Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De favoriete spannende boeken van thrillerschrijvers

door Soraya Vink (crew) 8 reacties
Voor hun lezers wereldwijd schrijven ze jaar in jaar uit de meest spannende verhalen. De Britse krant The Guardian vroeg aan verschillende bestsellerauteurs in het thrillergenre welk spannend boek tot hun favoriet gekozen is. Staat jouw favoriete thriller er ook tussen?

Als oude geheimen boven komen drijven

Grote kans dat je ook een verslinder van crimeseries bent als je je helemaal kunt verliezen in een spannend boek. De Britse serie Dalziel and Pascoe, over twee rechercheurs in Yorkshire, is gebaseerd op de boeken van Reginald Hill. Voor de Schotse thrillerschrijfster Val McDermid is On Beulah Height (Vermist op Beulah Height) haar favoriete thriller, of zoals ze zelf zegt: 'Everything about this book is spot on'. Ze prijst de contrasten in het boek die van duisternis tot helderheid, of van angst tot opluchting gaan. Volgens McDermid zijn vooral de beschrijvingen van de omgeving een pluspunt in dit intelligente plot dat draait rond de vermissing van drie meisjes.

Vijftien jaar geleden verdwenen drie meisjes. Ze werden nooit gevonden. Vijftien jaar geleden werd Dendale onder water gezet om plaats te maken voor een stuwmeer. Iedereen moest verhuizen, zelfs de graven werden verplaatst. Maar vier personen verhuisden nooit, omdat niemand wist waar ze waren: de drie kinderen en de hoofdverdachte in deze verdwijning, Benny Lightfoot. Ook hijzelf was spoorloos. 

Andy Dalziel was ooit betrokken bij het onderzoek, maar de zaak werd niet opgelost. Nu, jaren later, tijdens een lange hete zomer, verdwijnt er opnieuw een kind, ditmaal in de nabijgelegen vallei. Terwijl het water van het stuwmeer daalt en het oude dorpje weer aan de oppervlakte komt, komen ook de oude verdachtmakingen en angsten weer naar boven. Zeker wanneer iemand op een muur in het dorpje Danby schrijft: Benny is terug! 


'Ik moest haar helpen'

Zijn seriepersonage Jack Reacher hangt rond bij obscure plekken, maar Lee Child werd bij toeval geïnspireerd tot het schrijven van deze verhalen door een 'lucky find'. In 1969 kocht hij een Belmont US paperback met een helder paarse cover met de verleidelijke ondertitel: 'Ze was mooi, jong, blond en een junkie... Ik moest haar helpen!'. 

Het ging om een boek van de Canadese schrijver Kenneth Orvis, waarover bijzonder weinig bekend is. The Damned and the Destroyed gaat over Maxwell Dent die de strijd aangaat met de drugsdealer 'The Back Man'. De sidekicks van Dent in deze zoektocht zijn jazz pianisten. Tegenwoordig wordt het boek misschien betiteld als ouderwets, maar volgens Lee Child is dit verhaal zijn voorbeeld hoe hij zijn Jack Reacher-boeken samenstelt: 'een geleidelijke opbouw van spanning, onderhoudend en goed geschreven'.

Ken je klassiekers

Schrijversechtpaar Nicci French grijpt graag terug naar het begin van de spannende verhalen. Denk niet meteen aan Edgar Allen Poe, het duo kiest voor een boek uit 1868 getiteld The Moonstone geschreven door Wilkie Collins. Volgens het echtpaar is het absoluut de moeite om de 'griezelige' boeken van deze auteur ook in deze tijd nog eens te herlezen. Het verhaal draait om de roof van een waardevolle diamant op het verjaardagsfeestje van Rachel Verinder. Niet iedereen kijkt raar op van dit voorval, aangezien er geruchten rondgaan dat de diamant vervloekt is. Rechercheur Cuff wordt belast met de zaak en krijgt de taak om uit te zoeken wie er aan de haal is gegaan met dit kostbare bezit.

Hoewel de ontknoping als gemakkelijk gezien kan worden en het verhaal halverwege iets aan tempo in moet leveren, zijn Sean French en Nicci Gerard ervan overtuigd dat de vorm van dit verhaal voor thrillerschrijvers een goede inspiratie vormt.

