Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

De #hebban5jaar hoofdprijs: een overnachting in het Ambassade Hotel

door Hebban Crew 18 reacties
Schrijvers uit alle windrichtingen overnachten vaak in het bijzondere Ambassade Hotel, gesitueerd aan de Herengracht in Amsterdam. Ter gelegenheid van het vijfjarige jubileum van Hebban hebben we daarom een spetterende hoofdprijs: win een overnachting in het Ambassade Hotel voor twee personen, en slaap tussen de boeken!

Het Ambassade Hotel is hét schrijvershotel bij uitstek in Nederland als we over bijzondere literaire plekken praten. Vanaf de oprichting in 1953 heeft het Ambassade Hotel al nauwe banden met uitgeverijen in de buurt, zoals Ambo/Anthos, de Harmonie, Prometheus, Boekerij/Meulenhoff en de Bezige Bij (waarvan de meeste direct in de buurt gevestigd waren of zijn). Daarnaast bevinden zich op loopafstand de fijnste Amsterdamse boekhandels zoals Athenaeum, Scheltema en het American Book Center. Toe aan een hapje en drankje na je tocht door een boekhandel? De literaire cafés De Zwart en De Pels vind je om de hoek van het hotel. Vanaf 1973 werd het hotel groter en nam het niveau van dienstverlening steeds meer toe. Vanaf medio jaren 80 verbleven meer en meer buitenlandse schrijvers in het hotel; inmiddels is er sprake van een echte literaire traditie. Het gaat hierbij overigens niet alleen om literaire auteurs, maar juist auteurs uit allerlei genres. Grote namen die in het hotel verbleven zijn onder anderen Umberto Eco, Salman Rushdie, Günther Grass, Paul Auster, Meir Shalev, Donna Tartt, Doris Lessing, Hugo Claus, Mario Vargas Llosa en György Konrád. Maar ook auteurs van kookboeken (zoals Paul Bocuse, Antonio Carluccio en Nigella Lawson), kinderboeken (Lucy Cousins), filosofische werken (Peter Sloterdijk, Ian Buruma en Alain de Botton), thrillers (John le Carré), politieke geschriften, wetenschappelijke dissertaties en journalistiek. Belangrijke Nederlandstalige auteurs zijn onder anderen Gerrit Komrij, Arnon Grunberg, Jan Siebelink, Dimitri Verhulst, Tom Lanoye, Arthur Japin, Tessa de Loo, Hella Haase en A.F.Th. van der Heijden.  

De beroemde Library Bar

Houd je de social media kanalen van auteurs weleens in de gaten? Dan heb je vast weleens die prachtige boekenwanden gezien van de beroemde Library Bar van het Ambassade Hotel. Het is de gewoonte om iedere auteur tijdens het bezoek aan het Ambassade Hotel een exemplaar van zijn of haar meest recente boek te laten signeren én enkele woorden of memorabele zinnen in het gastenboek te laten schrijven. De gastenboeken bevatten overigens niet alleen opdrachten van auteurs. Ook musici, popsterren, acteurs, schilders, filosofen, architecten en politici, die meestal op uitnodiging van culturele stichtingen in het hotel verblijven, hebben bijdragen geleverd. De inmiddels ontstane collectie boeken bevat ruim 5000 exemplaren. De boeken zijn daar gerangschikt op naam van de auteur.  In een aparte vitrine liggen kopieën van de gastenboeken. De collectie is erg waardevol en wordt daarom zorgvuldig bewaard, maar vanzelfsprekend kunnen gasten op verzoek de boeken en gastenboeken inzien.  Mede dankzij de langdurige literaire traditie figureert het Ambassade Hotel zelfs in een aantal romans, waaronder The Museum Guard van de Amerikaans auteur Howard Normann, Tod eines Kritikers van de Duitse schrijver Martin Wals, Het Puttertje van Donna Tartt, Vergeet de meisjes van Alma Mathijsen en de novelle De Receptioniste van Arnon Grunberg.  

Tot de eeuwwisseling werden alle boeken bewaard in een opslag, maar in 2001 waren het er al zo veel dat er in het hotel een bibliotheek ingericht is: een mooie ruimte in Empire stijl, een in Amsterdam niet zo veel toegepaste stijl uit het begin van de 19e eeuw. De meubels zijn ontworpen in de traditie van de zogenaamde “Retour d’Egypt”-periode. Omdat de boekencollectie bleef groeien is de bibliotheek al in 2004 uitgebreid en in 2014/15 is ze, tezamen met de receptie en het restaurant, geheel gerenoveerd en verder uitgebreid onder supervisie van het gerenommeerde architectenbureau Cruz y Ortiz, de heren die ook verantwoordelijk zijn voor de recente renovatie van het Rijksmuseum.

Ja, deze prijs wil ik absoluut winnen!

Schrijf jij je voor elk van de vijf winacties in op onze mooie jubileumdag, 29 mei 2019. Dan maak je kans op de fantastische hoofdprijs: een nacht tussen de boeken in het Ambassade Hotel in Amsterdam. Het hotel stelt een overnachting beschikbaar (datum in overleg) voor twee personen, inclusief ontbijt!

Uit de deelnemers die zich voor iedere ronde (29 mei 2019 van 08.00 uur tot en met 18.00 uur) inschrijven wordt de winnaar geloot. Deze krijgt persoonlijk bericht van de Hebban Crew.

Doe mee aan het Hebban Lezersonderzoek voor extra kans op deze hoofdprijs of om kans te maken op de extra bonusprijs van alle genomineerde boeken voor de Hebban Debuutprijs 2019! 

Het beeldmateriaal is beschikbaar gesteld door het Ambassade Hotel.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De #hebban5jaar hoofdprijs: een overnachting in het Ambassade Hotel

 

Gesponsorde boeken