Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

De nieuwe Noordse keuken

Onlangs verscheen bij Veltman uitgevers het kookboek 'Koken uit de nieuwe Nordic Kitchen'. Het is niet zoals je zou verwachten een kookboek met recepten voor smörgåsbord, ingelegde haring, kaneelbroodjes etc. Integendeel. Een aantal jaren geleden ontstond in Scandinavië de nieuwe Nordic, noordse keuken waarin de nadruk ligt op lokale gerechten en producten.

 Een aantal chef-koks had de handen ineen geslagen en met elkaar een manifest opgesteld met  doelstellingen zoals: de opeenvolgende seizoenen weerspiegelen in het voedsel dat we bereiden en ingrediënten gebruiken die bij uitstek passen in ons klimaat, landschap en water.
Chef-kok Björn Frantzén weet in het voorwoord het uitgangspunt van de nieuwe Nordic keuken goed uit te leggen. “Er is een Zweeds spreekwoord dat zegt dat je moet graven op de plek waar je staat: je moet je kennis uitbreiden in plaats van met iets nieuws beginnen. Hetzelfde geldt voor ons voedsel. Als ik mijn eigen groenten en fruit teel, heb ik zelf zeggenschap over de smaak.”
Er zijn veel overeenkomsten met de internationale Slow Food beweging aan te wijzen, al wordt dat niet genoemd in dit boek.
In Koken uit de nieuwe Nordic Kitchen veel aandacht voor de achtergrond van deze Noordse keuken, daarnaast recepten voor gerechten waarvan je de ingrediënten met een beetje geluk in Nederland ook zou kunnen vinden in het bos, op de heide of bij de boer. Zoals bijvoorbeeld paardenbloemgelei, rösti van wintergroenten of vlierbessenkappertjes.  Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
841 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: De nieuwe Noordse keuken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken