Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

De leukste momenten in vijf jaar Hebban

door Hebban Crew 107 reacties
Hoera! Hebban bestaat vijf jaar! Wat is er veel gebeurd in die eerste jaren: van genreportals naar een genrebreed Hebban, met uitbreiding van ambassadeurs in de vorm van recensenten en clubleden, maar vooral een groei van heel veel lezers! De Hebban Crew blikt met veel liefde terug op de hoogtepunten uit de eerste vijf jaar Hebban. Deel jij je leukste ervaringen in de comments?

Vijf jaar geleden, op dat podium in Club Bitterzoet waar Tess Gerritsen met al haar enthousiasme op die grote rode knop ramde, pinkte ik in stilte een traantje weg. Het indrukken van die knop was natuurlijk de feestelijke opening van lezerscommunity Hebban, maar het indrukken van die knop betekende ook het onvermijdelijke einde van meer dan tien jaar Crimezone-zoals-het-was. En niet alleen bij mij deed dat afscheid een klein beetje pijn, ik weet dat veel Crimezoners van het eerste, tweede en misschien zelfs derde uur hetzelfde voelden. Hebban olla vogala nestas... Alle vogels hebben nestjes, maar het voelde toch een beetje alsof wij ons zorgvuldig gebouwde nestje waren kwijtgeraakt. Ons rood werd roze, ons zwart lichtgrijs, maar boeken bleven boeken. En het enthousiasme voor die boeken en het plezier van het delen van leeservaringen werd alleen maar groter. Onze boekenwereld werd groter. 

Hebban bewees al heel snel dat je lezers niet in hokjes moet stoppen, want lezen stopt meestal niet bij de grenzen van een favoriet genre. Het ontdekken van de mooiste boeken begint misschien wel pas op of net voorbij die grens. Lezen zonder grenzen. Met dat 'ontdekken' van mooie boeken begon onze missie: het ontdekken van je volgende favoriete boek. En wat is er mooier dan dat met elkaar te doen, want wij zijn Hebban. Jij en ik, jullie en wij. Deze vijf jaar is dan ook een vette prestatie van ons allemaal, maar zonder die fantastische crew waren wij natuurlijk helemaal nergens. Zij zijn het kloppende roze hart van deze site. Zij zorgen voor al die mooie acties en artikelen om je op nieuwe leesideeën te brengen, zij begeleiden de vele recensenten, ambassadeurs en andere vrijwilligers en helpen uitgeverijen en auteurs om het beste uit hun aanwezigheid op Hebban te halen. En zij houden het al vijf jaar met mij uit. Een diepe buiging voor hen die Hebban Hebban maken.

Geniet van deze mooie dag vol verrassingen. Geniet van de mooie herinneringen van Lindy, Daphne, Soraya, Debbie en Martijn. Vandaag is de eerste dag van ons zesde jaar. Dat er nog velen mogen volgen. Daar gaan we voor. 

Sander Verheijen,
chef Hebban 

De lancering van Hebban

Lindy: Wat lijkt de officiële lancering van Hebban al lang geleden. En wat zijn we in vijf jaar tijd ver gekomen. Hebban begon als grote lezerssite die onderverdeeld was in vele genreportalen. Inmiddels zijn we een groot platform voor en door alle lezers, die veel breder en meer genres lezen dan we van tevoren hadden gedacht. Heel mooi om die ontwikkeling te zien!

Martijn: Tijdens de Hebban-lancering waren Debbie en ik al wel in gesprek met Sander over een Fantasyportaal, maar het was nog niet helemaal zeker. Na de interviews en kick off hebben we een inspirerend gesprek gehad aan de bar van Bitterzoet, met grote plannen voor de toekomst en was onze assimilatie in Hebban een feit. Nog steeds erg blij mee!

De Hebban Reading Challenge

(7000+ deelnemers 2019)

Soraya: Een vaak gehoorde klacht is dat mensen niet genoeg tijd meer hebben om te lezen. Ik doe vanaf het begin mee met de Hebban Reading Challenge omdat het een goede stok achter de deur is om af te wisselen binnen genres. De verschillende categorieën lieten mij bijvoorbeeld heel anders naar mijn boekenkast kijken.

