Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Hebban Thriller Leesclub over 'Ik reis alleen'

De Noorse schrijver Samuel Bjørk, die eerder twee romans schreef, werd het 129e leesclubboek. De ruim 82 aanmeldingen bewijzen dat Ik reis alleen zeer populair is en dit nog voordat iedere lezer van de leesclub er iets van gevonden heeft. Benieuwd of de reacties na het lezen ook zo positief zullen zijn.


Het boek begint in elk geval goed en zowel Marloes als Chantalvl worden beiden door het verhaal gegrepen. Het boek zuigt Marloes naar binnen en laat haar niet meer los tot na de laatste pagina. En het had ook Chantalvl helemaal beet. Elmi73 werd zelfs door de schrijver figuurlijk meegenomen op reis.

De meeste lezers zijn het met elkaar eens dat er aanvankelijk vrij veel personages opgevoerd worden, maar doordat ze allen één voor één goed uitgediept worden en echt iets aan het verhaal bijdragen, wordt dit niet echt als storend of verwarrend ervaren. Alhoewel Justine de veelheid aan personages aanvankelijk als rommelig ervaart, maar doordat ze goed zijn uitgewerkt wordt alles zelfs voor haar vrij snel duidelijk. Ook moon7974 geniet van de fijne uitgebreide schrijfstijl. Het boek leest lekker weg, deelt Am87 ons mee. De schrijfstijl van Bjørk beschrijft zij als kort en bondig, hij draait niet te lang om de dingen heen die hij wil zeggen of die hij bedoelt. Terwijl Anitadegroot het boek lekker mysterieus vindt, waardoor ze alleen maar wil doorlezen. Ieder geniet dus op zijn eigen manier van dit boek, waarbij velen hun wenkbrauwen fronsen en moeilijk kunnen geloven dat het om een debuut gaat, zo ook libirieja. Bijna iedere deelnemer aan deze leesclub vindt dat het verhaal zeer goed is opgebouwd en dat de verschillende verhaallijnen tot een mooi plot komen. je.remmerswaal vindt dat de plot goed en verrassend in elkaar zit. WendyWenning zag een aantal dingen wel aankomen, maar toch was het einde van het verhaal voor haar nog verrassend. Dit was ook zo voor Nadine die bepaalde ontwikkelingen niet zag aankomen, en de ontknoping zag ze pas laat aankomen.

Voor Keimleest wordt de spanning goed opgebouwd en de omschrijving van gebeurtenissen in het begin, die later niet meer terug komen, werken voor haar niet echt storend. Saintmark beschrijft de vaart die je in het boek hebt met Patterson. Bjørk houdt, volgens hem, de vaart erin door te kiezen voor korte hoofdstukken, inzichten in de diverse karakters, maar ondertussen behoudt Bjørk de belangrijkste stukken voor de ontknoping. Eseva, verkondigt dat de titel van het boek Ik reis alleen perfect past bij de symbolistiek van het verhaal. Eenieder wil wel zeer graag lezen hoe het verder gaat met Mia en Holger. Caro1966 kan amper wachten op het volgende deel en ze gaat deze serie zeker volgen.

Ik weet niet wat het tegenwoordig is met de Scandinavische schrijvers, stelt veravb, maar ze scheren echt hoge toppen. En wie kan haar geen gelijk geven? Velen willen deze serie volgen en de boeken in hun kast hebben staan en de cijfers liegen er niet om. Caro1966 werd reeds door haar vrienden op dit boek gewezen en zonder de leesclub had ze het boek ook gelezen alleen weet Caro1966 niet wanneer. Voor Kaatje is Ik reis alleen, een typisch Scandinavische thriller vanwege de namen, de kou, het gebied waar het zich afspeelt. Terwijl Truus het net geen typisch Scandinavische thriller vindt. Of Ik reis alleen een typisch Scandinavische thriller is of niet Truus geeft dit bijzondere debuut meteen de hoogste score: 10 op 10. Ook dit leesclubboek was weer een groot succes, vele deelnemers vonden het een mooi, vlot en goed opgebouwd verhaal met een goede dosis spanning en een verrassend plot. Wat wil een mens nog meer? Sommige lezers willen zo snel mogelijk het vervolg kunnen lezen, al beweren ze dat het voor de schrijver niet makkelijk zal zijn om dit niveau te evenaren of zelfs te overtreffen.

