele invalshoek, geschreven vanuit de beleving van een vrouw die in coma ligt. Dat is niet alledaags! En met de constatering dat de kracht van dit boek dit keer niet in de spanning maar in de psychologie zit, die overigens goed uitgediept is, slaat de hamer weer voor de waarderingen van En passant. En de auteur wacht nagelbijtend op de eindscore…

Bijzondere dank aan de auteur voor haar enthousiaste deelname aan deze leesclub.

En Passant
Michelle ligt in een coma na een ernstig auto-ongeluk. Herinneringen aan haar zorgeloze leven komen in flarden voorbij. Een luxe leven in Kralingen met haar succesvolle man, twee kinderen, een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, vrienden, en alles in overvloed. Toch hunkert ze naar meer. Michelle stort zich in een hartstochtelijke affaire met de stoere Jacob, maar ze beseft niet dat iemand haar nauwlettend in de gaten houdt. Terwijl ze aan haar ziekenhuisbed gekluisterd is, lijken al haar geheimen aan het licht te komen. Kan ze haar familie wel vertrouwen? Niets is wat het lijkt, en Michelle moet vechten voor haar leven - en de waarheid...

Esther Kreukniet
Esther Kreukniet is editor bij Talkies Magazine, freelancejournaliste bij diverse tijdschriften waaronder Algemeen Dagblad / Rotterdams Dagblad, Jackies Magazine, LAF, Punt Uit, etc. Tevens publiceerde ze drie boeken: Beau Ravage en Facade onder de naam Esther Blinker, en haar derde boek Carte Blanche is bij Uitgeverij Boekerij/Meulenhoff verschenen. Daarnaast heeft Esther Kreukniet haar PR & Communicatie adviesbureau die het midden- en kleinbedrijf regio Rotterdam adviseert op het gebied van communicatie, public relations en marketing strategie.

Wat vindt Esther Kreukniet van deze leesclub?
Wat een genot.

Kopje thee, waxinelichtje aan, buiten is het donker en de regen zwiept tegen het raam van mijn werkkamer. 22.15 uur, het huis is in rust. Ongeduldig open ik de link naar de leesclub, toch ook wel met een onbestemd gevoel. Zouden ze, hebben ze – nee, kom op doe normaal! Lezers kraken je boek niet af, lezers van Hebban hebben opbouwende kritiek, vragen, opmerkingen en begrip. Ja, maar Hebban lezers vormen wel het eliteclubje van de thrillerliteratuur, lezen alles wat los en vast zit, zijn heel veel gewend, terecht kritisch en zo piep ik in mezelf nog even door.

Niet zo negatief, spreek ik mezelf streng toe, want ik ben een weegschaal van sterrenbeeld. Yin en Yang doen vrolijk een dansje en de weegschaal komt maar niet in balans. Tergend langzaam opent zich de pagina van de leesclub op het forum en mijn ogen schieten razend snel over de regels. In wiens huid kruip jij het liefst? Maakt het je zenuwachtig dat er op het leesforum wordt gediscussieerd? (ja) Hoe lang duurde het schrijfproces, wie heb je geraadpleegd over de medische achtergrond van een coma? Enzovoorts enzovoorts. Leuke vragen, interessante opmerkingen. Ik merk dat ik dieper in mijn stoel zak en ontspan.

Ok, dit is te doen. Geen denkbeeldige zwaarden, hakbijlen of puntige harken die mijn boek genadeloos neersabelen. Ik kan ontspannen en de vragen beantwoorden. Een goed uur later ben ik klaar en vind de volgende dag alweer feedback – hoe leuk is dit? Uitgebreid begin ik terug te mailen en te vragen wat deze lezeressen (meestal dames, sorry heren!) triggeren en heerlijk vinden om te lezen. Ik krijg weer antwoord terug en binnen no time heb ik er gewoon een paar leesvrienden bij van de leesclub! Wat ontzettend leuk, ik vind het heerlijk om over en weer ervaringen uit te wisselen en dingen op te steken vanuit mijn luie stoel. En bedenk me dan ook met schaamte dat ik er best tegenop zag om al de commentaren te lezen.

Wat de boer niet kent dat vreet hij niet, zo ook bij mij. En daar waar ik in mijn thriller predik om angst te overwinnen, moest ik hetzelfde doen op micro niveau. Dat is net zoiets als een Harry Potter die bang voor muizen is tussen de leeuwen te zetten. Of zoiets. Maar toch, jullie hebben me enorm geholpen met waardevolle vragen en feedback dus dat is me ruimschoots gelukt. Ik ben nog meer Hebban fan – en kan niet wachten om met deze feedback in mijn achterhoofd mijn volgende thriller te gaan schrijven!

Liefs,

Esther Kreukniet

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:

Kelvin (22 jaar), Caro1966 (48 jaar), bren80 (34 jaar), Hannie Snels (60 jaar), Am87 (27 jaar), Nadine (34 jaar), Elscrimineel (63 jaar), Linda Mastwijk (50 jaar), Anitadegroot (45 jaar), mieke4a (57 jaar), Ingridje (50 jaar), Els (44 jaar), SandraB. (50 jaar), flowingfemke (52 jaar), Charlotte Veltman (53 jaar)

Voor het lezen:
Elscrimineel:
De cover laat de verwarde haren van een vrouw zien. Ik heb hoge verwachtingen van het boek omdat ik tijdens de Meet & Greet op het Thrillerfestival in Zoetermeer de schrijfster er zo enthousiast over hoorde vertellen.