Debbie: Ik ben dol op de Hebban Reading Challenge. Vanaf het eerste Challenge-jaar in 2016 zie je dat deelnemers het nut ervan voelen en zichzelf toestaan meer tijd te pakken. Lezen is belangrijk, het is meer dan een hobby en dat is de boodschap van de Challenge (want het is uiteraard geen wedstrijdje). Ik vind dat effect geweldig om te zien en ik vind het nóg veel leuker om lezers bezig te zien met de categorieën, want je ziet lezers bewegen door de genres heen en mooie en waardevolle ervaringen opdoen. Zoals de ‘graphic novel’-categorie uit 2016 en 2018. Er zijn niet veel mensen die wel eens een graphic novel oppakken en dan ineens moeten ze wel omdat vinkje te kunnen zetten en dan worden ze (grotendeels positief) verrast door zo’n ‘boekje met plaatjes’. Ik vind de XXL Checklist van dit jaar weer een enorm feestje, heel anders, verrassend en volgens mij vinden de lezers hem leuk. Het ter beschikking stellen van een mooi vormgegeven pdf wordt vaak op prijs gesteld.

Martijn: De Hebban Reading Challenge spreekt mij als redacteur én lezer erg aan. Sinds ik meedoe lees ik weer veel meer én het bijdragen aan Challenge artikelen maakt het nog leuker.

De leukste themaweken en -maanden

De Lees eens wat anders-maand

LindyHet leuke aan bij Hebban werken is dat er ruimte is om dingen te bedenken en die gewoon maar eens uit te proberen; soms wordt het een succes en soms niet. Uit een van die probeersels is de Lees eens wat anders-maand ontstaan, een traditie die nu al vier jaar duurt en waarvoor we ieder jaar een andere insteek proberen te bedenken. Tegelijkertijd blijft het ontzettend leuk om ook als Hebban-redacteuren onze horizon te blijven verbreden. Hoewel mijn eerste Lees eens wat anders-boek Het recht van de Radch me een behoorlijke dobber opleverde, kunnen we daar op de redactie nog steeds smakelijk om lachen.

Debbie: Een van de leukste themamaanden. Ik geloof heilig in andere genres proberen, uit je comfortzone stappen en alles ontdekken wat er te ontdekken valt. Ik heb in 2019 een matige LEWA-ervaring gehad, maar ook daar leer je wat van (ok, dát genre dus niet). Je wordt echt een leukere en betere lezer door meer dan je favoriete genre te lezen. En je ontdekt hoeveel leuks er overal is te vinden. Ik vind het een enorm goede en positieve stimulans.

De Week van het Vergeten Boek

Daphne: Iedereen heeft wel zo’n boek dat al tijden ongelezen in je kast staat. Een boek dat je ooit écht nog wil lezen, maar dat toch steeds wordt ondergesneeuwd door boeken die je voorrang geeft. Om het verstoffen van die ‘vergeten boeken’ tegen te gaan organiseerden we op Hebban twee keer de Week van het Vergeten Boek. Geen smoesjes meer, lezen dat boek. In het kader van deze themaweek las ik eindelijk Bonita Avenue van Peter Buwalda. Een leeservaring die de moeite waard was. Deze dikkerd staat nu trots te pronken tussen mijn gelezen boeken.

Debbie: Oh, dit is zo stom, ik heb honderden vergeten boeken. Boeken waar je zo op zat te wachten, die je bij thuiskomst in een innige omhelzing hebt gehouden en na vijf jaar nog niet gelezen zijn. Ik heb boeken van favoriete auteurs, Robin Hobb, Neil Gaiman, ongelezen in de kast staan. Waar is mijn tijd! Misschien is het tijd voor ‘ruil je vergeten boek’ en ben je blij met andermans vergeten boek. Maar ik wil mijn boeken niet kwijt. Oh, dilemma’s.

