Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

De ins and outs van de Bookstagram

door Bentevdwouw 25 reacties
Lezen is heerlijk, maar je liefde voor boeken online met andere liefhebbers delen is net zo leuk! Doe dat bijvoorbeeld via de app Instagram, waar je door middel van foto's een stukje van jouw wereld aan anderen laat zien. Hebbans Ya-expert Bente bespreekt alle do's en don'ts van de populaire Bookstagram!

Boeken lezen is hip, tegenwoordig. Het delen van onze liefde voor deze activiteit is echter nog veel hipper. Waar boekenliefhebbers jaren geleden enkel samenkwamen via het maandelijkse boekenclubje, is er nu een gigantische community, zowel op offline- als onlinegebied. We kennen Facebookgroepen als ‘BoekenVerslinders’ en ‘Young adult boeken en series’, dagelijks sturen we tweets over onze favoriete auteurs en titels de wereld in en via Whatsapp bespreken we met kleine groepjes die ene nieuwe bestseller. De nieuwste trend om je liefde voor lezen te uiten? De app Instagram, waar je een stukje van jouw wereld laat zien door middel van foto’s. Dames en heren, maak plaats voor de Bookstagram.  

Hoe het werkt  

De watte? Juist, laten we eerst maar eens uitleggen wat dat inhoudt, zo’n Bookstagram. Simpel gezegd is het een account op Instagram dat in het teken staat van, tromgeroffel, boeken. Hier kun je mooie plaatjes van je boekenkast, to-be-read stapel of leeshoekje delen met de rest van de wereld. Je kunt anderen met zo’n zelfde account volgen en zij kunnen zich weer abonneren op jouw account. Onder de foto’s kun je op elkaar reageren, vanzelfsprekend is er de like-knop en het is net als op Facebook mogelijk om elkaar te taggen.  

Niet alleen bloggers maken gebruik van de Bookstagram als uitbreiding van hun boekenblog, ook enthousiaste lezers delen zo nu en dan een foto via hun account. Een prachtig voorbeeld van zo’n Nederlandse bookstagrammer is ‘Booksandteacups’, met maar liefst 42,7K volgers van over de hele wereld deelt ze iedere dag opnieuw haar liefde voor boeken én fotograferen, en zij is niet de enige. Op dit kleine stukje virtuele wereld zijn er honderden nationale en internationale Bookstagrams te vinden, en daar kun jij er een van worden. Maar hoe beheer je nou zo’n account? Op welke manier creëer je de mooiste foto’s en hoe haal je er het meeste uit? Hebban.nl geeft tips.  

Zo beheer jij je bookstagram  

De mooiste foto’s

Nu kun je er natuurlijk een steengoede camera bij pakken, maar ook de telefoon doet zijn werk prima voor mooie foto’s op Instagram. De omgeving waarin je fotografeert is echter veel belangrijker. Zorg altijd voor voldoende licht, maar maak geen foto’s in het directe zonlicht, omdat dit al snel zorgt voor overbelichting. Wil je eenheid op je tijdlijn (de plek waar al je foto’s in een overzicht te zien zijn), varieer dan niet te vaak met achtergronden. Kies bijvoorbeeld enkel voor buitenfoto’s of voor foto’s met een witte achtergrond. Ik maak op mijn account 'Storiesbybente' veel gebruik van flatlays, waar je foto’s maakt van bovenaf. Hieronder zie je een voorbeeld. Wil je regelmatig foto’s gaan plaatsen? Houd dan eens in de week een mini-fotoshoot. Hierdoor heb je altijd materiaal om te plaatsen.    

 

Kies een thema

De ongeschreven regel voor een Bookstagram is om je te houden aan een bepaald thema, en daar komt het bewerken om de hoek kijken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor foto’s met een donkere achtergrond en een donkere bewerking, of juist voor foto’s met veel wit of kleur. Kies jij ervoor om veel bloemen in je foto’s te gebruiken of wil je het zo simpel mogelijk houden? 'Book.lover14', een Griekse Bookstagram, maakt veel gebruik van vrolijke kleuren en accessoires, terwijl Booksandteacups het zo simpel mogelijk houdt. Aan jou de keus! Zorg er in ieder geval voor dat je maximaal drie verschillende filters van Instagram gebruikt voor je foto’s, zodat het een geheel blijft.     

Wees actief

Een Bookstagram bijhouden is net een virtuele bootcamp. Het is hard werken, maar het werpt zijn vruchten af. Naast het plaatsen van je eigen foto’s is het van belang om te reageren op die van anderen. Liken, reacties plaatsen en taggen helpt je om groter te worden met je account. Doe je dit dagelijks, dan maak je al snel nieuwe vrienden die dezelfde passie delen. Een bekend begrip voor de Bookstagram is de shoutout. Jij plaatst een foto van een ander op jouw account en hij of zij doet hetzelfde op zijn account. Op deze manier leer je nieuwe mensen kennen en kan het aantal volgers groeien. De meningen over het gebruik van shoutouts zijn echter verschillend en niet iedereen maakt er dan ook gebruik van.  

Een andere leuke manier om actief te zijn met je Bookstagram is om mee te doen aan (maandelijkse) challenges. Zo heeft uitgeverij Blossom Books onlangs de BBBookstagram georganiseerd, waarvoor je iedere dag in de maand augustus een foto plaatst met bepaalde eisen. Zo zet je op 1 augustus bijvoorbeeld een to-be-read stapel op de kiek, terwijl je op 3 augustus een shelfie plaatst. Natuurlijk maak je bij deze challenge gebruik van de hashtag #bbbookstagram.

                 

Hashtags en mentions  

Over hashtags gesproken, gebruiken die handel! Deze specifieke woorden met het wafeltekentje ervoor zijn ideaal om je geplaatste foto vindbaar te maken voor de doelgroep die je wilt bereiken. Mensen kunnen zoeken op deze specifieke woorden en komen op die manier bij jouw foto terecht, maar het werkt natuurlijk ook andersom. Wil jij nieuwe accounts ontdekken? Dan zoek je op bijvoorbeeld #bookstagram en vind je duizenden nieuwe foto’s. Handig, toch? Populaire hashtags voor de Bookstagram zijn onder andere #booklover #bookworm #reading #books en #bookphotography. Je kunt ze natuurlijk ook in het Nederlands gebruiken.  

Weet wanneer je iets plaatst

Hoe vaak moet je nou iets op je Bookstagram plaatsen? Dat hangt helemaal van je doel af. Vind je het leuk om nieuwe mensen te leren kennen via dit social medium en wil je zo nu en dan je liefde voor boeken uiten? Dan kun je gerust één keer in de week wat plaatsen. Vind je het echter belangrijk om een grote groep volgers te creëren, dan is het van belang om regelmatig wat op je Bookstagram te zetten. Zelf plaats ik drie tot vier foto’s per dag, maar je kunt ook voor één foto per dag gaan. Plaats ook niet te vaak iets, je komt dan iets te enthousiast over en mensen zitten daar vaak niet op te wachten.  

Hard werken loont

Een Bookstagram is een uitstekende manier om nieuwe mensen te leren kennen en je passie te delen met de rest van de wereld. Weet echter wel dat het heel, heel hard werken is. Maar hard werken loont, en dat maakt een Bookstagram zo leuk. Al gauw ben jij niet meer de enige die jouw boekenkast waardeert, maar geniet het halve universum met je mee. Soort van, dan.  

Volg je iedere bovenstaande tip, dan ben je de Koning of Koningin van je eigen stukje virtuele wereld. Of je het enkel just for the fun gebruikt of het serieus aan wilt pakken. En zo hebben we er weer een nieuwe dimensie bij als het op boeken aankomt. Lezen, saai? Grapje, zeker. See you on Instagram!    

Meer lezen van Bente? Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Dossier: De invloed van YA-bloggers
Column: Boeken leren je geloven in jezelf     



Over de auteur

Bentevdwouw

126 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: De ins and outs van de Bookstagram