Misdaad in IJsland

Thrillerschrijvers Yrsa Sigurdadottir en Arnaldur Indridason zijn de topauteurs als we spreken over thrillers van IJslandse bodem. Volgens Sigurdardottir is Jar City (in Nederland vertaald als Noorderveen) het eerste commerciële succes van IJslandse thrillers, maar beschouwt ze Silence of the Grave (Moordkuil) van Indridasson als haar favoriete thriller. Het sympathieke hoofdpersonage, inspecteur Erlendur, stort zich op een zaak die volgens de thrillerschrijfster 'spannend genoeg is om je vastgeplakt aan de pagina's te laten zitten'. Maar het is de tweede verhaallijn, rond huiselijk geweld en de implicaties voor de betrokken familie, die volgens haar echt indruk maakt.

Op een bouwplaats in Reykjavík wordt een skelet opgegraven dat daar al tientallen jaren in de grond moet liggen. Inspecteur Erlendur en zijn team zetten alles op alles om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen. Gaandeweg het onderzoek stuiten ze op een gruwelijk en zorgvuldig bewaard familiegeheim. En terwijl Erlendur worstelt met het verleden, vecht zijn dochter Eva Lind op de intensive care voor haar leven.

Een twist die je niet ziet aankomen

Haar boek 72 uur is onlangs uitgebracht in Nederland, maar in haar thuisland draait Susie Steiner al enige tijd mee aan de top. Zij tipt het boek A Place of Excution (De terechtstelling) van Val McDermid. Het boek maakte diepe indruk op Steiner, die het al las voordat ze zelf begon met het schrijven van thrillers. Juist de wisseling tussen heden en verleden in dit verhaal, is volgens Steiner een manier waarmee je in het verhaal getrokken wordt. 

Winter 1963. Op een ijskoude dag in december verdwijnt de dertienjarige Alison Carter uit het geisoleerde gehucht Scardale in Derbyshire, een in zichzelf gekeerde gemeenschap waar de buitenwereld gewantrouwd wordt. Van het meisje ontbreekt ieder spoor. Voor de jonge George Bennett, die net tot inspecteur is benoemd, is dit het begin van zijn moeilijkste en meest aangrijpende zaak: een moord zonder lijk, een onderzoek met meer impasses en gesloten gezichten dan hij zou hebben aangetroffen in de anonimiteit van de grote stad en een uitkomst die hem niet los zal laten. Ruim vijfentwintig jaar later vertelt Bennet zijn verhaal aan journaliste Catherine Heatcote, maar op het moment dat het boek klaar is voor publicatie probeert Bennett die plotseling tegen te houden...

Een dramatisch einde

Erin Kelly, onder andere bekend van haar scenario voor de hitserie Broadchurch, grijpt ook terug op een thriller die ondanks het verstrijken van de tijd niet heeft ingeboet op spanning. Haar favoriet is A Fatal Inversion (vertaald als Ongewenst weerzien) van Ruth Rendell, die het boek uitgebracht onder haar pseudoniem Barbara Vine. Volgens Kelly laat het je nekharen rechtovereind staan, zodra je door hebt wat er precies gaande is in deze ogenschijnlijk onschuldige vriendengroep.

In de lange, hete zomer van 1976 brengen vijf studenten hun dagen zorgeloos luierend door op een Engels landgoed. Aan de zes weken vakantie komt echter een dramatisch einde, en de vrienden besluiten uiteen te gaan met de belofte elkaar nooit meer zien. Tien jaar later verschijnt in de krant een berichtje: op het landgoed zijn de stoffelijke resten gevonden van een jonge vrouw en en baby. Wat is er precies gebeurd in die zomer van 1976? Wat hebben de vrienden van toen te verbergen? Een allesoverheersende angst gaat hun levens beheersen...


Het volledige artikel van The Guardian lees je hier. Welk boek voeg je toe aan jouw wil ik lezen-lijstje?Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De favoriete spannende boeken van thrillerschrijvers

 

Gerelateerd

Over

Val McDermid

Val McDermid

Val McDermid (Kirkcaldy, 1955) is een uiterst populaire Schotse thrillerauteur....

Lee Child

Lee Child

Lee Child is het pseudoniem van de Britse thrillerschrijver Jim Grant (1954). H...

Nicci French

Nicci French

Het Engelse echtpaar Sean French (1959) en Nicci Gerrard (1958) vormt samen he...

Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurðardóttir (Reykjavik, 1963) is een IJslandse auteur van zowel kinde...

Susie Steiner

Susie Steiner

Susie Steiner werkte twintig jaar als journalist voor The Guardian, maar is na ...

Erin Kelly

Erin Kelly

Erin Kelly (Londen, 1976) is een bekende Britse auteur. Ze groeide op ...

Gesponsorde boeken