Week van de Debutant

Daphne: Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Dat doen we niet alleen door elke maand de te verschijnen debuten te spotten in de rubriek ‘Van eigen bodem’, maar ook door ieder jaar de Week van de Debutant te organiseren. Mijn favoriete Hebban Week, omdat ik ieder jaar wel pareltjes ontdek tussen de nieuw verschenen debuten. Een belangrijk onderdeel van de Week van de Debutant zijn de kanshebbers op de Hebban Debuutprijs. Die voelen we aan de (debu)tant, we delen leesfragmenten van hun boeken en zitten als crewleden in de jury van de Hebban Debuutprijs. Ieder jaar weer een feestje!

Samen lezen

Hebban Leesclubs

Debbie: De leesclubs zijn sinds 2016 mijn ‘pakkie an’. Het is een van de belangrijkste onderdelen in Hebban, qua georganiseerde lezersactiviteit. We hebben veel geleerd in die tijd. Onze leesclubcoördinatoren zijn enorm bedreven geraakt in het bestieren van een leesclub, in het leiden van een discussie en in het stimuleren van lezers door een moeilijk of raadselachtig boek heen. We weten dat een wat zwaarder literair boek het vaak wat moeilijk heeft tijdens de inschrijving, maar heb je eenmaal die 15 geschikte deelnemers, dan weet ik dat het goed zit. Dan weet ik dat het boek met zorg wordt omringd en besproken en dat, ongeacht de uitkomst voor het boek, de lezers een waardevolle ervaring tegemoet gaan. In de leesclubs is ook een heel eigen atmosfeer ontstaan. Mensen hebben favoriete coördinatoren en hebben vriendschappen gesloten met andere deelnemers. Het is een heel wereldje op zich geworden.

Hebban Feuilleton

Debbie: Ik zal nooit het allereerste Hebban Feuilleton vergeten, een paar jaar geleden. Het was rond Het achtste leven (van Brilka) van Nino Haratischwili. We bedachten een feuilletonvorm omdat het een ontzettend dik boek was (1250 bladzijden). Een gewone leesclub zou minder goed werken, omdat je lezers heel erg verspreid kunnen raken. De een is met een week door zo’n boek heen, de ander doet er vijf weken over. Je kunt niet beginnen aan een discussie als niet iedereen het boek uit heeft en vier weken wachten als je het al wel uit hebt, is heel vervelend en saai. Dus een feuilleton, waarin we elke week een pdf van 100 bladzijden lezen. Geweldige ervaring. Ok, het boek was zeker ook geweldig en dat heeft enorm bijgedragen, maar wat een feest was deze groep mensen bij elkaar.

Hebban Buzz

Debbie: Heel anders dan een leesclub, een enorme knal voor een boek. Soms spannend, want mensen zijn eerlijk en dat moet ook. Maar soms zo leuk. Een van de leukste was Kasper wordt een kip. Dat boek kon alleen maar winnen. Het was ook supergrappig, heel leuk geschreven en mooi vormgegeven. Ik heb nog nooit zo veel volwassenen zien genieten van een jeugdboek.

Favoriete boeken (laten) ontdekken

Top 25

Debbie: De top 25 bestaat sinds de zomer van 2018 en het is zo bijzonder omdat het gaat over je favorieten aller tijden. Bij Hebban zijn we heel vaak bezig met nieuwe boeken. Die recenseren we en daar schrijven we artikelen over. Maar er zijn duizenden oude(re) boeken die de moeite van het (her)lezen heel erg waard zijn. Boeken waar je misschien nu ook nog wel graag over wilt praten met je medelezers. De top 25 heeft die boeken een platform gegeven. Een zeer terecht platform. Het maken van een Top 25 is niet makkelijk, je moet flink graven, maar als je je dan al die jeugdfavorieten herinnert en door je boekenkast ploegt en oude pareltje hervindt. Oeh, heerlijk!

Hebban 1000

Debbie: Uit al die Top 25’s ontstond in september 2018 onze eerste Hebban 1000. Het aftellen van de muzikale Top 2000 vind ik jaarlijks al een feestje, het aftellen van je eigen en de allereerste boeken top 1000 aller tijden is heel spannend. Ik wist wel dat In de ban van de ring een kans zou maken, het begint wat generaties lezers te verliezen, maar het is nog steeds een grote favoriet van mij. Hoe zou de Hebban 1000 er dit jaar uitzien?

De Hebban Boekentipper

Debbie: Voor Hebban heb ik 13 jaar in verschillende boekhandels gestaan, het hele Polare-drama heb ik meegemaakt. Dat was niet leuk, maar in de boekhandel staan en mensen van leestips voorzien, daar leefde ik voor. Dat kon in Hebban al goed, maar met de Hebban Boekentipper is dat wel heel goed en fijn en makkelijk gemaakt. We hebben tientallen lezers, recensenten en ambassadeurs die de hulplijnen bezetten en ik ben zo onder de indruk wat zij telkens uit hun mouw trekken aan passende tips voor de lezers die een verzoek doen. Je krijgt er onwijs zin van in lezen en dat is precies wat we met Hebban als doel hebben. De samengevoegde leeservaring van al onze tippers is goud waard.

Van online naar offline

De Hebban Adventskalenders

Lindy: Sinds twee jaar ronden we het kalenderjaar op een wel heel feestelijke manier af op Hebban. December is misschien wel mijn meest favoriete maand van het jaar: de aanloop naar en spannende afwachting tot Kerstmis is sinds twee jaar nog leuker nu we de Hebban Adventskalender geïntroduceerd hebben. Ik vind het een van de leukste projecten om aan te werken en ook dit jaar staat 1 oktober in mijn agenda gemarkeerd: dan mag ik weer aan de voorbereidingen beginnen. De reacties van alle blije lezers maken het werk nog dankbaarder. Daarnaast is het ontzettend leuk om te zien hoe lezers de boeken inzetten voor hun Reading Challenge of kennis maken met boeken die ze normaal niet zouden lezen.

Debbie: De Adventskalenders maken sinds 2017 van december een wel heel leuke maand. Het is een ontzettend drukke maand door dit project, vooral voor collega Lindy, maar het plezier maakt alle chaos en drukte goed. De lezers zijn zó blij met die opengaande deurtjes, echt té leuk. De uitgeverijen zijn ook blij met 24 uur de volle aandacht voor een van hun boeken en ineens een hele hap lezers erbij. Het effect voor zo’n boek suddert vaak nog maanden door. Het is toch wat anders dan alleen maar gratis spulletjes weggeven. Deze boeken worden ook vaak gebruikt als eerste boeken in de nieuwe Hebban Reading Challenge van na 1 januari.

Thriller Magazine 2019

Soraya: Dit was echt een feestje om aan te werken! Als liefhebber van letters, woorden, zinnen en complete teksten, lees en zie ik ook graag magazines die over iets berichten wat mijn interesse heeft. Hoe gaaf is het dan om zelf een magazine te realiseren dat alle aspecten van het spannende genre belicht (boek, luisterboek, film en televisieserie). De ontvangst en daaropvolgende feedback die we kregen, waren fantastisch en aanmoedigend.

Debbie: Mijn vrijwilligerservaringen komen uit redacties met magazines. Ik maakte vroeger met mijn vriendinnetjes al een blaadje voor de buurt. Hebban is een soort online magazine van enorme omvang, maar het is toch ook wel heel erg leuk om een papieren magazine te helpen maken. De respons van het publiek was geweldig. We hebben een paar leermomenten beleefd, maar de reactie op de inhoud was vrijwel unaniem positief. Heerlijk. Wanneer maken we de volgende?

Martijn: Het is een prachtig tijdschrift geworden, echt heel mooi gedaan naast alle andere Hebban-werkzaamheden, alle lof voor Sander en Soraya!

De Hebban Awards

De Hebban Awards in de Buiksloterkerk (2016)

Soraya: Een locatie die tot de verbeelding sprak, in combinatie met prijswinnende boeken. Dat is een feestje waar je als boekenliefhebber echt bij wil zijn. De manier waarop lezers zich verenigen tijdens zo'n evenement is leuk om te zien als organisator; een samensmelting van lezers, auteurs en uitgevers. Dat zagen we een jaar eerder ook al in een wat kleinere vorm bij Kapitein Zeppos, maar in de Buiksloterkerk werd weer eens duidelijk hoeveel fans Hebban heeft.

