Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van mei 2019

door Hebban Crew 12 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van deze maand. Bekijk hier de negentien van mei 2019!

Door het leven gehard

In 2013 brak Bert Wagendorp door met Ventoux. ‘Het oerboek over vriendschap,’ noemde het Boekenpanel van De Wereld Draait Door deze roman waarin een groep vrienden terugkeert naar de Mont Ventoux, waar bijna dertig jaar eerder een goede vriend van hen verongelukte. Ventoux werd een bestseller en is succesvol verfilmd door Nicole van Kilsdonk. Zes jaar na de verschijning van Ventoux, komt Wagendorp deze maand met een vervolg: Ferrara. Het verhaal speelt zich vijf jaar later af. De vrienden van Bart, Joost, André en David ontmoeten elkaar in Ferrara, waar Joost een vervallen stadspaleis heeft gekocht dat hij wil ombouwen tot een designhotel. Pogingen om de illusie van jeugdige onaantastbaarheid in stand te houden lijden schipbreuk als het noodlot hard toeslaat. In Ferrara is niets wat het lijkt en alles lijkt samen te komen als de vrienden de mysterieuze Piero Buenarotti ontmoeten. ‘Over hoe we ons door het leven slaan, en hoe we omgaan met de dingen die gebeuren en die ons proberen te slopen,’ valt te lezen in de flaptekst van deze roman. Goed nieuws voor wie van de verfilming van Ventoux heeft genoten, ook aan een filmversie van Ferrara wordt door Wagendorp en Van Kilsdonk gewerkt.

Nadat Oprah Winfrey het boek The Underground Railroad (De ondergrondse spoorweg) voor haar boekenclub uitkoos en Barack Obama het op zijn leeslijst zette, brak Colson Whitehead internationaal door als auteur. Het boek won onder andere de Pulitzer Prize en de National Book Award. Net als in De ondergrondse spoorweg is ongelijkheid ook in Whiteheads nieuwe roman een belangrijk thema. De jongens van Nickel gaat over de zestienjarige Elwood Curtis. Hij werkt hard, haalt goede cijfers op school en is verzekerd van een plek op het plaatselijke college voor kleurlingen in Tallahassee, de hoofdstad van Florida. Vol vertrouwen gaat Elwood zijn toekomst tegemoet, totdat hij door een onschuldige vergissing op de tuchtschool Nickel Academy belandt en zijn dromen wreed worden verstoord. Nickel is de hel op aarde. Vooral de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag. Voor Elwood is er maar één houvast, zijn vriend Turner, die door het leven gehard is en maar één ambitie koestert: ontsnappen uit Nickel.

Het ongeluk dat alles veranderde

Tranentrekkers zijn het, de romans van Feelgoodschrijfster Dani Atkins. Na Versplinterd en Duet met jou verschijnt deze maand haar derde roman in Nederlandse vertaling. Zonder mij draait om Maddie, die alles heeft wat ze zich kan wensen. Ze leidt een heerlijk leven, heeft een goede relatie, is net zwanger en gaat trouwen. Maar dan verandert een noodlottig ongeluk alles. Maddie belandt in een coma, waaruit ze pas zes jaar later ontwaakt. Langzaamaan wil ze haar leven voorzichtig weer oppakken, maar hoe doe je dat als voor jou alles in een oogwenk is veranderd, terwijl je omgeving zes jaar lang is doorgegaan?

In voor- en tegenspoed in YA  

In mei verschijnen er verschillende YA-boeken die heel diverse personages centraal zetten. Zo ligt vanaf eind mei de vertaling van Five Feet Apart in de winkel: dit boek van de Amerikaanse schrijfster Rachael Lippincott is vertaald als Vijf stappen van jou (door Karin Pijl) en vertelt over Stella, die lijdt aan taaislijmziekte. Om de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella vijf stappen afstand houden met alles en iedereen. Maar dan ontmoet ze Will in het ziekenhuis en voelt die afstand plotseling niet aan als veiligheid, maar als een straf.  

In mei debuteert ook de Nederlandse Pamela Sharon, die in 2018 de finale haalde van de Moon Young Adult Contest in samenwerking met Sweek. Ook haar boek De geur van groen zet een bijzonder hoofdpersonage centraal. Hoewel: eigenlijk is Raaf een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is. Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.  

De Amerikaanse schrijver Justin A. Reynolds debuteerde succesvol met de YA-roman Opposite of Always, waarvan de filmrechten zijn verkocht en dat in 17 landen in vertaling verscheen of verschijnt: zo ook in Nederland onder de titel Het omgekeerde van altijd. Bij hoofdpersonage Jack King lukt alles altijd bíjna, maar toch nét niet. Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van 'bijna' eindelijk is verbroken. Maar helaas... Kate gaat dood aan een ernstige ziekte. Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet! Voor Jack het weet, bevindt hij zich zes maanden terug in de tijd en leeft Kate weer. Jack besluit Kate dit keer te redden, maar al snel blijkt dat zijn keuzes niet zonder gevolgen zijn.      

Levenswerk

Ruim 20 jaar werkte Peter James aan zijn nieuwe boek Ultiem bewijs. Dit keer geen spannend verhaal met seriepersonage Roy Grace in de hoofdrol, maar een zoektocht geheel in de traditie van de boeken van Dan Brown. Onderzoeksjournalist Ross Hunter krijgt een telefoontje van ene Harry F. Cook. Deze oude man beweert bewijs te hebben voor het bestaan van God en hij wil dat Ross degene is die hem helpt bij het laatste stuk van zijn zoektocht. Ross is sceptisch maar ook geïntrigeerd en met behulp van een set coördinaten die Cook hem geeft, begint hij aan een ingewikkelde en gevaarlijke taak. 

