Hebban vandaag

Algemeen /

De Hebban Rank: De trooster op nummer 10

Met haar laatste roman 'De trooster' sleepte Esther Gerritsen onlangs een shortlistplek in de wacht voor de Libris Literatuurprijs 2019. Vandaag vinden we het boek op plek 10 in de Hebban Rank.

Het is een goede tijd voor de Nederlandse schrijfster Esther Gerritsen. Haar roman Dorst werd vorig jaar succesvol verfilmd, met in de hoofdrol onder andere Simone Kleinsma. Daarnaast is Gerritsen scenariste en voltooide ze het script voor het regiedebuut van actrice Halina van Reijn, getiteld Locus of Control. Onlangs werd bekend dat de schrijfster, die in 2016 het Boekenweekgeschenk Broer schreef, is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met haar laatstverschenen boek De trooster.

Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden. 


Voor De trooster zocht ze inspiratie in een klooster waar ze een Paasretraite deed. 'Na de dienst wordt de kerk leeggehaald: de kaarsen worden uitgeblazen, het altaar wordt leeggeruimd, het tafelkleed gaat weg en het wordt droevig en leeg in de kerk. Je denkt aan de eenzame nacht van iemand die gaat sterven en vanzelf gaan je gedachten naar de mensen die je zelf kent die zijn gestorven. Ik vond dat het indrukwekkendste ritueel van die hele paastijd,' vertelde Gerritsen in een interview met Radio 1.

Gerritsen, katholiek opgevoed, kon voor haar nieuwe roman dus teruggrijpen op het verleden. Tegelijkertijd gaf de schrijfster toe dat ze met veel dingen bezig is, waardoor ze minder de tijd neemt voor dingen. 'Ik ga niet werken als er iemand voor me staat te koken. En ik zou eigenlijk ook weer iets vaker naar de kerk moeten gaan. Wat ik daar voel - die totale ontspanning - heb ik verder alleen als ik bezig ben met een legpuzzel. Het liefst één met duizend stukjes en een topografisch onderwerp, zodat ik er meteen iets van kan opsteken. Er is maar één probleem: ik kan pas stoppen als ie helemaal is gelegd,' gaf ze toe in een interview met Trouw.

Toch leidt die overgave tot een goed ontvangen roman. Zo schreef NRC recensent Thomas de Veen: 'De geestige scherpte van haar dialogen ontbreekt niet, maar is nu niet een van de voornaamste kwaliteiten. Wél is dat de helderheid waarmee ze nog altijd schrijft, en de aardsheid die dat de personages geeft. Vragen over zonde en troost – die ze naar een menselijk niveau trekt. Zo knettert het óók.' Het is dus een kwestie van tijd voordat Gerritsen het onderwerp van haar volgende roman met een diepgrondige research introduceert.

Ben jij bekend met de boeken van Esther Gerritsen? Heb je misschien een favoriet? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

De top 3

  1. Jas van belofte - Jan Siebelink
  2. Mijn moeders strijd - Murat Isik
  3. Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer

 

Naar de Hebban Rank

 

Over de Hebban Rank

Een belangrijke indicator voor de populariteit van een boek op Hebban is de Hebban Rank. Deze boekenpopulariteitslijst wordt dagelijks ververst op basis van de statistische gegevens van Hebban (o.a. bezoekersaantallen, recensies en boekenplank-updates) en geeft een overzicht van de boeken met de meeste ‘activiteit’ op Hebban. Via de ‘Rank Historie’ knop en een link op de boekdetailpagina vind je de ontwikkeling van de populariteit van het betreffende boek. | www.hebban.nl/rank Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Rank: De trooster op nummer 10

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken