Boek van de week /
De nieuwe Noordse keuken
Een aantal chef-koks had de handen ineen geslagen en met elkaar een manifest opgesteld met doelstellingen zoals: de opeenvolgende seizoenen weerspiegelen in het voedsel dat we bereiden en ingrediënten gebruiken die bij uitstek passen in ons klimaat, landschap en water.
Chef-kok Björn Frantzén weet in het voorwoord het uitgangspunt van de nieuwe Nordic keuken goed uit te leggen. “Er is een Zweeds spreekwoord dat zegt dat je moet graven op de plek waar je staat: je moet je kennis uitbreiden in plaats van met iets nieuws beginnen. Hetzelfde geldt voor ons voedsel. Als ik mijn eigen groenten en fruit teel, heb ik zelf zeggenschap over de smaak.”
Er zijn veel overeenkomsten met de internationale Slow Food beweging aan te wijzen, al wordt dat niet genoemd in dit boek.
In Koken uit de nieuwe Nordic Kitchen veel aandacht voor de achtergrond van deze Noordse keuken, daarnaast recepten voor gerechten waarvan je de ingrediënten met een beetje geluk in Nederland ook zou kunnen vinden in het bos, op de heide of bij de boer. Zoals bijvoorbeeld paardenbloemgelei, rösti van wintergroenten of vlierbessenkappertjes.