Debbie: Mijn herinnering aan de Buiksloterkerk is dat we heel lang in de file hebben gestaan, nog net op tijd kwamen en dat ik heel veel boeken kocht bij de boekentafel. Erg mooie locatie.

Hebban Awards en Clubprijzen in Donner, Rotterdam (2018)

Daphne: In 2018 organiseerden we een lezersevenement in de vernieuwde boekhandel Donner in Rotterdam. We reikten hier de Hebban Debuutprijs en de eerste Hebban Clubprijzen uit, maar maakten ook de Hebban 1000 bekend. Dé boekenlijst der boekenlijsten met daarop de 1000 mooiste boeken aller tijden volgens Hebban leden. Een feestelijke middag met signerende auteurs, enthousiaste lezers en een he-le-boel boeken.

Martijn: Ik had de eer om Hebban Live in Donner aan elkaar te mogen praten. Erg leuk om zoveel Hebbanisten, uitgevers en auteurs aanwezig te zien. En dat In de ban van de Ring bovenaan de Hebban 1000 stond was echt geweldig.

De leukste mensen om mee te werken

Legendarische bowlinguitjes

Daphne: Echt goed zijn we er niet in, maar de Hebban Crewleden gooien maar al te graag een balletje op. Het is inmiddels een traditie dat we een keer per jaar met de crew (en Japie) gaan bowlen. En fanatiek dat we zijn! Zo ontwikkelden we speciale huppeltjes, aanloopjes en worpen, en blijven we steevast geloven dat we Hebban Chef Sander ooit nog eens zullen verslaan.

Debbie: Japie is er altijd bij, ook al worden we af en toe een restaurant uitgeknikkerd. Japie is wegens noodzaak de mascotte van Hebban Crew, hij is 18,5 jaar inmiddels. We laten hem geen moment meer alleen. Tegenwoordig is hij ook doof, wat het bowlen makkelijker maakt. Voorheen ging hij nog wel eens in protest tegen al die knallende ballen. We zijn inderdaad erg… wisselend in ons talent voor bowlen. Op den duur is het begeleidende biertje eigenlijk wel leuker dan die zware ballen de baan over slingeren.

Recensenten en ambassadeurs

Debbie: We zijn met de Hebban Crew met maar zes mensen (en Japie), maar er hangt nog een uitgebreidere tak aan de familieboom van Hebban. We hebben een enorm team van circa 150 recensenten en ambassadeurs dat dagelijks bezig is met het bespreken van boeken voor Hebban. We kennen een aantal van deze mensen al vijf jaar en zij hebben net zo’n groot hart voor Hebban als wij dat hebben. Hebban is iets organisch geworden waar je van kan houden en dat zien we gebeuren bij onze teamleden, maar ook bij fanatieke lezers, die verder geen officiële rol op Hebban hebben, maar wel helemaal hun eigen ding gaan doen op Hebban. De Hebban Crew staat dan wel aan het stuur, maar Hebban is voor en door iedereen. Dat was de bedoeling bij de start en ik denk dat dat aardig gelukt is. Het leukste vind ik om verlegen sollicitaties te krijgen en iemand in een jaar te zien ontwikkelen naar kundig recensent of artikelschrijver. Er zitten wel wat talentjes in het team, hoor.

Hebbancijfertjes

Martijn: Sinds enkele jaren houd ik de bezoekersstatistieken van Hebban bij en - zeker als je terugkijkt - is het indrukwekkend hoe hard de site gegroeid is. De aantallen pageviews waar we mee begonnen kunnen niet in de schaduw staan van de miljoenen hits per maand nu. Ook cijfermatig heeft Hebban in vijf jaar een enorme groei laten zien.

Welke momenten van de afgelopen vijf jaar Hebban zijn favoriet bij jou? Deel je leukste herinneringen met ons in de reacties! 



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De leukste momenten in vijf jaar Hebban