Waar zijn de ouders van Tobias en Torben gebleven, hoe gaat het verder met Rakel? Hopelijk komen we dat in het volgende deel te weten.

Ik reis alleen
Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en een vliegtuiglabel met de tekst: ‘IK REIS ALLEEN’. Ik reis alleen is het eerste boek in een serie met in de hoofdrol inspecteur Holger Munch, een oude rot in het vak, en zijn jongere collega Mia Krüger. Na een intern onderzoek werd Munchs speciale onderzoeksteam jaren geleden opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt zijn team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Samuel Bjørk
Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander Øien (1969), romancier, toneelschrijver en singer-songwriter afkomstig uit Oslo. Ik reis alleen werd in Noorwegen een fenomenaal succes. Gezien zijn nominatie voor de Noorse Boekverkopers Award in 2013, behoort Samuel Bjørk in zijn thuisland tot de hoogste divisie misdaadauteurs.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:
Keimleest (46 jaar), Elmi73 (41 jaar), Moon7974 (40 jaar), Nateye (48 jaar), truder (31 jaar), eseva (43 jaar), Truus (54 jaar), Cindy (52 jaar), Anitadegroot (45 jaar), brigittea (55 jaar), Kaatje (53 jaar), saintmark (48 jaar), je.remmerswaal (36 jaar), libirieja (57 jaar), marloes (36 jaar), luksken, Gonnetje

Lezers die met een eigen exemplaar actief hebben deelgenomen:
Am87 (27 jaar), Caro1966 (49 jaar), Nadine (34 jaar), veravb (48 jaar), Greet Braem (42 jaar), WendyWenning (47 jaar), Justine (57 jaar), Chantalvl (40 jaar)

Voor het lezen:
Keimleest:
In eerste instantie vond ik het een saaie voorkant. Beter bekeken straalt er een bepaalde spanning vanaf ... Een Noors landschap, een groen aura boven het dichtbegroeide bos. In de koude sneeuw komt er een vos aangeslopen. Wat ziet hij/zij?

WendyWenning:
Over dit debuut wordt veel gesproken, dus ik heb best wel een hoge verwachting van het verhaal. De laatste jaren heb ik weinig gelezen van Scandinavische auteurs, ik ga met dit boek uit mijn comfortzone. Ben zeer benieuwd wat ik ervan ga vinden en of Ik reis alleen aanleiding is dat vaker te doen.

Moon7974:
Ik heb nog nooit iets gelezen van Samuel Bjørk - kan ook niet, ik zie op de achterkant dat dit een debuut is – en weet niet wat ik verwachten kan. Op de omslag zegt Jo Nesbø dat dit boek een sensatie is, dus ben ik erg benieuwd.

Cindy:
De cover kan me niet bekoren, de foto is te wazig en doet goedkoop aan. Ook heb ik een gloeiende hekel aan stickers en bollen op de voorkant, wat is dat voor een rare trend? Echter, de tekst op de achterflap is goed en pakkend. Gelukkig geen verwijzing dat Bjørk de nieuwe … zou zijn. Helaas ook op de achterkant een irritante groene bol, die niets toevoegt.

Elmi73:
De cover is mooi, kleuren vloeien in elkaar over. Prachtig groen, wat rustig oogt en uitnodigt te onderzoeken wat er zich afspeelt achter en tussen de bomen. Ik verwacht een briljant geschreven rol voor de depressieve Mia Kruger, ben nu al nieuwsgierig naar haar en heb enkel de achterkant van het boek gelezen.

Tijdens het lezen:
Anitadegroot:
Wat een heerlijk boek, echt Scandinavisch. Ik ging ervan uit dat Bjørk een Zweedse schrijver is, maar nu ik begonnen ben blijkt het verhaal zich in Noorwegen af te spelen.

brigittea:
Mij valt op dat het boek een prettige schrijfstijl heeft en vlot leest. Veel korte hoofdstukken, verdeeld over zeven delen. Heel veel verhaallijnen en personages, aan het begin van de hoofdstukken wordt steeds goed uitgelegd hoe het ook alweer zat. Qua verhaal doet Ik reis alleen mij sterk denken aan de boeken van Jussi Adler-Olsen.

