Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De culinaire traditie van Pasen

door Caroline Soesbergen 4 reacties
Pasen lijkt in eerste instantie een bij uitstek christelijk feest. Met Pasen vieren Christenen dat Christus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Het feest vindt echter zijn oorsprong in het joodse Pesach, dat de joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte (de exodus) herdenkt.
Voor veel mensen is Pasen een feestelijk weekend dat de lente inluidt. Veel van de symboliek die daarbij komt kijken - de paashaas, geverfde eieren – is waarschijnlijk afkomstig van de Germanen. Caroline Soesbergen schreef over de Paastraditie in verschillende culturen. Een recept voor een typisch Nederlands onderdeel van het Paasontbijt mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.


Italië
Op eerste Paasdag gaan de Italianen naar de kerk, Tweede Paasdag is er om een uitstapje te maken. Een culinaire paastraditie is het eten van La Colomba, een zoet brood in de vorm van een (vredes)duif. Het bevat stukjes gekonfijt fruit en heeft een krokante korst van amandelen en parelsuiker. Daarnaast zal er bij een paasmaaltijd altijd lamsvlees geserveerd worden. En natuurlijk is er altijd de Urbi et Orbi-toespraak van de Paus op het balkon van de Sint-Pieter in Rome, waarmee hij zijn zegen uitspreekt.  

Hongarije, Slowakije en Tsjechië.
In Hongarije en Slowakije hebben ze een bijzondere paastraditie. Volgens het gebruik moeten jonge mannen meisjes slaan met een wilgentak en natgooien met water. Dat zou symbool staan voor de jeugdigheid, kracht en schoonheid van de komende lente. In Tsjechië pakken ze het net iets anders aan: de mannen slaan de vrouwen met een stok van gevlochten takken, maar de vrouwen mogen wraak nemen door water over de mannen heen te gooien. Of als beloning een slivovitsj (brandewijn van pruimen) drinken. Maar wat eten ze met Pasen? In Hongarije komen er grote hoeveelheden ham, wat lamsvlees, gevlochten brood en eieren op tafel. In Tsjechië en Slowakije zijn eieren ook populair, maar wordt er vaak een lam van gemberkoek gemaakt. 

Zweden
Van oudsher werd er in Zweden geloofd dat de toverkracht en activiteit van heksen het sterkst was rond Pasen. Ze zouden zich op Witte Donderdag samen in kerktorens verzamelen om vanaf daar door te vliegen naar een bijeenkomst. Tegenwoordig verkleden Zweedse jongens en meisjes zich met Pasen als heksen en gaan ze langs de deuren. Soms laten ze een versierde paaskaart achter, in de hoop wat geld of lekkers ervoor te krijgen. Qua eten draait het Paasfeest in Zweden in zijn geheel om zoetigheid, met ingelegde haring en gravad lax (gemarineerde zalm) als lunch. ’s Avonds staat er vaak gebraden lamsvlees met asperges op het menu.  

Brazilië

Chocolade, chocolade en nog eens chocolade voor de Brazilianen met Pasen. En dat in alle vormen, maar voornamelijk als het welbekende paasei. Daarnaast geurt het met Pasen in alle huizen naar Pacoca, dat wordt gemaakt van gemalen pinda’s, suiker en cassavebloem. Vroeger werd het rond vastentijd en op Goede Vrijdag gegeten vanwege de energie die pinda’s het lichaam leveren. Een hartige traditie is er ook: op Goede Vrijdag staat er bakkeljauw, gezouten kabeljauw, op het menu.  

Rusland
Pasen, ofwel pashka, is ook in orthodox Rusland een belangrijk en voornamelijk kerkelijk feest. Opvallend is dat het orthodoxe Pasen in principe op een andere datum valt dan het Westerse Pasen. Dat heeft ermee te maken dat in de eerste paar eeuwen na Christus bijna iedere kerk Pasen op een andere datum vierde, er waren nog geen afspraken. Door het Concilie van Nicea (325 na. Chr.) kwam hier verandering in: er werd afgesproken dat Pasen moest vallen op de eerste zondag na de eerste volle maan na de eerste dag van de lente. Bovendien moest het na het joodse Pesach vallen. In 1528 ging Rome van de Juliaanse kalender over op de Gregoriaanse kalender, waardoor de datum verschoof. De orthodoxe kerk gaat wat betreft Pasen echter nog steeds uit van de Juliaanse kalender. Vandaar het verschil. Dit jaar valt de Russische paaszondag op 5 mei. En dan het eten: Traditioneel wordt er in Rusland kulich gegeten met Pasen, een ei-rijk brood met stukjes sinaasappel, amandelen, rozijnen en saffraan. Vaak wordt hier paskha, gemaakt van cottage cheese, bij geserveerd. De witte kaas symboliseert de puurheid van Christus. 

Kookboeken met (enkele) paasrecepten
De smaken van Italië
- Claudia Roden
Oud-Hollandse bakrecepten voor de bewuste en gezonde eter
- Irene Lelieveld
Het Nederlandse bakboek
- Gaitri Pagrach-Chandra
Volop lamsrecepten in: Nieuwe Klassiekers - Donna Hay  

Recept: Paasbrood voor de bewuste eter (uit Oud-Hollandse bakrecepten)

Ingrediënten:

500 gr bio volkoren tarwemeel
Scheutje rijstolie

10 gr gedroogde gist

1 el bio honing
300 ml soja- of rijstmelk
Himalayazout of zeezout
60 gr bio rozijnen
20 gr amandelen
20 gr amandelschaafsel
5 ontzwavelde abrikozen
2 dadels
Citroenaroma of schil bio citroen
250 gr amandelspijs  

Het deeg
Verwarm de melk tot ruim 22 graden en los daar de gist in op
In een aparte kom meng je het zout, het meel en de honing door elkaar
Meng het melk-gistmengsel samen met het meel en kneed het goed
Zet het deeg weg onder een vochtige doek op een warme plaats en laat het ruim een uur rijzen of als je een stoomoven hebt op de rijsstand.
Knip nu alle gedroogde vruchten in stukjes
Haal het deeg weer tevoorschijn en kneed het nog eens heel goed door en meng al het gedroogde fruit en de citroenrasp erdoor

Stol
Bestuif je werkblad met meel en rol het deeg uit. Maak een rechthoekige vorm met een dikte van 2 cm.
Haal de amandelspijs uit de koelkast en maak er een rolletje van zo groot als de lengte van het deeg.
Leg nu in het midden van de lap deeg de amandelspijs.
Maak het deeg aan een zijde nat met een kwastje
Vouw het deeg om en zorg dat de randen goed op elkaar plakken.
Laat het deeg met een natte doek erover nog ruim 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak het brood 35-40 minuten in de warme oven.  



Over de auteur

Caroline Soesbergen

26 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: De culinaire traditie van Pasen