Hannie Snels:
Van Esther Kreukniet heb ik niet eerder iets gelezen, ik ben dan ook erg benieuwd. Het onderwerp waar dit boek over gaat verschilt totaal van wat je in vele andere thrillers tegenkomt en ik hoop dan ook dat dit een zeer goed boek zal zijn.

flowingfemke:
Afgelopen zondag was ik bij het panelgesprek aanwezig en dat was een fantastische ervaring. De toelichting van Esther heeft mij nog meer getriggerd om het boek te gaan lezen. Eerder werk van Esther Kreukniet ken ik niet, ik laat mij verrassen.

Anitadegroot:
En passant, een Franse titel over een moeilijke en comateuze fase in Michelles leven. Ik verwacht dat het gaat over Michelles leven voor haar coma, maar ook haar leven na het coma (waar ze hopelijk uit komt).

Ingridje:
Een beetje duistere cover. De korte inhoud maakt me niet veel wijzer, dus ik speel op safe en heb geen verwachtingen vooraf. Eerste boek dat ik van Esther Kreukniet lees.

Tijdens het lezen:
Caro1966:
Ik ben benieuwd naar de verdere verhaallijn. Ik erger me nu al aan die vrouwen die een huwelijk tussen hun kinderen afspreken en de jongen die dat allemaal goedvindt. Dat je je dochter zomaar weggeeft aan een oudere man, alleen omdat hij een goede partij is...

Am87:
Ik heb weinig last van het heen-en-weerspringen tussen de verschillende gedachten. Geen superspannende thriller, maar het gaat hier meer om de psychologie en het onderbewustzijn waarin Michelle zich bevindt. Dat is mooi uitgewerkt en omschreven.

Linda Mastwijk:
Eerlijk gezegd duurde het even voordat ik goed in het verhaal zat. Het was een beetje onoverzichtelijk en warrig in het begin, doordat ik niet helemaal duidelijk vond vanuit welke persoon het verhaal verteld werd. Nu ik wat verder ben in het boek is alles wel duidelijk.

SandraB.:
Een heerlijke thriller, waar je meteen invalt. Ondanks het feit dat de gebeurtenissen die Michelle zich herinnert door elkaar lopen, is het verhaal goed te volgen. Langzaamaan wordt de spanning opgevoerd.

mieke4a:
Wat een origineel onderwerp, daarover heb ik nog niet eerder gelezen. Het is een spannend boek, zonder meer.

Na het lezen:
Charlotte Veltman:
Het verhaal vond ik boeiend: de flashbacks van Michelle, terwijl ze in coma lag, en ook de periode daarna, al ging die wat sneller. Het mooist is het verhaal van haar moeder. Van Maartje had ik meer willen lezen. Ik heb En passant met plezier gelezen en in korte tijd.
Puntenwaardering: 6,8

Nadine:
De enige op- en aanmerking is de voorspelbaarheid van het verhaal. Al vrij snel ontstond het vermoeden ‘wie en waarom’, gedurende het verhaal is dat niet meer gewijzigd. Als lezer word je niet op het verkeerde been gezet, daar zou nog wat winst in de spanning te halen kunnen zijn. Geschreven vanuit de beleving van een vrouw in coma is een originele invalshoek. De kracht van dit boek zit in de psychologie.
Puntenwaardering: 7,5

Els:
Het hoofdonderwerp sprak mij enorm aan. Ik heb zelf ooit aan het bed gestaan van een comapatiënt en het blijft toch wel iets onbegrijpelijks en bijzonders hebben. De momenten waarop Michelle hoort dat haar kinderen aan haar bed staan, vond ik het mooiste aan het boek. Het verhaal heeft mij geen seconde verveeld, integendeel!
Puntenwaardering: 8,3

bren80:
Bij de kennismaking met Esther had ik al een aardige verwachting gekregen van het verhaal. Aan die verwachting heeft de auteur volledig voldaan. De schrijfstijl is heerlijk, fijn om te lezen. Het mooist vond ik de beleving van Michelle toen ze in coma lag en iedereen hoorde langskomen. Ik heb genoten.
Puntenwaardering: 8,1

mieke4a:
Voor mij is duidelijk dat Esther Kreukniet een onderzoekende geest heeft, wat het schrijven over diverse onderwerpen vergemakkelijkt. Tijdens het lezen had ik een heleboel aantekeningen gemaakt zoals ‘Van wie zijn de notities? Is Maartje wel te vertrouwen? Die Jacob! En Lennart?’ De ontknoping was niet verrassend. Ik zag geen minder mooie dingen, alles had wel zijn plekje. Puntenwaardering: 9,0

LEESCLUB RAPPORT 'En passant'

Spanning 6,8
Plot 7,6
Leesplezier 8,0
Schrijfstijl 8,1
Originaliteit 8,2
Psychologie 8,2
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 7,8

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op het Crimezone Forum.Over de auteur

Cees van Rhienen

324 volgers
839 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Crimezone Leesclub over 'En passant'

 

Gerelateerd

Over

Esther Kreukniet

Esther Kreukniet

Ik ben schrijfster, journaliste & senior copywriter. Mijn vijfde thriller Nobles...


Gesponsorde boeken