Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van november en december 2018

door Hebban Crew 5 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor de cadeaumaanden die op komst zijn. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van de komende twee maanden. Bekijk hier de negentien van november en december 2018!

Hun verhaal

Samen vormden ze de meest geliefde president en 'first lady' van de Verenigde Staten. Kort nadat Barack en Michelle Obama afscheid namen van het Witte Huis maakten ze bekend dat er over hun beide levens een boek zou verschijnen. Als eerste is Michelle Obama aan de beurt met haar indrukwekkend biografie Mijn verhaalIn haar betoverende en diep reflecterende memoires nodigt Michelle Obama haar lezers uit in haar wereld, door ervaringen die haar hebben gevormd vast te leggen - van haar jeugd in het zuiden van Chicago tot haar jaren als bestuurder, balancerend tussen de eisen van het moederschap en werk, tot haar tijd op 's werelds beroemdste adres. Met onfeilbare eerlijkheid en levendige humor beschrijft ze haar triomfen en tegenslagen, zowel publiek als privé, en vertelt ze haar verhaal zoals zij het beleefd heeft - in haar eigen woorden en op haar eigen voorwaarden.

Op 28 februari 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme op straat in Stockholm doodgeschoten. Een moord die tot de dag van vandaag onopgelost is en waarover de meest wilde complottheorieën bestaan. Stieg Larsson, de latere auteur van de wereldberoemde Millennium-trilogie, is overtuigd van de betrokkenheid van extreemrechtse groeperingen en buitenlandse veiligheidsdiensten en begint zelf in het diepste geheim een intensief onderzoek. In 2014 vindt journalist en documentairemaker Jan Stocklassa in een opslagbox twintig kartonnen dozen met daarin Stieg Larssons aantekeningen over de moord. Hij besluit het onderzoek voort te zetten en zet zorgvuldig de puzzelstukjes uit het archief in elkaar. Het resultaat is te lezen in de spannende True Crime Stieg Larssons erfenis.

Zussenliefde zonder grenzen

‘Een roman als een handgranaat’ en ‘Een dodelijk debuut’, kopt Uitgeverij Pluim over Mijn zusje, de seriemoordenaar van de Nigeriaanse schrijfster Oyinkan Braithwaite. Wie leest waar dit debuut over gaat, denkt een thriller in handen te krijgen, maar niets is minder waar. In deze roman verhaalt Braithwaite over de zusjes Korede en Ayoola. In alles zijn ze elkaars tegenpolen. Ayoola is het favoriete kind, bloedmooi en ze neemt het leven niet al te serieus. Maar daarnaast is ze misschien ook zwaar sociaal gestoord. Ayoola’s derde vriendje op rij is dood en dat is allesbehalve toeval. Waarom draagt ze ook altijd dat mes bij zich? Omdat je zussen voor het leven bent, helpt Korede Ayoola keer op keer. Ze weet hoe je het best bloed kunt verwijderen, de achterbak van haar auto is groot genoeg om een mannenlichaam in te vervoeren en ze weerhoudt haar zus ervan vrolijke foto’s te posten op Instagram, wanneer ze eigenlijk zou moeten rouwen. Als de knappe arts in het ziekenhuis waar Korede werkt, en van wie ze zeker weet dat ze voor elkaar zijn gemaakt, óók voor de schoonheid van Ayoola valt, staat ze voor een gruwelijk dilemma. Korede moet erkennen dat haar zusje een seriemoordenaar is en beslissen wat ze daaraan gaat doen.

Ben je benieuwd naar deze veelbelovende debuutroman? Binnenkort lees je op Hebban een interview met Oyinkan Braithwaite én kun je je inschrijven voor de leesclub met Mijn zusje, de seriemoordenaar.

Hulst for Nixon

Zuid-Californië, 8 november 1960: Vicepresident Richard Nixon heeft zojuist zijn stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen, waarin hij het opneemt tegen de talentvolle senator John F. Kennedy. Een strijd tussen twee werelden: de verbeten Quaker versus het gelikte rijkeluiskind. Het belooft de spannendste verkiezing ooit te worden. Maar dan verdwijnt Nixon opeens – op een roadtrip die hem naar Tijuana, Mexico zal brengen.

In zijn nieuwe roman Zoeklicht op het gazon onderzoekt Auke Hulst deze mysterieuze verdwijning. Waar komt het impulsieve vluchtgedrag vandaag? En welke beschadigingen – opgelopen in een leven dat begon in armoede, in een gezin waar de dood altijd boven tafel hing – waren bepalend voor de fatale fouten die jaren later het vonnis zullen voltrekken over Nixons carrière? Hulst beschrijft in dit boek, dat vijftig jaar na de inauguratie van Nixon verschijnt, de invloed van karakters op de loop van de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. ‘Een psychologisch portret van een van de meest controversiele politieke figuren van de twintigste eeuw,’ belooft Uitgeverij Ambo Anthos. 

Het najaar van Van Gastel

Het najaar van 2018 is één groot feest voor Chantal van Gastel. Sinds een paar weken is de verfilming van haar roman Zwaar verliefd! op het witte doek te zien en aankomende maand verschijnt haar nieuwe boek Bestemd voor mij. In deze chicklit staan de feestdagen voor de deur en kijkt Jessica uit naar een lang weekend met haar beste vriendinnen Micky, Hannah en Debbie. Het viertal deelt al jarenlang alles met elkaar, maar ze zien elkaar veel te weinig. Daarom besluiten ze bij elkaar te komen in het familiehuis waar Jessica en Micky vroeger al hun vakanties doorbrachten. Wanneer ze daar aankomen, wacht hen echter een verrassing: de meiden blijken niet de enige gasten in het vakantiehuis. Herinneringen komen tot leven, waaronder ook die aan een oude liefde van Jessica, die ze liever wil vergeten. Maar dát laat het huis niet toe.