Nadine:
Heel aangename schrijfstijl. De personages Holger en Mia worden knap neergezet. Ik heb weinig ervaring met Scandinavische auteurs, dus kan ze niet met elkaar vergelijken, maar dit boek van Bjørk spreekt me tot nu toe erg aan.

veravb:
Heel intrigerend allemaal. Bij mij rijst de vraag wat pastor Simon en Lukas met het verhaal te maken hebben. Als er een pastor wordt opgevoerd heb ik er al snel geen goed gevoel bij en zeker als deze een sekte leidt, de uitverkorenen. Bah, moet er niet aan denken. Het boek leest vlot, dankzij de korte hoofdstukken.

chantalvl:
Mooi en logisch opgebouwd. Ik ben nieuwsgierig naar het verdere verloop van het verhaal. Er worden sterke persoonlijkheden neergezet.

Na het lezen:
truder:
Het zijn wel veel verschillende personages, maar ze zijn goed uitgewerkt in de korte hoofdstukken, het is niet verwarrend. Langzaam maar zeker voel je de verschillende verhaallijnen samenkomen. Soms duurt het een aantal hoofdstukken voordat het weer verdergaat, maar dat bouwt de spanning juist weer goed op. Heel boeiend verhaal, liefst had ik het in één ruk uitgelezen.
Puntenwaardering: 8,5

Nateye:
Als er in een boek snel achter elkaar veel personages worden geïntroduceerd kan dat heel verwarrend zijn, dat is bij Ik reis alleen niet het geval. Het hele boek is goed! Uiteraard wil ik weten hoe het verdergaat met Holger, Mia en het team. Omdat ik met wat vragen blijf zitten, hoop ik dat de schrijver daar in een vervolg op terugkomt.
Puntenwaardering: 9,0

Truus:
Bij het lezen van de korte inhoud had ik totaal geen idee hoe dit verhaal zou gaan lopen. Ik vond het echt boeiend, jammer dat ik het boek uit had. In eerste instantie begreep ik de titel niet, maar later werd deze wel duidelijk. Ik heb ontzettend genoten van Ik reis alleen. Het heeft een fijne schrijfstijl met korte hoofdstukken en korte dialogen. Echt een aanrader!
Puntenwaardering: 10,0

saintmark:
De hoeveelheid personages verbaasde mij, desondanks wist Bjørk hen goed te definiëren en een plaats te geven in het verhaal. Evenals Patterson houdt de auteur de vaart erin door te kiezen voor korte hoofdstukken. Hij geeft inzicht in de diverse karakters en visies, maar bewaart ondertussen de belangrijkste zaken voor de ontknoping. De verhaallijn is aanvankelijk frustrerend, omdat je je er geen voorstelling van kunt maken waarom er gebeurt wat er gebeurt. Ik reis alleen is licht geschreven, ondanks het donkere onderwerp. Puntenwaardering: 8,0

eseva:
Wat mij het meest intrigeerde was waar de titel naar verwees, dat bleef me toch wel bezighouden. Deze blijkt perfect te passen bij de symboliek van het verhaal en verwijst naar een gebeurtenis aan het eind (die ik nu natuurlijk niet verklap). De emoties en gedachtes van de personages zijn beter uitgewerkt dan in andere boeken, hierdoor kun je je beter met de personages identificeren. Zeer prettig boek om te lezen, het komt op mijn top 10 te staan. Voor een debuutthriller fantastisch, smaakt naar meer.
Puntenwaardering: 8,5

LEESCLUB RAPPORT 'Ik reis alleen'

Spanning 8,6
Plot 9,0
Leesplezier 9,3
Schrijfstijl 9,0
Originaliteit 8,7
Psychologie 8,7
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 8,9

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op de Hebban Thriller Leesclub Page.Over de auteur

Els Baert

106 volgers
413 boeken
4 favoriet


Reacties op: De Hebban Thriller Leesclub over 'Ik reis alleen'

 

Gerelateerd

Over

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk is het pseudoniem van Frode Sander Øien (1969), romancier, toneel...