Na haar succesvolle debuut De zes levens van Sophie is Sarah Meuleman terug met een nieuw spannend verhaal waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De Vlaamse schrijfster boekte onlangs nog succesen met de vertaling van haar debuutroman in Engeland, de VS en Canada. Haar nieuwe boek De vondeling start in 1968 en zal uiteindelijk doorlopen tot 2035. De achtjarige Robin vindt een dode baby op het strand. Als ze hulp gaat halen, is de baby verdwenen. Niemand gelooft haar. Twintig jaar later keert Robin terug naar het eiland om er voor eens en voor altijd achter te komen wat ze precies zag, al die jaren geleden. 

Ook terug van weggeweest is bestsellerauteur Thomas Harris, die naam en faam heeft opgebouwd met de boeken rond seriepersonage Hannibal Lecter. In zijn nieuwe boek Cari Mora volgen we het leven van het gelijknamige hoofdpersonage dat zichzelf staande probeert te houden in de Amerikaanse samenleving. Ze heeft meerdere baantjes om rond te kunnen komen, en een daarvan is dat ze past op een huis aan de kust bij Miami. Onder het huis ligt 25 miljoen dollar in goudstaven van een kartel verstopt. Naar dat goud wordt al jaren gezocht, onder leiding van Hans-Peter Schneider. Schneider is een genadeloos monster die voor genoeg geld elke zieke fantasie van de rijkste mannen ter wereld uit laat komen. Wanneer Hans-Peter de mooie Cari Mora ziet, denkt hij niet alleen het goud maar ook een weerloos speeltje te hebben gevonden.

Druk, druk, druk

Meer uit het leven halen, je tijd beter indelen en het liefst ook zinvol. Er verschijnen tegenwoordig genoeg Non-Fictie boeken over dit onderwerp. In het boek Lezen in tijden van Netflix gaat Felicitias von Lovenberg dieper in op de betekenis van lezen en welke voordelen het ons kan brengen in het leven. 

Ogenschijnlijk lijken we alles goed voor elkaar te hebben: we zijn welvarender, vrijer en ontwikkelder dan ooit. Aan de andere kant is alles gewoon ontzettend f*cked – de aarde wordt warmer, regeringen falen, de economie stort in en iedereen voelt zich voortdurend beledigd op Twitter. Mark Manson, bekend van de bestseller De edele kunst van not giving a f*ck, is terug met een nieuw boek over hoop onder de titel Alles is f*cked

De fantastische drie

Ian McEwan heeft al een interessante promotiemisstap begaan, door te roepen dat zijn nieuwe roman zeker geen sciencefiction is, maar literatuur met een toekomstwetenschappelijk element. Kennelijk leeft hij in de veronderstelling dat sciencefiction geen literatuur kan zijn, geen kwaliteit kan hebben. Aangezien zijn boek wél literatuur is, van kwaliteit nog wel, is het geen sciencefiction. Volg je het nog? Het heeft kwaad bloed gezet bij de genrelezer, die niet houdt van zulk elitair gedoe. Evengoed zien we wel uit naar Machines zoals ik. In het boek confronteert McEwan de lezer met fundamentele vraagstukken in een meeslepend, dystopisch verhaal, gesitueerd in het Londen van net na de Falklandoorlog: Thatcher is aan de macht en Alan Turing bereikt een beslissende doorbraak in de artificiële intelligentie. De werkeloze Charlie is verliefd op Miranda, een intelligente studente die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. Ze raken verwikkeld in een driehoeksrelatie met de androïde Adam, wiens persoonlijkheid ze samen hebben ontworpen. Maar kan een machine de ‘matters of the heart’ wel begrijpen? Wat is het dat ons menselijk maakt?

Contender is een nieuwe YA fantasyserie van The Summoner-auteur Taran Matharu. De reeks start met het boek De uitverkorene. Door de geschiedenis heen zijn er steeds mensen verdwenen, zonder enige verklaring. Twee tieners staan op het punt te ontdekken waarom. Cade, een onbegrepen jeugddelinquent uit de 21e eeuw, en Harriet, een inbreker uit het victoriaanse tijdperk. Van het ene op het andere moment worden ze vanuit hun eigen tijd en leven getransporteerd naar een andere wereld. Het rijk waarin ze belanden wordt bewoond door wezens uit het verleden: prehistorische dieren en monsterlijke beesten. Cade en Harriet moeten deelnemen aan een oneindig en bruut toernooi, dat georganiseerd wordt door het almachtige Pantheon. Maar wie zijn die mysterieuze opperheren en wat voor lugubere spellen hebben ze voor hen in petto? Ze moeten zich klaarmaken voor de strijd, want vluchten is geen optie…

We hebben er lang op moeten wachten, na de publicatie van Hex in 2013, maar daar is dan het nieuwe boek van Thomas Olde Heuvelt, Echo. En ja, uiteraard is het eng, griezelig, spannend én een tikje bovennatuurlijk. Eind mei kun je hem te grazen nemen, Echo. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…


Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van mei 2019



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van mei 2019

 

Overig

De negentien van mei 2019

op 16 april 2019 door Hebban Crew 19 boeken 2 volgers 0 reacties 2 likes