Emotionele rollercoaster in jeugd en YA

Het Young Adult-segment verwent ons komende maanden met boeken die je op het puntje van je stoel doen belanden. Zo schreef de auteur van de spannende ‘De Test’-trilogie een nieuwe thriller: Tijdbom. Een school is het decor in het verhaal van Joelle Charbonneau: een groepje leerlingen dat vastzit op hun school nadat er een bom is ontploft, moet alles op alles zetten om te overleven én erachter komen wie van hen deze aanslag heeft gepleegd.  

Caleb Roehrig is een minder bekende naam, maar zijn YA-thriller lijkt net zo veelbelovend. In Voor het laatst gezien is Flynns vriendin verdwenen en iedereen denkt dat hij daar meer van weet: hij is de laatste die haar heeft gezien. Maar om haar grote geheim te bewaren moet hij de feiten verdraaien en daarmee brengt hij zichzelf in gevaar.  Mocht je straks nou helemaal weg zijn van deze thriller, dan is er goed nieuws: eind januari ligt de volgende YA-thriller van Roehrig al in vertaling in de boekhandels.  

In het jongere segment tippen we graag een nieuwe samenwerking tussen Dolf Verroen en Charlotte Dematons. Eerder maakten zij samen het veelgeprezen Kinderboekenweekgeschenk Oorlog en vriendschap. Dit keer is Droomopa een verhaal over een jongen die bij opa en oma logeert wanneer zijn opa plotseling overlijdt in zijn slaap. Thomas is bang dat hij opa zal vergeten. Maar misschien helpen de vreemde dromen die hij zijn kleinzoon altijd vertelde om hem te blijven herinneren.  

Ook de eerste Nederlandse vertaling van Katherine Rundell lijkt veelbelovend. Deze prijswinnende Engelse auteur schreef het sprookjesachtige Feo en de wolven. Ook Feodora moet een ouder missen, als haar moeder tijdens de Russische revolutie wordt opgepakt. Samen met de wolven met drie van de wolven die altijd in de buurt van hun huis rondzwerven begint Feo aan een barre tocht door het besneeuwde landschap om haar moeder te bevrijden.

Het wachten waard

Fans van het Zweedse auteursduo Lars Kepler werden de afgelopen weken op de social media kanalen van Alexander en Alexandra al lekker gemaakt met de eerste clips en hints naar de publicatie van Lazarus. Joona Linna is terug en wordt geconfronteerd met een raadselachtige zaak. In een appartement in Oslo wordt een dode man gevonden. Bij het openen van de vrieskist in zijn keuken doet de politie een vreselijke ontdekking: het slachtoffer blijkt een tot dan toe onbekende grafschenner te zijn en hij bewaarde er zijn trofeeën. Aan Joona Linna de taak om vergezochte lijntjes met elkaar te verbinden, want hij weet het zeker; er is een verband.

Onder de naam Felix Weber wist Gauke Andriesse in 2017 de Gouden Strop te winnen met Tot stof. Nu is er een opvolger, getiteld Genadeschot, een wervelende WOII-thriller over schuld, verantwoordelijkheid en moed, gebaseerd op diepgravend onderzoek naar het leven van gevluchte nazi’s in Zuid-Amerika. Gedreven door een zucht naar avontuur meldt Eden Lumas zich bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aan als vrijwilliger bij de Waffen-SS. Hij trekt met het Duitse leger op naar Rusland, om daar aan het Oostfront te ontdekken dat hij terecht is gekomen in een meedogenloze vernietigingsoorlog. Als hij betrokken wordt bij de uitroeiing van de Joden raakt hij in gewetensnood. In zijn poging een Joodse vrouw en haar baby te redden, wordt hij ontdekt, terechtgesteld en voor dood achtergelaten. Hij bezwijkt echter niet aan zijn verwondingen en vanaf dat moment staat zijn leven in het teken van de jacht op Julius Liedtke, de SS’er die verantwoordelijk was voor Lumas’ executie. 

Wellicht een verrassing voor de lezers die al jaren wachten op het zesde Game of Thrones-boek, Winds of Winter. George R.R. Martin laat zich niet dwingen en doet, terecht, waar hij zin in heeft. Zo werkt hij veel aan series, waaronder natuurlijk het achtste en laatste GoT-seizoen, maar ook talloze spinoffs en een Nightflyers-serie. Hij werkte aan wat Wild Cards-anthologieën en daarnaast schreef hij wel een baksteen van een boek, het was echter niet de baksteen waar we allemaal op wachten. In Vuur en bloed, een bijna 850 bladzijden dikke, geïllustreerde uitgave, krijgen we het eerste (van twee) deel voorgeschoteld van de opkomst en ondergang van het huis Targaryen van Westeros. Het speelt driehonderd jaar vóór Het Lied van IJs en Vuur en het klinkt als een geschiedenisboek, maar Martin kennende zal hij het net zo spannend en actierijk hebben verteld als GoT.

‘Winter komt er nog niet aan... niet in 2018 tenminste. Jullie moeten nog even wachten op The Winds of Winter, maar je kunt dit jaar wel terugkeren naar Westeros. Vuur en Bloed bevat geen traditionele verhaallijn, maar is het beste te omschrijven als een denkbeeldige geschiedenis. Het heeft veel weg van de toegankelijke geschiedenisboeken die ik zelf graag lees. En nu ga ik weer verder met The Winds of Winter.’ - George R.R. Martin

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van november en december 2018



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van november en december 2018

 

Overig

De negentien van november en december 2018

op 22 oktober 2018 door Hebban Crew 19 boeken 4 volgers 0 reacties